Cinci metode naturale de luptă împotriva răcelii. Remediile propuse de sportivul extrem Wim Hof

Cinci metode naturale de luptă împotriva răcelii. Remediile propuse de sportivul extrem Wim Hof

Un sistem imunitar sănătos ne poate ajuta să trecem cu bine peste cele mai comune afecțiuni din timpul sezonului rece, iar căile pentru îmbunătățirea lui sunt simple, potrivit unor specialiști.

Wim Hof. Sursa: captură Youtube. Wim Hof.

Răceala și gripa sunt infecții respiratorii cu care oamenii se pot confrunta în orice perioadă a anului, dar sunt mai frecvente în lunile cu temperaturi scăzute, pentru că, potrivit unor medici, virusurile se transmit mai ușor atunci când temperatura și umidatea din atmosferă sunt mai scăzute.

Tusea, nasul înfundat, durerile de gât și febra se numără printre simptomele care aseamănă gripa și răceala, însă diferența o fac intensitatea cu care se manifestă – mai puternică în timpul gripei, durata mai mare și complicațiile care pot apărea și ele în cazul gripei.

Cele mai frecvente sfaturi oferite de medici pentru prevenirea îmbolnăvirilor sunt spălarea frecventă a mâinilor, cu apă și săpun și folosirea dezinfectantului de mâini pe bază de alcool. De asemenea, cei care tușesc sau strănută trebuie să își acopere gura și nasul, pentru a nu facilita răspândirea virusurilor.

Un alt mod de protejare este evitarea contactului direct cu orice persoană care prezintă simptome de răceală și gripă. Vaccinarea antigripală este considerată de medici cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirii de gripă.

„Această vaccinare protejează persoana vaccinată numai faţă de virusurile gripale circulante în sezonul respectiv, cuprinse în vaccin, și nu faţă de toate tipurile de virusuri care dau simptomatologie asemănătoare gripei, dar au evoluţie mai uşoară. Vaccinarea este recomandată tuturor persoanelor începând cu vârsta de un an”, informează Direcția de Sănătate Publică Covasna.

Cinci metode pentru îmbunătățirea sistemului imunitar

Un sistem imunitar sănătos – mecanismul de apărare care protejează corpul împotriva virusurilor, bacteriilor și altor cauze ale îmbolnăvirilor – este însă esențial pentru a preveni boala și a trece mai repede peste efectele ei.

Wim Hof, sportivul cunoscut pentru performanțele extreme realizate în frig, oferă câteva recomandări pentru stimularea în mod natural a sistemului imunitar. Wim Hof, supranumit „The Iceman”, a escaladat Muntele Kilimanjaro în pantaloni scurți, a alergat, desculț, un semimaraton la Cercul Arctic și a rezistat timp de 112 minute într-un container, acoperit cu cuburi de gheață. Iată cinci metode pentru creșterea imunității, recomandate de sportivul Wim Hof.

Reduceți temperatura apei

Băile cu apă rece și alternarea îmbăierii cu apă caldă și apă rece se numără printre obiceiurile recomandate de unii oameni de știință pentru creșterea imunității la îmbolnăviri. Îmbăierea cu apă rece folosită ca metodă de întărire a organismului făcea parte din cultura unor popoare antice.

Băile antice romane cuprindeau mai multe încăperi încălzite, pe care după ce oamenii le foloseau intrau în final în camera cu apă rece.

Unii terapeuți susțin că expunerea controlată la frig și băile cu apă la temperaturi mai reduse aduc o serie de beneficii sănătății corpului: accelerează metabolismul, reduc inflamația și durerile musculare, îmbunătățesc calitatea somnului și pot ajuta la scăderea în greutate.

Băile reci nu trebuie să dureze mai mult de câteva minute, pentru ca organismul să se revigoreze, afirma Wim Hof, iar forțarea limitelor în expunerea la frig trebuie făcută cu precauție.

„Forțarea nu aduce bine, nu aduce dezvoltare, ea poate aduce distrugere”, afirmă acesta, într- un clip pe canalul său de Youtube.

Legumele sporesc șansele în prevenirea răcelilor

Legumele, fructele, semințele, nucile și celelalte alimente vegetale pot ameliora sănătatea sistemului imunitar, fiind bogate în nutrienți, vitamine și antioxidanți, scrie Wim Hof.

„Acest lucru va oferi corpului un impuls împotriva agenților patogeni dăunători. De exemplu, antioxidanții sunt buni împotriva inflamației. În plus, fibrele din alimentele vegetale vor oferi bacterii sănătoase în intestin. În plus, este important să reduceți zahărul, grăsimile nesănătoase, sarea, alcoolul și cofeina”, arată terapeutul, pe pagina sa de Internet.

Și alți oameni de știință susțin că alimentația cu legume bogate în antioxidanți oferă organismului șanse mai mari de a lupta împotriva răcelii și gripei. Bananele, ceaiul de mușețel, sucul de rodie sunt și ele propuse ca arme pentru ameliorarea stării de sănătate.

Exerciții fizice, bune împotriva răcelii

Exercițiile fizice sunt considerate o parte esențială a unui stil de viață sănătos. „Când faceți exerciții regulate, vă puteți reduce tensiunea arterială, vă puteți menține greutatea corporală sănătoasă și vă puteți îmbunătăți sistemul cardiovascular. Aceste aspecte vor oferi sistemului imunitar un impuls puternic”, scrie Wim Hof.

Plimbările, alergarea ușoară și dansul se numără printre exercițiile fizice recomandate de unii terapeui celor care se confruntă cu răcelile, în timp ce ridicarea greutăților, sporturile de echipă și „trasul de fiare” în sălile de gimnastică trebuie evitate.

Eliberarea de stres duce la îmbunătățirea sistemului imunitar

Stările prelungite de stres pot avea efecte nocive asupra sistemului imunitar, iar cu cât oamenii sunt mai stresați, cu atât răcelile obișnuite pot dura mai mult, arată unele studii.

„Eliberați-vă stresul cu activități precum meditația, jurnalul, yoga și exercițiile de respirație. În plus, asigurați-vă că aveți un somn de bună calitate”, arată Wim Hof.

Somnul este cel mai bun ameliorator al proceselor metabolice neuronale, cel mai bun eliberator al stresului, cel mai bun eliberator al traumelor, cel mai bun supliment pentru întărirea imunității și cel mai bun stabilizator emoțional, arată omul de știință Andrew Huberman.

Soarele, aliat în lupta cu răcelile de sezon

Nivelul scăzut de vitamina D din corp poate crește riscul unor infecții. Vitamina D este produsă prin expunerea la soare, iar una din recomandarea sportivului este ca oamenii să suplimenteze statul la soare cât mai mult în timpul toamnei și iernii.

„Dacă nivelul de vitamina D din corp este normal, ingerarea suplimentară de vitamina D nu ar părea să ajute la prevenirea răcelii comune. Vitamina D pare să aibă însă beneficii în scăderea răcelilor și gripei la cei care au niveluri extrem de scăzute de vitamina D - un nivel neobservat la majoritatea populației. În plus, pacienții cu boli cronice, persoanele în vârstă și rezidenții cu ierni lungi și tulburi pot descoperi că suplimentarea cu vitamina D poate scădea frecvența infecțiilor respiratorii”, arăta dr. Robert Ashley, citat într-un articol publicat de UCLA Health.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat