Cine a câștigat milioane de euro pentru modernizarea spitalului din Suceava: Un constructor care i-a ridicat vila lui Mihai Chirica/Un dezvoltator apropiat de managerul Vasile Rîmbu/Un personaj anchetat de DIICOT/Patroana unei pensiuni

Cine a câștigat milioane de euro pentru modernizarea spitalului din Suceava: Un constructor care i-a ridicat vila lui Mihai Chirica/Un dezvoltator apropiat de managerul Vasile Rîmbu/Un personaj anchetat de DIICOT/Patroana unei pensiuni

Cine a câștigat milioane de euro pentru modernizarea spitalului din Suceava: Un constructor care i-a ridicat vila lui Mihai Chirica/Un dezvoltator apropiat de managerul Vasile Rîmbu/Un personaj anchetat de DIICOT/Patroana unei pensiuni.

Patroana unei pensiuni din Pojorâta, un dezvoltator local apropiat de managerul Vasile Rîmbu, fostul președinte al Camerei de comerț și industrie Suceava, anchetat în trecut de DIICOT și un constructor din Iași la firma căruia a lucrat edilul Mihai Chirica și care i-a construit acestuia una dintre vile sunt personajele care au modernizat în ultimii ani Spitalul județean de urgență ”Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava – potrivit unei monitorizări realizate de  G4Media.ro pe baza SEAP (portalul guvernamental de transparență în achiziții publice) și datelor de la Registrul Comerțului.

De notat că toate contractele monitorizate de   G4Media.ro au fost acordate prin procedură simplificată, prin selecție de oferte și, de multe ori, a fost depusă doar oferta firmei câștigătoare.

Spitalul – aflat în centrul scandalului privind decesele cauzate de coronavirus și a cărui conducere a fost suspendată și preluată de Armată – era considerat unul dintre cele mai moderne din țară.

Aflat în subordinea Consiliului Județean Suceava, spitalul este condus încă din 2009 de economistul Vasile Rîmbu, fost șef al Gărzii financiare Suceava (1992 – 2000) și director general adjunct la Finanțele Publice (2000 – 2005). În toamna anului trecut, Rîmbu a fost chiar propus pentru postul de ministru al Sănătății în Guvernul PNL.

”Am fost cel care am prins în primul mandat acest proces de trecere a Spitalului Judeţean Suceava în subordinea Consiliului Judeţean Suceava, am fost cel care a fost de acord ca Vasile Rîmbu să vină manager al Spitalului Judeţean Suceava şi trăgând linie, trebuie să recunoaştem că a fost un mare câştig pentru noi şi, în special, echipa şi parteneriatul făcut de-a lungul anilor, cu conducerea consiliului judeţean, indiferent de culoarea politică. Pentru asta, noi şi eu personal, îmi menţin solidaritatea şi sprijinul, umăr la umăr, spate în spate, pentru tot ce înseamnă modernizare acolo”, declara Gheorghe Flutur, șeful CJ Suceava și unul dintre liderii locali puternici ai PNL, despre Vasile Rîmbu, într-o ședință a CJ din septembrie 2018.

Vezi mai jos, pe larg, analiza G4Media.ro privind contractele de lucrări de construcții atribuite de spitalul din Suceava.

Contracte de peste 7,5 milioane de euro cu o firmă deținută de patroana unei pensiuni din Câmpulung Moldovenesc

21 octombrie 2019: contract de peste 1,7 milioane de euro fără TVA pentru construirea și amenajarea laboratorului de medicină nucleară către firma Antramicons din localitatea Pojorâta, județul Suceava. Contractul a fost atribuit fără licitație, prin procedură simplificată de selecție de oferte, însă a fost depusă doar oferta firmei câștigătoare.

3 aprilie 2019: contract de aproape 880.000 de euro cu Antramicons pentru amenajarea subsolului pavilionului Secției Boli Infecțioase, atribuit tot prin procedură simplificată.

18 octombrie 2017: contract de aproape 800.000 de euro cu firma Antramicons pentru modernizarea Secției de Îngrijiri paliative. Din nou procedură simplificată.

25 iulie 2017: contract de aproape 4,2 milioane de euro cu Antramicons pentru construcția unui corp nou de clădire la spital. Procedură simplificată.

Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, firma Antramicons este deținută de Liliana-Angelica Crăciunaș. Aceasta patronează și pensiunea Perla Rarăului din Pojorâta. Ea a declarat pentru  libertatea.ro  că, deși în acte apare drept proprietar al firmei Antramicons, în realitate, firma este deținută de Mugurel Munteanu.

Contactată și de G4media.ro, pe numărul de telefon al Angelicăi Crăciunaș a răspuns un apropiat care a admis că firma aparține acesteia și ne-a solicitat să transmitem întrebările pe adresa firmei. În momentul în care vom primi răspunsul, îl vom publica de îndată.

Contracte de 2 milioane de euro cu firma unui afacerist anchetat de DIICOT

3 septembrie 2019: contract de peste 1 milion de euro pentru construcția unui heliport pe terasa superioară a spitalului. Contractul a fost atribuit tot prin procedură simplificată către firma Loial Impex din localitatea Șcheia, județul Suceava. A fost, de asemenea, o singură ofertă depusă. De notat în context că managerul suspendat al Spitalului din Suceava, Vasile Rîmbu, locuiește în Șcheia.

12 iulie 2019: alt contract în valoare de peste 850 de mii de euro atribuit Loial Impex din Șcheia pentru reparații la sistemul de alimentare cu apă al spitalului. Contractul a fost atribuit tot prin procedură simplificată.

1 octombrie 2017: contract de aproape 130.000 de euro cu Loial Impex pentru amenajarea parcării spitalului.

Firma este deținută de Gabriel Sorin Iacob, fost președinte al Camerei de comerț și industrie din Suceava. În 2013, Iacob a fost învinuit într-un dosar de evaziune fiscală instrumentat de DIICOT cu prejudiciu de aproape 10 milioane de euro. Până la urmă, Iacob nu a mai fost trimis în judecată, ci doar alți afaceriști precum Vasile Florea de la Florconstruct Suceava.  Vezi aici .

Contract cu firma care i-a construit vila lui Mihai Chirica, primarul din Iași

26 iunie 2019: contract de peste 4,4 milioane de euro pentru ”amenajarea blocului operator cu 4 săli de operații, prin supraînălțarea corpului D” al spitalului, atribuit tot prin selecție de oferte către firma Conest SA din Iași.

Compania este deținută de omul de afaceri Viorel Cozma și are mai multe contracte cu primăria Iași. La Conest SA a lucrat, înainte de a fi primar, chiar Mihai Chirica, edilul din Iași. De altfel, una dintre vilele din declarația lui de avere și pentru care este verificat de ANI a fost construită de Conest SA.  Vezi aici .

Contracte de 3 milioane de euro cu firma unui om de afaceri apropiat de managerul suspendat al spitalului, Vasile Rîmbu

4 octombrie 2018: contract de peste 465.000 de euro cu firma General Construct din Suceava pentru lucrări la Secția Cardiologie, atribuit tot prin procedură simplificată.

21 iulie 2017: contract de peste 1 milion de euro cu General Construct pentru amenajarea unor spații medicale la Cardiologie ”în suprafață de 650 mp prin supraetajarea cu un nivel a corpului F” din cadrul spitalului. Procedură simplificată.

Potrivit  libertatea.ro , General Construct a luat 12 contracte cu spitalul în valoare totală de peste 3 milioane de euro.

Firma este deținută de omul de afaceri Viorel Nuțu, un dezvoltator cunoscut pe plan local, despre care libertatea.ro susține că este un apropiat al managerului Vasile Rîmbu. Potivit jurnaliștilor, General Construct, deținută de Viorel Nuțu, are drept subcontractor compania Calcarul SA din Pojorâta, reprezentată în instanțe de o casă de avocatură unde partener este și Alexandra Rîmbu, fiica managerului de la spitalul Sfântul Ioan cel Nou din Suceava.

Mic contract cu firma fratelui lui Cristian Adomniței, fost ministru PNL al Educației

30 august 2018: contract de peste 70.000 de euro cu firma Agacon, printre acționarii căreia se numără și Bogdan (Bobi) Adomniței, fratele fostului ministru PNL al Educației, Cristian Adomniței, pentru reabilitarea fațadei la pavilioanele Pneumologie, Boli Infectioase, Dermatologie și Oncologie. Tot procedură simplificată.

Foto: Viorel Nuțu, patronul companiei General Construct (stânga), Gheorghe Flutur (centru) și Vasile Rîmbu (dreapta), la inaugurarea Secției de cardiologie de la spitalul din Suceava, noiembrie 2018; Sursa: svnews.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”