CIA și-a extras „cârtița” din Kremlin în 2017, acum regretă

CIA și-a extras „cârtița” din Kremlin în 2017, acum regretă

Cunoașterea intențiilor oricărui lider autocrat este dificilă, dar președintele Rusiei Vladimir Putin, care și-a început cariera ca ofițer KGB, reprezintă o provocare deosebită.

La apogeul efortului rusesc din 2016 de a manipula alegerile prezidențiale din SUA, CIA a avut o armă secretă: o cârtiță cu un anumit acces la cercul de apropiați ai președintelui Rusiei, Vladimir Putin, care a putut informa Washingtonul despre cum gândea maestrul tactician următoarea mișcare, scrie The New York Times.

Agentul respectiv a fost extras din Rusia în 2017, lăsând Statele Unite ale Americii oarbe, pentru o vreme, fără acces la mișcările lui Putin. Acum, după cinci ani de reconstrucție lentă a accesului la cele mai înalte cercuri ale Kremlinului, agențiile de informații ale Americii se confruntă cu un test crucial: să descifreze dacă Putin va folosi cei peste 150.000 de soldați pe care i-a adunat lângă granița cu Ucraina pentru a invada sau doar pentru a-i folosi drept pârghie de negocieri cu Occidentul.

Cum obțin americanii informații

Din interviurile cu oficiali din Statele Unite și cei mai apropiați aliați ai săi, este clar că Statele Unite și Marea Britanie au din nou ferestre asupra gândirii liderului de la Kremlin. Unele concluzii ale serviciilor de informațiilor sunt obținute prin interceptări electronice, altele în urma analizării conversațiilor sale periodice pe care le-a avut cu președintele Biden, despre care oficialii americani spun că s-au dovedit utile pentru înțelegerea viziunii despre lume a lui Putin – și a felului său de negociere.

Calculul lui Putin, potrivit unui oficial american, se schimbă probabil pe măsură ce cântărește costurile unei invazii și evaluează ce ar putea obține din negocieri. Mai mulți oficiali au remarcat faptul că Putin are obiceiul de a aștepta până în ultimul moment pentru a lua o decizie, reevaluându-și constant opțiunile.

Deloc surprinzător, oficialii americani nu vor spune cum știu ei ce gândește Putin, pentru a-și păstra sursele actuale.

Cunoașterea intenției oricărui lider autocrat este dificilă, dar Putin, care și-a început cariera ca ofițer KGB, este o provocare deosebită, deoarece evită dispozitivele electronice, de multe ori interzice puținilor săi asistenți să ia notițe. Asta explică faptul că există o limită a cât de mult poate afla o agenție de informații despre intențiile și gândirea lui.

„Nu înțelegem în mod fundamental, niciunul dintre noi nu întelege, ce se află în mintea președintelui Putin, așa că nu putem face nicio presupunere cu privire la direcția în care se îndreaptă toate acestea“, a declarat marți Julianne Smith, ambasadorul SUA la NATO, în fața reporterilor.

Un oficial de rang înalt, care s-a întâlnit cu omologii ruși în încercarea de a dezamorsa actuala criză, a declarat recent că delegația americană a plecat cu sentimentul că reprezentanții ruși au adoptat o linie dură pentru că nu știau ce vrea să facă șeful lor.

Oficialii americani analizează cu atenție informațiile – atât rapoarte analitice, cât și informații primare – încercând să răspundă la o întrebare critică: cum își evaluează Putin probabilitatea de succes.

Atât oficialii americani, cât și cei britanici spun că un element cheie al analizelor lor este concluzia comună că ceva s-a schimbat în evaluarea președintelui Putin asupra statutului Rusiei în lume. După ce a cheltuit foarte mult cu armata sa, el crede că acum Rusia este în cea mai puternică poziție de după căderea URSS pentru a constrânge Ucraina, dar și restul Europei. Rezervele financiare au îmbunătățit considerabil capacitatea Moscovei de a rezista la sancțiuni.

Rusia a beneficiat de prețurile ridicate la gaz și petrol - și a descoperit că dacă amenință mai mult cu războiul, prețurile cresc.

Și, deoarece Germania și alte națiuni au analizat costul extrem de ridicat al înlocuirii surselor de energie rusești în cazul în care acestea ar fi întrerupte, acest lucru i-a făcut pe unii lideri europeni mai dornici să negocieze o soluție care să evite nevoia de a impune sancțiuni. Este o extorcare, a spus un negociator european, remarcând în același timp că Putin gândește ca un șantajist.

Liderul de la Kremlin are și beneficiul timpului. El nu se confruntă cu alegătorii încă doi ani și jumătate de aici încolo, permițându-i să-și revină din orice eșec care ar putea apărea dintr-un conflict pierdut sau din sancțiunile care ar putea urma.

Deși există un acord larg asupra acestei analize în cercurile serviciilor de informații, foști oficiali ai serviciilor de informații avertizează că cei care încearcă să prezică mișcările unui lider precum Putin trebuie să nu se arate pre încrezători cu cee ace știu.

„Analiștii înțeleg cum gândește Putin, nemulțumirile sale și furia lui față de Occident și Statele Unite”, a spus John Sipher, un fost ofițer CIA care a servit la Moscova. „Asta înseamnă că și în ceea ce va face și când o va face?”.


Statele Unite au intrat în mod clar în posesia informațiilor despre planificarea de război a armatei ruse, prezicând acumularea de trupe cu săptămâni înainte de a se întâmpla, expunând ceea ce oficialii au spus că sunt comploturi și operațiuni rusești de sabotaj menite să creeze un pretext pentru invazie.

Totuși, Statele Unite s-au trezit de multe ori luate prin surprindere de Putin, de la decizia sa de a anexa Crimeea până la desfășurarea de forțe în Siria.

Interesant este că o sursă de înțelegere a lui Putin au fost conversațiile cu președintele rus.

Deci, ca și negociatorii de ostatici, sunt hotărâți să-l țină de vorbă. La scurt timp după ce William J. Burns, directorul CIA, a vizitat Moscova în noiembrie, pentru a avertiza împotriva unei invazii a Ucrainei, consilierii lui Biden au venit cu un plan de angajament constant, stabilind o serie de negocieri — la Bruxelles și Geneva, la multe niveluri diferite — pe ideea că, în timp ce Rusia vorbea cu Occidentul, își expunea nemulțumirile și își făcea cereri, era puțin probabil să invadeze.

Paul Kolbe, care a supravegheat de mulți ani colectarea informațiilor ruse pentru CIA, spune: „îi ții de vorbă pentru a încerca să-ți dai seama ce vor cu adevărat, pentru a găsi o altă cale de ieșire”. Totuși Kolbe, acum directorul proiectului de informații al Universității Harvard, adăugă „are sens – cu excepția cazului în care bărbatul înarmat își dorește cu adevărat să împuște ostaticii”.

Putin folosește informațiile ca pe o armă

Putin folosește informațiile ca pe o armă, păstrându-și detaliile planului doar pentru sine și pentru un număr foarte mic de consilierii apropiați.

Când Burns a vizitat Moscova pentru a avertiza împotriva unei invazii asupra Ucrainei, a oferit detalii despre ceea ce au aflat Statele Unite despre planificarea militară. Dezvăluirile au părut să-i surprindă pe unii oficiali ruși, de parcă ar fi fost mai puțin la curent cu planurile lui Putin, decât americanii.

Beth Sanner, un fost oficial de top al serviciilor de informații spune că Putin este un fost spion și este antrenat sa manipuleze, nu să împărtășească informații.

Dar foștii oficiali ai serviciilor de informații au spus că divizia ce se ocupă de Rusia din cadrul CIA a rămas puternică, cu numeroși analiști și ofițeri de caz care și-au dedicat cariera studiului lui Putin. Îndelungata domnie a unui autocrat, au spus foștii oficiali, are anumite avantaje.

Există limite la ceea ce un guvern ar trebui să ceară de la serviciile sale de informații, spune Marc E. Polymeropoulos, un fost ofițer superior CIA, care a supravegheat operațiunile din Europa și Rusia. Agențiile de informații pot oferi avertismente, ceea ce au făcut în ultimele luni.

„Serviciile secrete nu pot preciza neapărat ora și data. Au făcut o treabă foarte bună oferind factorilor de decizie politică o conștientizare excelentă a situației pentru ca aceștia să dezvolte politici, dacă Rusia merge într-un sens sau în altul”, a spus el. „Așa fac serviciile secrete. Va fi foarte dificil să ceri mai mult despre asta.”

Chiar și conștientizarea situației ar putea fi mai greu de obținut într-un moment în care rușii pretind că detensionează situația, în timp ce exercițiile militare sunt încă în desfășurare. Lucrările de bază de urmărire a mișcărilor rusești în Ucraina au fost perturbate. Marți, CIA și-a închis, cel puțin temporar, stația din capitala Ucrainei, Kiev, la o zi după ce personalul diplomatic american s-a mutat în orașul Lviv din vestul ucrainean.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

4 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…