Cinci partide ucrainene vor intra în parlament după alegeri

Cinci partide ucrainene vor intra în parlament după alegeri

Cinci partide vor intra în parlamentul de la Kiev după alegerile legislative desfăşurate duminică în Ucraina, transmite DPA în urma unui anunţ al Comisiei Electorale Centrale.

După numărarea a peste jumătate din voturi, partidul prezidenţial Slujitorul Poporului este creditat cu 42%. Formaţiunea preşedintelui Volodimir Zelenski şi-a luat numele de la un show de televiziune de mare succes, care l-a propulsat pe fostul actor în funcţia de şef al statului.

La mare distanţă, pe locul al doilea, s-a clasat conform rezultatelor parţiale alianţa Platforma de Opoziţie - Pentru Viaţă, considerată apropiată de Moscova, care încearcă să remedieze relaţiile bilaterale compromise de ocuparea Crimeii de către Rusia, în urmă cu cinci ani. Liderul coaliţiei, Viktor Medvedciuk, a fost apreciat de preşedintele rus Vladimir Putin şi de premierul Dmitri Medvedev după întâlnirile din Rusia, înaintea alegerilor.

Al treilea este partidul fostului preşedinte Petro Poroşenko; pe locul patru - formaţiunea fostei şefe a guvernului, Iulia Timoşenko; pe cinci, cu numai un procent peste pragul de reprezentare de 5%, partidul vedetei rock Sviatoslav Vakarciuk.

Duminică, Zelenski a susţinut că nu are în vedere formarea unei coaliţii cu niciun reprezentant al fostei conduceri de la Kiev. După publicarea rezultatelor unor sondaje la ieşirea de la urne, el a sugerat că l-ar putea totuşi invita pe Vakarciuk să negocieze o alianţă.

Înainte de anunţul privind rezultatele parţiale oficiale, presa ucraineană, citată de AFP, aprecia că partidul preşedintelui va obţine majoritatea, ceea ce ar constitui o premieră în Ucraina după obţinerea independenţei faţă de fosta Uniune Sovietică, în 1991. Sistemul electoral ucrainean este mixt, jumătate din parlamentari fiind aleşi pe liste de partid, iar cealaltă jumătate prin vot uninominal, în care mandatul este câştigat de candidatul care obţine cele mai multe voturi într-o circumscripţie. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria