Cinci alimente recomandate bolnavilor de hipertensiune arterială. Ce trebuie să evite acești pacienți

Cinci alimente recomandate bolnavilor de hipertensiune arterială. Ce trebuie să evite acești pacienți

Regimul alimentar și stilul de viață nesănătos sunt factori care predispun la apariția bolilor cardiovasculare. Nutriționista Paula Monor ne-a oferit câteva sfaturi pentru păstrarea sănătății.

FOTO: shutterstock.com

Pacienții cu boli cardiovasculare între care hipertensiune arterială trebuie să aibă o atenție sporită atunci când își aleg alimentele pe care le consumă, dar, în egală măsură, trebuie să aibă grijă și de starea psihică, pentru că un stil de viață restrictiv poate să producă frustrare. Echilibrul este cheia succesului în prevenirea îmbolnăvirii și în tratarea bolii.

Odată ce am ținut valorile tensiunii arteriale în parametri optimi am câștigat o stare de bine”, a spus nutriționista Paula Monor.

Aceasta a explicat că pacienții cu boli cardiovasculare trebuie să respecte câteva principii alimentare. Între altele, ei trebuie să consume alimente bogate în substanțe care susțin activitatea cordului și nu afectează pereții vaselor de sânge, cum ar fi potasiu, și să țină la distanță alimentele cu un conținut bogat de sare, cum ar fi mezelurile.

Pentru acești pacienți sunt recomandate alimentele bogate în potasiu. De ce? Pentru că potasiu are rol în contractura musculară, în reglarea tensiunii arteriale și reglarea activității cordului. Să nu uităm că inima este un mușchi. Alimentele bogate în potasiu sunt ciupercile, vinetele, roșiile, banana, fasolea albă, avocado. Studiile au arătat că uleiul de măsline are rol de protecție cardiovasculară. Trebuie să aibă grijă la alimentele bogate în sodiu, în sare. De obicei, pacienților cu hipertensiune li se recomandă un regim hiposodat. Atunci trebuie să aibă grijă să nu consume murături, afumături, supele instant, mai ales că vine Crăciunul și sigur că pregătim dulciuri, sunt tentații. Putem folosi în rețetar carbonat de sodiu. Atenție la consumul de apă cloruro-sodică, sunt îmbunătățite cu sodiu”, a spus nutriționista.

Întrucât uleiul de măsline este unul dintre cele mai falsificate produse alimentare la nivel mondial, consumatorii trebuie să citească atent eticheta nutrițională a produsului atunci când îl aleg pe pe raft. Este recomandat uleiul extravirgin. Acest produs se consumă în stare crudă, nu este recomandată tratarea termică. Altfel spus, uleiul de măsline se pune în salate, nu se folosește la prăjeli.

Pacienții cu hipertensiune arterială trebuie să fie atenți atunci când își aleg produsele lactate întrucât și acestea pot să aibă un conținut ridicat de sodiu.

Pe raft găsim produse lactate care nu conțin sodiu. Trebuie să aibă grijă la grăsimile saturate, grăsimile trans, pe care le găsim în mezeluri, în mâncarea fast-food. Este anotimpul rece, trebuie să aibă grijă la schimbările de temperatură, oscilațiile mari de temperatură. Dacă persoana prezintă și o suprapondere, trebuie să aibă grijă la profilul lipidic, deoarece colesterolul este mărit”, a afirmat Paula Monor.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...