Cinci bărbați care au fugit din Rusia, după ordinul de mobilizare militară, blocați în aeroportul din Seul. Le este refuzat statutul de refugiat și trăiesc în condiții mizere

Cinci bărbați care au fugit din Rusia, după ordinul de mobilizare militară, blocați în aeroportul din Seul. Le este refuzat statutul de refugiat și trăiesc în condiții mizere

Potrivit avocatului lor, trei dintre ei se află pe aeroport din luna octombrie, iar ceilalți doi din luna noiembrie.

Aeroportul din Seul FOTO: Facebook

Cinci bărbați fugiți din Rusia după ce au primit ordin de mobilizare sunt blocați de câteva luni pe aeroportul din Seul. Ministerul de Justiție din Coreea de Sud le-a respins cererile pentru statutul de refugiat și aceștia așteaptă o decizie a judecătorilor.

„Li se oferă o masă pe zi, adică prânzul, dar pentru restul zilei, ei trăiesc cu pâine goală. Pot face duș, dar trebuie să își spele hainele manual și nu pot părăsi zona în care se află”, a declarat avocatul lor, Lee Jong-chan pentru CNN.

„Au acces limitat la îngrijiri medicale, și nu au sprijin pentru sănătatea mintală, ceea ce este important, având în vedere situația lor precară”, a adăugat el.

Un grup sud-coreean de susținere a drepturilor omului a cerut guvernului să accepte cererile bărbaților, pe motiv că ei refuză să devină un „instrument de crimă” și, în plus, dacă se întorc acasă, „este foarte probabil ca ei să fie arestați sau trimiși cu forța pe front”.

Ministerul Justiției din Coreea de Sud a respins cererile lor, spunând că „nu merită să fie evaluate”. Bărbații au contestat decizia în justiție, iar trei dintre ei se vor confrunta cu prima hotărâre judecătorească pe 31 ianuarie, timp în care instanța va decide dacă speța lor este sau nu „demn de evaluat”, potrivit lui Lee.

Avocatul bărbaților spune că refuzul lor de a se înrola în armată „ar trebui recunoscut ca un motiv politic, având în vedere că războiul din Ucraina este condamnat de dreptul internațional”.

Dacă instanța pronunță o hotărâre în favoarea lor, atunci Ministerul Justiției va trebui să le examineze cererile pentru statutul de refugiat. Coreea de Sud are serviciul militar obligatoriu și ia în serios faptul că cei cinci bărbați au fugit de înrolare.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…