Ciclonul Mocha va lovi coasta Bangladeshului și a Myanmarului

Ciclonul Mocha va lovi coasta Bangladeshului și a Myanmarului

Un ciclon puternic lovește coastele Bangladeshului și Myanmarului după ce s-a intensificat până la echivalentul unei furtuni de categoria cinci.

Ciclonul a lovit în Myanmar FOTO: Facebook/Dr. Sosa

Ciclonul Mocha aduce ploi abundente și vânturi de până la 195 km/h, ceea ce ar putea duce la inundații periculoase pe uscat în jurul Golfului Bengal.

Valuri de furtună de până la patru metri ar putea inunda satele din zonele joase, potrivit bbc.com.

Există temeri că ar putea lovi cea mai mare tabără de refugiați din lume, Cox's Bazar, unde trăiesc aproape un milion de persoane.

Meteorologii au avertizat că ciclonul Mocha ar putea fi cea mai puternică furtună înregistrată în Bangladesh în ultimele aproape două decenii. Aproximativ 500.000 de persoane au fost evacuate în zone mai sigure.

Ploile abundente și vânturile puternice au început să lovească regiunea pe măsură ce sistemul de furtună se deplasa spre coastă, fiind raportate perturbări tot mai mari în apropierea orașului Sittwe, în Myanmar, începând cu ora 13:00 (07:00 GMT).

Electricitatea și conexiunile wi-fi au fost întrerupte în mare parte din zona Sittwe, unde videoclipurile arată cum mareea crește dramatic și transportă resturi pe străzile inundate.

Echipele de salvare din Sittwe au declarat că au primit apeluri de urgență de la persoane blocate de inundații, dar că este încă prea periculos pentru a le oferi ajutor.

Un turn de telecomunicații a fost doborât de vânturile puternice în timp ce ciclonul se apropia. Videoclipuri distribuite pe rețelele de socializare au arătat, de asemenea, acoperișuri smulse de pe case și panouri publicitare care zboară de pe clădiri în Yangon, pe fondul unei ploi torențiale.

Imagini din orașul Mrauk U arătau palmieri îndoiți de vânt, foi de metal pentru acoperișuri măturate în stradă și câțiva oameni care încă se grăbeau să se adăpostească în adăposturile împotriva furtunii.

Presa locală a relatat că un băiat de 14 ani a fost ucis de un copac căzut în statul Rakhine din Myanmar, în timp ce există rapoarte despre clădiri avariate și prăbușite în diferite părți ale Myanmarului.

Și în Bangladesh au început să bată vânturi puternice de vijelie, însoțite de ploi abundente. În Cox's Bazar, străzile s-au golit pe măsură ce furtuna a început să se întețească, cu copacii legănându-se în vânt și cerul devenind tot mai întunecat.

Multe adăposturi amenajate în școli și mănăstiri din Cox's Bazar sunt acum pline și supraaglomerate. Poliția din zonă a petrecut o mare parte din ziua de sâmbătă avertizând oamenii să se adăpostească și să evite zona de plajă. De asemenea, guvernul a emis un avertisment oficial de alunecare de teren legat de precipitațiile foarte puternice prognozate pentru duminică,

Biroul departamentului meteorologic din Bangladesh a declarat că viteza maximă susținută a vântului pe o rază de 75 km de centrul ciclonului a fost de aproximativ 195 km/h, cu rafale și rafale de 215 km/h.

Dr. MM Malik, meteorolog la centrul guvernamental de avertizare a furtunilor din Dhaka, a declarat pentru BBC că ciclonul nu a atins încă în totalitate linia de coastă, dar că se așteaptă să o facă la ora 15:00 (09:00 GMT). El a precizat că diametrul său este de 520 km, ceea ce înseamnă că va dura ceva timp pentru a traversa.

Pentru a se pregăti, aeroporturile din apropiere au fost închise, pescarilor li s-a ordonat să își suspende activitatea, iar 1.500 de adăposturi au fost amenajate, persoanele din zonele vulnerabile fiind mutate în locuri mai sigure.

S-a prezis că ciclonul Mocha va aduce un potop de ploi, care poate declanșa alunecări de teren - un pericol serios pentru cei care locuiesc în taberele de pe dealuri, unde alunecările de teren sunt un fenomen obișnuit.

Îngrijorări deosebite au fost exprimate pentru numeroșii refugiați rohingya care trăiesc în case improvizate în taberele din Cox's Bazaar și pentru persoanele de pe coasta de vest a Myanmarului.

"Faptul că un ciclon lovește o zonă în care există deja atât de multe nevoi umanitare este un scenariu de coșmar, având un impact asupra a sute de mii de persoane vulnerabile a căror capacitate de a face față a fost grav erodată de crize succesive", a declarat coordonatorul umanitar al ONU, AI Ramanathan Balakrishnan.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…