Cifră ȘOCANTĂ! Voiculescu: Peste 43.000 de specialiști în sănătate au cerut acte pentru a emigra din 2007 până în prezent

Peste 43.000 de specialiști din sănătate au solicitat ministerului de resort, din 2007 până în prezent, documentele necesare pentru a emigra, a anunțat, luni, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, la Palatul Victoria, cu prilejul lansării Strategiei Naționale pentru Resurse Umane în Sănătate.

"România se confruntă de câțiva ani buni cu o criză severă a resurselor umane în sănătate și știm că nivelul scăzut al veniturilor, condițiile proaste de muncă și lipsa echipamentelor, posibilitățile reduse de dezvoltare profesională sunt doar câțiva dintre factorii care au condus în timp la această criză. Ca rezultat, peste 43.000 de specialiști au solicitat din 2007 până astăzi Ministerului Sănătății documentele de care au nevoie pentru a emigra. Chiar dacă nu toți au plecat, aceste cifre în sine sunt de natură să ne îngrijoreze', a afirmat Voiculescu.

El a adăugat că spitalele se confruntă cu un deficit major de personal și că localități întregi nu au medic de familie, media numărului de medici și asistenți medicali din România fiind mult sub media europeană.

"Cu toate acestea, România pregătește anual mii de absolvenți ai învățământului medical. Un studiu efectuat de OMS, pe care l-am solicitat imediat ce am venit la MS, ne arată cât costă pregătirea unui absolvent român de studii medicale. Suma este de 81.000 de lei și această sumă nu ia în calcul rezidențiatul, care implică de asemenea la rândul său sume foarte mari", a mai spus Voiculescu.

El a adăugat că un calcul efectuat pentru cei peste 43.000 de specialiști din domeniul medical pe care România i-a pierdut în perioada 2007—2016 este de peste 3,5 miliarde de lei.

"Incapacitatea statului român de a motiva absolvenții să practice în România face ca aceste cheltuieli să fie nu o investiție, ci o pierdere, o pierdere irecuperabilă", a mai spus ministrul Sănătății.

Acesta a spus că, în prezent, ministerul pe care îl conduce are elaborat un plan multianual pentru dezvoltarea strategică a resurselor umane 2017-2020, un plan care are ca scop să ofere o dezvoltare strategică pe patru domenii mari: guvernanță, formare, gestionare și motivare.

Potrivit lui Voiculescu, îmbunătățirea guvernanței se referă la consolidarea capacității ministerului de a gestiona resursa umană, ajustarea cadrului legislativ, dar și colaborarea cu autoritățile publice locale și implementarea politicilor OMS. Ajustarea formării personalului medical vizează, conform ministrului, "necesitatea preluării abordărilor centrate pe competențe și pe mixt de aptitudini".

Strategia mai prevede îmbunătățirea și simplificarea procedurilor de recrutare a personalului medical, îmbunătățirea mediului de muncă a personalului medical, precum și crearea și implementarea unui mecanism eficient de planificare a resursei umane în sănătate.


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Adevărul despre ce se întâmplă în China! Oameni buni, acolo este acum iadul!

2 VIDEO Cum construiesc chinezii un spital într-o săptămână. Imagini cu „pădurea” de excavatoare şi camioane mob…

3 Bătaie de joc! Asta ia spor de 3.000 lei pentru condiții grele de muncă!!! E angajată la Parlament și are un s…

4 Un articol devastator. Toți moldovenii ar trebui să-l citească!

5 LIVE Virusul ucigaș / 41 de morţi şi 1.300 de persoane contaminate în China. Armata trimite personal medical la…

recomandări

Te ia DNA: Cristi Bâgiu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cea mai faimoasă pisicuță de pe internet