Cinci ani de la moartea Stelei Popescu. Povestea tulburătoare a actriței: tatăl, deportat în Siberia, mama, refugiată împreună cu fiica

Cinci ani de la moartea Stelei Popescu. Povestea tulburătoare a actriței: tatăl, deportat în Siberia, mama, refugiată împreună cu fiica

Se împlinesc cinci ani de la moartea actriței Stela Popescu, unul dintre cei mai iubiți artiști români din toate timpurile. În spatele chipului mereu vesel al fostei mari vedete stă o poveste tulburătoare.

Stela Popescu. FOTO arhivă TVR

Stela Popescu a murit pe 23 noiembrie 2017, în urma unui stop cardio-respirator. Actriţa trăia singură într-o casă mare şi cochetă din Bucureşti, înconjurată de amintirile sale de suflet, strânse de-a lungul unei vieți al cărei început nu multă lume îl cunoaște.

Stela Popescu s-a născut pe 21 decembrie 1935, în Orhei, Basarabia, într-o familie de învăţători de la țară. Odată cu venirea războiului mondial, tatăl său a fost deportat de către sovietici, imputându-i-se vina de a fi fost intelectual, duşman de clasă.

Aveam 5 ani. Tata a fost deportat în Siberia în 1940. Ruşii au avut un sistem foarte inteligent de a ocupa Basarabia. Au luat într-o noapte tot ce era intelectual, bărbaţi în special, şi i-au dus direct, în vagoane, în Vladivostok. (...)“, povestea Stela Popescu într- un interviu acordat reporterilor „Weekend Adevărul“, în 2012 .

Copila de atunci a fost nevoită să crească departe de tatăl său. Mama a luat-o și s-au mutat împreună în România. Au primit casă şi loc de muncă, printr-un decret dat de Ion Antonescu pentru basarabeni.

„A mâncat rădăcini de copaci, a scăpat cu viaţă”

Tata a scris 18 ani şi n-am primit nicio scrisoare de la el. Toate scrisorile se adunau de către autorităţi şi le dădeau foc în apropiere, într-un şanţ. Pe el l-au dus la capătul pământului, în Siberia. Le-au dat conserve şi topoare şi le-au zis să-şi facă barăci. Stomacul tatei era ca fierul când l-am reîntâlnit, de la atâtea lemne tăiate. A mâncat rădăcini de copaci, a scăpat cu viaţă, deşi se omorau între ei”, mărturisea artista .

Eliberat în 1958, tatăl Stelei s-a reîntors în Basarabia, în satul natal. Nu putea însă să-și reîntâlnească fiica și soția din cauza interdicţiei de a părăsi ţara. S-au reunit abia în 1977, la Bucureşti, după intervenţii multiple. „Tata a trăit până la 91 de ani, cu toată aventura din Siberia. Ca să moară de la o operaţie de bilă, în România.“, mărturisea, cu durere, artista, în interviul pentru Weekend Adevărul.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia