Cinci incidente în care avioanele rusești au hărțuit nesăbuit bombardierele și navele de război ale SUA VIDEO

Cinci incidente în care avioanele rusești au hărțuit nesăbuit bombardierele și navele de război ale SUA VIDEO

Moscova își asumă riscul să provoace un război prin modul nesăbuit în care piloții săi hărțuiesc bombardierele nucleare și navele de război americane, relatează The Sun.

Avioanele rusești efectuează manevre agresive de mulți ani FOTO EUCOM

Incidentul cu interceptarea și prăbușirea drone americane ce efectua o misiune de supraveghere deasupra Mării Negre reflectă un tipar de comportament din ce în ce mai periculos al Rusiei, iar experții se tem că această manieră agresivă a Moscovei ar putea declanșa un conflict mai amplu.

La începutul acestei săptămâni, personalul militar american aflat în Germania a urmărit îngrozit în direct cum avioanele rusești zburau în mod repetat în jurul unei drone Reaper americane, aruncând combustibil asupra ei pentru a-i deteriora camerele și senzorii.

Un posibil punct de cotitură după cel mai recent incident cu drona americană

Expertul militar Robert Clark a declarat pentru The Sun Online că incidentul cu drona ar putea marca un punct de cotitură care ar putea aduce Occidentul într-o confruntare directă cu Rusia.

„Rușii sporesc riscurile de escaladare a acestui război, astfel încât să antreneze mai direct trupele NATO", a declarat Clark, director al Unității de Apărare și Securitate din cadrul think tank-ului Civitas.

Analiștii americani de la RAND Corporation au întocmit un raport despre sute de astfel de incidente în ultimii ani, pe care ei le cataloghează drept "semnalizare coercitivă".

Tactica este menită să trimită un mesaj către SUA și alte avioane și nave NATO printr-un comportament "nesigur și neprofesionist" - în condițiile în care avioanele rusești sunt din ce în ce mai înarmate.

Clark, un fost veteran al războiului afgan din armata britanică, a declarat că, deși există canale de comunicare pentru a evita războiul, Rusia forțează din ce în ce mai mult limitele.

„Aceste sisteme (de comunicații-n.red) vor deveni exasperate și tensionate cu cât Rusia va continua să provoace atât Marea Britanie, cât și SUA cu un comportament militar nesigur, inutil și belicos", a spus el.

"Acest lucru ar putea reprezenta un nou punct de cotitură în conflict, în care forțele aeriene rusești să vizeze în mod direct vehiculele fără pilot ale SUA și ale țărilor NATO - ceea ce reprezintă o zonă gri pentru represalii atunci când aceasta sunt fără echipaj.

Țintirea deliberată a acestor platforme de către Rusia în spațiul aerian internațional încalcă dreptul internațional și riscă o escaladare cu SUA și NATO în sens mai larg.

Acest comportament face parte în mod clar dintr-o strategie pe termen lung de hărțuire a unităților militare NATO pentru a părea puternice, când de fapt vin dintr-o poziție de slăbiciune militară."

The Sun enumeră cinci incidente în care piloții ruși au riscat să declanșeze un război cu SUA.

Hărțuirea unui bombardier nuclear american

În 2020, un bombardier nuclear B-52 făcea „operațiuni de rutină” deasupra Mării Negre când două avioane de luptă Su-27 au executa o manevră numită „headbutt” prin care zboară la mică distanță și apoi taie brusc calea aparatului țintă.

Imaginile din cabina pilotului arată manevra razantă a avionului de luptă rusesc.

Manevre periculoase cu nave de război

În 2019 și 2020 navele de război rusești s-au apropiat la metri distanță de navele US Navy.

În 2020, o filmare surprinde cum o navă rusească manevrează extrem de aproape de USS Farragut determinând-o să lanseze cinci semnale de avertizare.

În 2019, un distrugător rusesc aproape că a intrat în coliziune cu crucișătorul cu rachete ghidate al SUA USS Chancellorsville, în Marea Filipinelor.

Zboruri joase deasupra distrugătoarelor americane

Manevrele rusești au devenit tot mai agresive după anexarea Peninsulei Crimeea de către Moscova, tensiunile între SUA și Rusia crescând tot mai mult.

Amiralul James Foggo a relatat ulterior incidentul din Marea Baltică în care un avion de luptă Su-24 s-a apropiat la circa 9 metri de distrugătorul USS Donald Cook.

Dacă tipul strănuta, ar fi putut să-și îngroape aripa în Donald Cook”, și-a amintit el.

Comandantul de submarin care aproape a declanșat al Treilea Război Mondial

Una dintre cele mai înspăimântătoare acțiuni ale unui comandant rus a avut loc în timpul crizei rachetelor cubaneze din 1962, care a adus lumea la doar câteva secunde de Armaghedon.

La 27 octombrie, distrugătorul american USS Beale patrula în cadrul blocadei americane din jurul Cubei.

Nava a reperat submarinul nuclear sovietic B-59 și a lansat o serie de încărcături de adâncime neînarmate ca focuri de avertisment către submarinul sovietic.

Însă căpitanul submarinului nu și-a dat seama că încărcăturile nu erau letale și a ordonat ca torpila cu focos nuclear a navei să fie pregătită pentru lansare.

O eroare care sigur ar fi declanșat cel de-al Treilea Război Mondial.

Din fericire, protocolul de lansare avea nevoie de acordul tuturor ofițerilor comandanți de la bordul submarinului.

Vasili Arhipov, al doilea comandant al B-59, a refuzat și, în cele din urmă, și-a convins căpitanul să renunțe la idee.

Vânarea avioanelor de spionaj ale SUA

Imaginile filmate din cabina avionului de spionaj EP-3 Aries al US Navy arată cum un Su-27 rusesc apare brusc în cadru, la doar câțiva metri de aripa aparatului.

Avionul de vânătoare rusesc a efectuat o manevră în care a trecut în viteză prin fața EP-3 și apoi a pornit încă o dată în urmărirea lui, în ceea ce Marina a catalogat drept o "interacțiune nesigură".

Rachetele Su-27 pot fi văzute pe aripile sale în timpul confruntării la mare altitudine, care a avut loc în 2018.

De asemenea, a efectuat o manevră „headbutt” de data aceasta arzând combustibil pentru a înghionti avionul.

Un purtător de cuvânt al Pentagonului a declarat la momentul respectiv că mișcarea "a pus în pericol echipajele noastre" și că "nu există niciun motiv pentru acest comportament".

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…