CIA a fost informată asupra unui presupus complot ucrainean de a avaria gazoductul Nord Stream

CIA a fost informată asupra unui presupus complot ucrainean de a avaria gazoductul Nord Stream

SUA au fost avertizate de către un aliat asupra unui plan elaborat de ucraineni cu privire la atacuri asupra conductelor Nord Stream cu trei luni înainte de exploziile care au deteriorat gazoductul, a relatat marți WP, citând documente scurse ale serviciilor.

Gazoductul Nord Stream a fost avariat în mai multe locuri FOTO Arhivă

O agenție europeană de spionaj a informat CIA în luna iunie despre un presupus complot ucrainean de a avaria conductele cu ajutorul unui mic echipaj de scafandri. Acesta urma să raporteze direct generalului Valerii Zalujnîi, șeful forțelor armate ucrainene și cel mai înalt ofițer din armata țării, fără știrea președintelui Volodimir Zelenski.

WP, citând oficiali neidentificați, a relatat că, după ce au aflat de la CIA de presupusul complot, Statele Unite au informat țări aliate europene, inclusiv Germania.

Informațiile provin de la o sursă din Ucraina. Potrivit documentelor, șase operatori din forțele speciale urmau să închirieze un vas cu ajutorul căruia să fie lansat un submarin capabil să planteze explozibili la o adâncime de circa 70 de metri.

Ucraina a negat orice implicare în exploziile care au avariat conductele.

WP a relatat că planurile ucrainene schițate în documentele scurse, care includeau detalii ample, se aliniau îndeaproape cu descoperirile anchetei germane privind un iaht închiriat de șase persoane care au prezentat acte false, deși anumite detalii variază.

Relatarea publicației americane este susținută de informațiile colectate de anchetatorii germani, potrivit cărora o echipă de șase persoane care a folosit pașapoarte false a închiriat o barcă din portul german Rostock în septembrie anul trecut pentru a întreprinde operațiunea, relatează AFP.

Velierul a fost închiriat de ceea ce pare a fi o companie-paravan.

Potrivit relatărilor din presa germană de săptămâna trecută, metadatele din e-mailurile prin care a fost făcută închirierea le leagă de Ucraina, în timp președintele acelei companii locuiește la Kiev.

Nu doar Kievul este suspect în atacul asupra gazoductului Nord Stream, ci și Rusia, care în schimb a dat vina pe SUA. Investigații au indicat o prezență militară rusă în zonă înainte de explozii.

De pildă, o investigație publicată în luna mai de patru posturi de televiziune nordice a constatat că trei nave militare rusești erau prezente în zona Mării Baltice unde au avut loc exploziile înainte de sabotarea conductelor. Una dintre navele rusești, o navă de salvare a submarinelor, a fost observată în zonă cu doar câteva zile înainte de explozii.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a declarat luni că investigațiile privind atacul Nord Stream sunt încă active, potrivit Reuters.

Gazoductele Nord Stream 1 și Nord Stream 2, formate din câte două conducte, au fost construite de compania rusă Gazprom pentru a pompa 110 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an din Rusia în Germania.

WP a precizat că a fost de acord să nu divulge numele agenției europene de informații, precum și unele aspecte ale presupusului complot, la cererea unor oficiali guvernamentali, care au invocat riscuri pentru surse și operațiuni.

Exploziile au avut loc în zonele economice ale Suediei și Danemarcei ale căror investigații nu au ajuns la o concluzie privind autorul exploziilor.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat