Cinci sfaturi pentru un somn mai bun şi mai puţine vizite nocturne la toaletă

Cinci sfaturi pentru un somn mai bun şi mai puţine vizite nocturne la toaletă

Nocturia, termenul medical pentru nevoia de a urina în timpul nopții, este o afecțiune care apare, de obicei, la bărbații mai în vârstă, dar specialiştii spun că în ultima vreme ea a fost raportată şi la pacienţi mai tineri şi femei trecute de 40 de ani.

Foto Sutterstock

„Poate apărea oricând”, spune Marcus Drake, profesor de urologie neurologică la Imperial College din Londra. În ceea ce priveşte cazurile unor pacienţi mai tineri, chirurgul urolog Daniela Andrich, conferențiar onorific la University College London, crede că una dintre cauzele frecvente este anxietatea.

„Dacă ești anxios, zona pelviană se poate tensiona și asta poate avea un impact direct asupra modului în care funcționează vezica urinară”, spune ea.

Principalele cauze ale nevoii de a merge la toaletă noaptea

Vestea bună este că mersul la toaletă noaptea nu este neapărat un semn al unei afecţiuni grave. O cauză simplă poate fi cantitatea prea mare de apă pe care o bem, datorită obsesiei de hidratate, induse de industria de wellness.

Dr. Marcus Drake spune că vede în mod regulat pacienți îngrijorați pentru că beau „doar” patru litri de apă pe zi și apoi se întreabă de ce se trezesc noaptea. „Organismul are nevoie de aproximativ un litru pe zi pentru a funcționa în mod satisfăcător, așa că, dacă bei patru litri, înseamnă că organismul tău produce mai multă urină”, spune el.

De asemenea, ne hidratăm în momentele nepotrivite. „Dacă aveți o zi aglomerată, puteți uita să beți, ajungeți să vă deshidratați și apoi recuperați seara. Astfel, vezica se va umple chiar înainte de somn”, atenţionează Daniela Andrich.

Cafeaua şi alcoolul sunt stimulente ale vezicii urinare. „Consumul unei cantități mari de bere seara poate perturba modul în care organismul procesează zahărul, cu rezultatul că rinichii nu mai funcționează la fel de bine și produc mai multă urină peste noapte, în loc să încetinească”, spun urologii.

Un studiu recent a constatat că persoanele care se uită mai mult de cinci ore la televizor sau la videoclipuri în fiecare zi sunt cu 48% mai predispuse să urineze noaptea. Legătura este neclară, dar cercetătorii au sugerat că obiceiul sedentar „creşte riscul de obezitate și diabet, ambii fiind factori de risc stabiliți pentru nocturie”.

Statul așezat prea mult timp poate, de asemenea, să modifice ritmul circadian al organismului și să îl determine să producă cantități normale de urină în timpul zilei, dar volume mari pe timp de noapte, o afecțiune numită „poliurie nocturnă”.

Pentru femeile de peste 40 de ani, cauza poate fi hormonală. Pierderea estrogenului, asociată cu premenopauza și menopauza, poate face vezica urinară mai sensibilă pe măsură ce începe să se umple și trimite un mesaj mai puternic creierului că trebuie să mergi la toaletă.

Când ar trebui să vă faceți griji?

Nocturia, mai ales dacă este însoțită de sforăit, poate fi un semn de apnee obstructivă în somn, o afecțiune în care respirația se oprește în timp ce dormiți.

„Aceasta îi determină pe oameni să genereze mai multă urină pe timp de noapte, deoarece schimbările de presiune din piept influențează hormonii care reglează modul în care funcționează rinichii”, spune neurologul și expertul în somn dr. Guy Leschziner.

Ce puteţi face pentru a opri nocturia să vă strice somnul

1. Consumaţi mai puţine lichide. Evitați lichidele cu cel puțin trei ore înainte de culcare și nu țineți un pahar cu apă pe noptieră.

2. Renunțați la cofeină. Încercați să nu beți cafea după micul dejun. Alegeți în schimb un ceai de hibiscus bogat în antioxidanți.

3. Nu exageraţi cu alcoolul. Alcoolul, fiind un diuretic, face ca organismul să elimine mai repede lichidele din sânge. De aceea, pe parcursul nopţii mergeţi prea des la toaletă, iar dimineața sunteţi deshidratat.

4. Reduceți timpul petrecut la televizor sau orice alt ecran. Legătura dintre privitul la televizor și nocturie s-ar putea să nu fie clară, dar nu există nicio îndoială că sedentarismul dăunează sănătăţii. Faceți exerciții fizice în mod regulat și evitați să mâncați alimente ultraprocesate.

5. Păstraţi dormitorul răcoros. Dacă vă ridicați pentru a merge la toaletă, nu aprindeți lumina prea mult timp, nu vă uitați la telefon și păstrați dormitorul răcoros. Temperatura optimă pentru somn este de 16-18C.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Vă prezentăm imagini cu noi consilieri aleși în Burnley și Leeds...

2 Cele mai noi date despre pensionarii din România

3 „Încercați să deschideți negocierile, implicați-i pe chinezi și puneți arma pe masă”

4 VIDEO Multe națiuni occidentale ar trebui să ia în serios această declarație...

5 Lovitură de proporții la Rapid: Mircea Lucescu, contract pe 5 ani ca manager general