Cinci indicatori ai startului contraofensivei ucrainene VIDEO

Cinci indicatori ai startului contraofensivei ucrainene VIDEO

Mulți comentatori se așteaptă ca Ucraina să lanseze o contraofensivă de tip „Ziua Z" împotriva Rusiei, dar se pare că Kievul ar putea avea altceva în minte, relatează Kyiv Post. Cinci indicii în acest sens sunt deja prezente.

Atacurile ucrainene cu rază lungă de acțiune, care vizează în special artileria, au deja loc

Kyiv Post a raportat în urmă cu două săptămâni că startegiii militari ucraineni au început să vizeze obuzierele, mortierele și lansatoarele de rachete controlate de Kremlin, într-o campanie sistematică de demolare a formațiunilor de artilerie rusești de-a lungul întregului front de luptă.

Potrivit datelor publicate joi, 25 mai, de grupul de observare uacontrolmap.com, această campanie de distrugere se accelerează, 40 de piese de artilerie rusești fiind distruse de loviturile ucrainene în ultimele 24 de ore - aproape de un record pentru întregul război.

Datele colectate de grup au arătat că ratele de pierdere a armelor de artilerie ale armatei ruse se află, după majoritatea măsurătorilor, la un nivel maxim în timp de război.

Raidurile și operațiunile speciale sunt în curs de desfășurare

Atât doctrina militară ucraineană, cât și cea a NATO arată că trupele de forțe speciale, cu un nivel înalt de pregătire, care operează sub acoperire, ar trebui să preceadă o ofensivă terestră majoră cu patrule în spatele liniilor pentru a colecta informații, a identifica sectoarele slab apărate și a efectua raiduri de tip "lovește și fugi" împotriva țintelor ușoare.

Ceva care seamănă foarte mult cu definiția din manuale a operațiunilor speciale preofensive se întâmplă chiar acum.

Luni, între 80 și 100 de bărbați înarmați care foloseau mașini blindate antimină MaxxPro, fabricate în SUA, au părăsit nord-estul Ucrainei, au intrat în regiunea rusă Belgorod și au tras asupra unui punct de control de frontieră rusesc.

Se pare că au plecat, cu cel puțin trei vehicule blindate capturate de armata rusă, după două zile de lupte cu tunuri și mortiere cu trupele locale. Grupuri de miliții "naționaliste" rusești, în cadrul unei conferințe de presă, și-au asumat creditul pentru aceste atacuri.

Oficial, Kievul a susținut că Ucraina nu a avut nimic de-a face cu aceste incursiuni în timp ce presa oficială rusă și bloggerii militari au spus că raidurile au fost menite să distragă atenția apărării ruse de la marea ofensivă ucraineană planificată în sud.

La celălalt capăt al frontului de 1.500 de kilometri, în sectorul Herson, forțe în ambarcațiuni mici au traversat în mod repetat porțiuni din delta râului Dnipro - ocupând temporar sate și solicitând atacuri cu rachete asupra clădirilor folosite de trupele rusești.

Potrivit unor rapoarte, aceștia au ocupat complet insula Potempkin din râul Dnipro, care, teoretic, ar putea deveni o bază pentru o ofensivă ucraineană de atac spre Crimeea prin intermediul unor poduri de asalt construite peste râu.

O mare parte din peisaj este umed, împădurit și slab acoperit de drumuri: un teren excelent pentru trupele mici de infanterie ucraineană și un teren slab pentru apărarea convențională rusă, care are nevoie de terasamente și de teren uscat pentru a susține tancurile și artileria.

Printre aceștia se află forțe din Centrul de elită 73 al Operațiunilor Speciale ale Marinei, versiunea ucraineană a celebrelor trupe de film US Navy Seals.

La jumătatea lunii mai, problema infanteriei ucrainene care dădea târcoale pe malul stâng al Niprului devenise într-atât de serioasă încât înaltul comandament rus a recurs la atacuri costisitoare cu rachete de croazieră asupra unor clădiri de pe insula Potempkin.

Un oficial de la Kiev spune că este în curs de desfășurare, și asta de ceva timp

Mihailo Podoliak, consilier principal al președintelui ucrainean, a fost ultimul care a confirmat direct că contraofensiva Kievului a început deja. Este posibil ca tancurile să nu fie încă în mișcare, iar pozițiile rusești de pe linia frontului să nu fie încă sub asalt direct, a spus el, dar o campanie sistematică de degradare a apărării rusești este deja în desfășurare. Joi, Podolyak a scris pe Twitter:

"1. Acesta nu este un "eveniment unic" care va începe la o anumită oră a unei anumite zile cu o tăiere solemnă a panglicii roșii. 2. Este vorba de zeci de acțiuni diferite de distrugere a forțelor de ocupație #Ruse în diferite direcții, care au avut loc deja ieri, au loc astăzi și vor continua și mâine. 3. Distrugerea intensivă a logisticii inamicului este, de asemenea, o contraofensivă."

Generalul-maior Kirilo Budanov, șeful Direcției de informații a Ministerului ucrainean al Apărării din Ucraina, a declarat, într-un interviu din 23 mai, că Ucraina are deja "numărul [minim] de arme" de care are nevoie pentru a lansa o contraofensivă.

În aprilie, într-un interviu acordat platformei de știri RBC-Ucraina, Budanov a declarat că atacul va avea loc așa cum a fost planificat, "în primăvară", reafirmând un termen pe care l-a prezis prima oară în ianuarie.

Mai recent, el a spus că, pentru ca ofensiva să fie foarte reușită, armele grele, care erau atunci pe drum, trebuiau să ajungă.

Termene clare pentru livrarea de arme grele cheie către Ucraina prind contur

Două transporturi de armament, din Suedia, respectiv, Germania, nu sunt încă în țară, dar, potrivit mai multor rapoarte de presă, vor fi disponibile în următoarele câteva săptămâni.

Contribuția germană, conform relatărilor de presă, va fi o tranșă din cele 110 tancuri Leopard I alocate ajutorului. Pregătirea echipajelor în Germania este aproape finalizată, potrivit Die Welt și altor platforme germane de mare tiraj.

Un vehicul de luptă din perioada Războiului Rece, cu un armament principal bun, optică excelentă, dar cu un blindaj mai subțire decât cele mai moderne tancuri, Leopard I umple un gol critic în capacitatea de asalt a Forțelor Armate ale Ucrainei (AFU): un tanc fiabil capabil să scoată infanteria rusă din fortificații, oferind în același timp un nivel de protecție destul de bun împotriva armelor rusești.

Coaliția internațională care sprijină Ucraina a fost relativ lentă în trimiterea tancurilor, iar primul lot de Leopard I - potrivit multor rapoarte, un batalion complet de 40 de vehicule - va ajunge în Ucraina în primele săptămâni din iunie, la timp pentru lansarea probabilă a asaltului principal la sol.

Din Suedia, imagini din rețelele de socializare și declarații oficiale de la Stockholm au confirmat că trei sisteme de arme puternice în cantități suficiente pentru a echipa o brigadă de luptă ucraineană completă - tancuri, artilerie și vehicule de luptă de infanterie - sunt în curs de expediere.

Moderne și, în unele privințe, de ultimă generație, cele aproximativ o sută de vehicule de luptă suedeze, inclusiv vehiculul de luptă al infanteriei CV-90 și obuzierul semiautomat Archer, vor face, cel mai probabil, ca formațiunea ucraineană care le operează să fie cea mai bine înarmată brigadă.

Nu este clar de câtă pregătire va avea nevoie conducerea armatei ucrainene înainte ca unitatea să fie angajată în luptă, dar conducerea AFU trebuie să integreze deja sosirea armelor suedeze în planurile și calendarele sale de contraofensivă.

Observarea opoziției: Moscova își întărește apărarea din prima linie, semn că se așteaptă la ceva

O lecție militară învățată pe propria piele de armata rusă, începând cu sfârșitul lunii mai 2022, odată cu sosirea lansatoarelor de rachete HIMARS a fost pericolul de a poziționa armele grele mult prea în față.

Mai devreme sau mai târziu, serviciile de informații militare ucrainene vor detecta armamentul sau radarele de apărare aeriană și atunci o rachetă americană ghidată prin GPS va lovi.

Există din ce în ce mai multe indicii că armata rusă și-a planificat propriile atacuri sau că se așteaptă la atacuri ucrainene majore. Surse oficiale ucrainene și canale militare deopotrivă, au raportat recent că trupele rusești și echipamentele lor se îndreaptă spre zonele probabile din care, în estimarea Moscovei, va fi lansată ofensiva terestră ucraineană - se mizează pe sectorul sudic.

Cele mai intense mișcări de trupe rusești -sugerează surse precum Readovka pro-rusă, precum și estimările zilnice ale Forțelor Armate ale Ucrainei (AFU) - se află în sectoarele estice Herson și Zaporojie, în calea unui potențial asalt ucrainean spre orașul Melitopol.

Anton Gerașcenko, un oficial al Ministerului ucrainean de Interne care publică informații militare detaliate încă de la începutul războiului, a declarat că înaltul comandament rus își mută trupele din nord-estul și estul sectoarelor Harkov și Donbas, în scopul de a clădi apărări stratificate în sud.

Coloane de vehicule grele rusești s-au retras joi de pe pozițiile din jurul orașelor Starobelsk, Lugansk și Krasonodon din Donbas și se îndreptau spre sectoarele sudice Zaporojie și Herson, a anunțat Gerașcenko într-o postare pe Telegram.

Loviturile artileriei rusești împotriva fortificațiilor ucrainene de pe linia frontului din sectoarele sudice și, în special, împotriva pozițiilor de pe malul drept al Niprului, între orașele Stanislav și Berislav - un alt potențial loc de trecere a râului ucrainean - s-au intensificat, de asemenea, potrivit altor rapoarte.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria