Ciclism: Alex Ciocan - Am mişcat munţii din loc pentru a organiza Turul României

Ciclism: Alex Ciocan - Am mişcat munţii din loc pentru a organiza Turul României

Preşedintele Federaţiei Române de Ciclism, Alex Ciocan, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că el şi echipa sa au ''mişcat munţii'' din loc pentru a putea organiza Turul României din acest an, ajuns la a 54-a ediţie.

''S-a muncit foarte mult la acest Tur, pentru că în primăvară au avut loc nişte schimbări în cadrul Federaţiei, până am reuşit să ne organizăm a trecut timpul foarte repede. Cred că nu este o lună şi jumătate de când am început să punem lucrurile cap la cap, credem că am mişcat munţii, însă nu noi ar trebui să spunem asta, ci presa şi sportivii, însă după ce se va desfăşura Turul României, ca să vedem rezultatele. Avem o echipă mică, însă foarte înfocată'', a declarat Ciocan.



Preşedintele FRC a subliniat că Turul României nu s-ar fi putut desfăşura în acest an fără sprijinul partenerilor săi: ''Turul României este locomotiva ciclismului românesc, iar Auchan este carburantul Turului României''.

Alex Ciocan a caracterizat ediţia din acest an a Turului României: ''Turul va lua startul la Timişoara, pe 30 august va avea loc prezentarea echipelor, pe 31 va fi un prolog în Timişoara. Prima etapă este şi cea mai lungă, de la Timişoara la Deva, o etapă în care sperăm ca noi să-l avem pe Edi Grosu protagonist. De la Deva ajungem la Sibiu, sosirea va fi la Arena Platoş, în drum spre Păltiniş. Am ales pe Păltiniş până în vârf pentru că vom avea foarte mulţi ciclişti şi foarte multe maşini, iar Arena Platoş ne oferă un loc suficient pentru a ne desfăşura. Acolo sperăm să avem alţi români protagonişti, şi ne gândim la Serghei Ţvetcov, proaspăt dublu campion naţional, şi la Emil Dima. Următoarea etapă este de la Sibiu la Poiana Braşov, se va ajunge în Poiană pe drumul de Râşnov, deci din nou o sosire în căţărare, cu aceiaşi protagonişti''.



''Noi sperăm să putem câştiga Turul României anul acesta printr-unul dintre cei doi, Serghei sau Emil. Braşov - Bucureşti, o etapă pe care mi-aş dori să o fac şi eu acum ca sportiv, în mare parte în coborâre, viteză foarte mare, şi sperăm să vedem din nou pe Edi Grosu protagonist pe Kiseleff, poate cel mai frumos bulevard al Bucureştiului, în uşoară coborâre, umbros şi şosea foarte lată. Ultima etapă este de circuit, un circuit deja celebru în Mica Buclă, între Piaţa Presei Libere şi Piaţa Victoriei, se trece pe de o parte şi alta a Arcului de Triumf, un circuit superb, pus la dispoziţie de Primăria Capitalei, care se mândreşte cu Turul României de anul acesta. Din nou, Edi Grosu are o şansă foarte mare la acest circuit, însă, ca în această ultimă zi, duminică 5 septembrie, clasamentele să fie făcute şi să fie făcute în favoarea sportivilor români'', a mai spus Alex Ciocan.

Nu mai puţin de 16 echipe şi-au anunţat participarea la cursă. ''Sperăm ca această pandemie care nu se mai termină să nu împiedice pe nimeni să ajungă luni la Timişoara: o echipă pro continentală, pe care o vedem de obicei în marile tururi, Androni Giocattoli, echipa cu care Edi Grosu a semnat de la 1 ianuarie 2022, trei echipe naţionale, restul de 12 fiind echipe continentale, însă câteva dintre ele sunt extrem de puternice, probabil vor avea şanse mari să câştige etape sau chiar Turul României'', a precizat preşedintele Federaţiei Române de Ciclism.

''Premiile anul acesta se apropie de frumoasa sumă de 25.000 de euro, premii mult mai mici decât în turneele de tenis sau în comparaţie cu ceea ce se vehiculează în fotbal, însă sunt nişte premii impuse de Federaţia internaţională (UCI) şi Turul României le respectă'', a explicat Ciocan.



Fostul ciclist speră ca în anii care vin nivelul Turului României să crească şi cursa să aibă loc în iunie şi să devină o etapă de pregătire pentru Turul Franţei: ''Sperăm ca în anii următori să putem creşte nivelul acestui Tur, la început poate să-l lungim puţin, să fie de o săptămână sau chiar să prindă două weekend-uri, după care, cine ştie, poate va fi metoda principală de antrenament pentru Turul Franţei, pentru că în visul meu cel mai frumos, Turul României se va desfăşura în luna iunie, când nu există foarte multe curse internaţionale şi toată lumea se bate pe acele puţine curse pentru a pregăti Turul Franţei''.

Mica Buclă, a cărei primă ediţie a avut loc în 1934, va avea anul acesta o lungime de peste 800 km, două etape pentru căţărători, la puţin peste 1.000 de metri altitudine, cea mai lungă este prima etapă, Timişoara - Deva (201 km), cea mai rapidă este cea de la Braşov la Bucureşti, cu viteză medie de aproape 50 km/h

Cel mai valoros tricou este tricoul galben, tricoul liderului în clasamentul general, apoi tricoul alb va fi acordat celui mai bun tânăr concurent din cursă (Under-23), cel verde va fi oferit celui mai bun căţărător, iar cel roşu va fi acordat celui mai bun sprinter (Ciocan a mărturisit că are şapte tricouri roşii în şapte ani la Turul României). Organizatorii vor mai acorda două tricouri, albastru, pentru cel mai bun român, care nu se va purta, şi cel gri, celei mai bune echipe (UCI nu dă voie decât la patru tricouri, iar Turul va acorda şase).

Ciocan a vorbit şi despre echipa naţională a României: ''Avem o generaţie fantastică, între 17 şi 22 de ani. Cei mai tineri sportivi care vor face parte din echipa naţională sunt Ioan Dobrin (CS Otopeni), antrenat de Mircea Romaşcanu, Şerban Luncan (Torpedo Zărneşti), Adi Marcu (Torpedo Zărneşti), ambii antrenaţi de Viorel Grosu, toţi în vârstă de 19 ani. Cel mai în vârstă e Edi Grosu, care face 29 de ani (4 septembrie), şi Valentin Pleşa (CSA Steaua), 28 ani''.

''Vor exista trei concursuri conexe pentru copii, la Timişoara, la Deva şi la Bucureşti, pe Kiseleff, înaintea circuitului final. Pe Păltiniş avem un concurs, care e făcut şi de Turul Sibiului, se dă startul de jos, iar sosirea este sus, în vârful căţărării, o căţărare dură, care dă King of the Mountain, la fete şi la băieţi, atât on road, cât şi off road'', a adăugat Ciocan.

Din ultimele trei ediţii ale cursei, două au fost câştigate de români, Serghei Ţvetcov în 2018, iar Eduard Grosu în 2020, în 2019 victoria revenind olandezului Alex Molenaar.

Traseul Turului ciclist al României, ediţia 2021:
Marţi 31 august: Prolog - Timişoara (contratimp, 3,9 km)
Miercuri 1 septembrie: Etapa 1 - Timişoara - Deva (201 km)
Joi 2 septembrie: Etapa 2 - Deva - Păltiniş (157 km)
Vineri 3 septembrie: Etapa 3 - Sibiu - Poiana Braşov (186 km)
Sâmbătă 4 septembrie: Etapa 4 - Braşov - Bucureşti (158 km)
Duminică 5 septembrie: Etapa 5 - circuit Bucureşti (100 km)
AGERPRES (A, AS-autor: Mihai Ţenea, editor: Vlad Constantinescu, editor online: Ady Ivaşcu)

Foto: (c) SILVIU MATEi / AGERPRES FOTO


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…