Cine a fost adevăratul exorcist al Papei? Gabriele Amorth, figura controversată care e subiectul unui nou film

Cine a fost adevăratul exorcist al Papei? Gabriele Amorth, figura controversată care e subiectul unui nou film

În timp ce unii membri ai comunității catolice critică The Pope's Exorcist, unul dintre producătorii executivi ai filmului, Edward Siebert, care este și preot iezuit, a susținut că scopul său este de a prezenta oameni ca Amorth într-o lumină pozitivă.

Filmul ”The Pope's Exorcist”, cu Russell Crowe FOTO: Facebook/The Pope's Exorcist

Înainte de a muri, în 2016, părintele Gabriele Amorth susținea că a efectuat peste 100.000 de exorcizări. Lucrând ca exorcist oficial al Vaticanului, el a efectuat un serviciu pe care mulți nu l-au văzut niciodată în afara filmelor de groază. Acum, povestea sa stă la baza unui astfel de film: ”The Pope's Exorcist”, cu Russell Crowe în rolul principal, care a ieșit pe piață săptămâna trecută, scrie smithsonianmag.com.

Născut în Modena, Italia, în 1925, Amorth s-a alăturat rezistenței italiene în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. A obținut o diplomă în drept și a lucrat ca jurnalist înainte de a deveni preot în 1951.

În 1986, Amorth a fost numit asistent al cardinalului Ugo Poletti, exorcistul șef al diecezei de Roma, căruia i-a succedat ulterior. A rămas în această funcție până la moartea sa. În 1990, a scris cartea "An Exorcist Tells His Story", care a fost tradusă în 30 de limbi diferite și a devenit un bestseller. Cam în aceeași perioadă, Amorth a fondat Asociația Internațională a Exorciștilor. Asociația, care există și astăzi, nu este impresionată de noul film.

"Acest mod de a povesti experiența lui Don Amorth ca exorcist, pe lângă faptul că este contrar realității istorice, denaturează și falsifică ceea ce se trăiește și se experimentează cu adevărat în timpul exorcizării persoanelor cu adevărat posedate", afirmă asociația într-o declarație, potrivit lui Kevin J. Jones de la Catholic News Agency.

Exorcismul are o istorie îndelungată în creștinism. Practica apare în Noul Testament, care îl înfățișează pe Iisus alungând spiritele rele în Evanghelia după Marcu. "Exorcizările lui Iisus au fost o dovadă a autorității sale asupra diavolului", a declarat anul trecut Rob Haskell, un teolog specializat în Noul Testament, pentru Elizabeth Yuko de la History.com. "Ele arătau că el avea putere spirituală".

Astăzi, exorcismul este asociat în primul rând cu catolicismul. Nu mai departe de 2017, Papa Francisc a spus unui grup de preoți că aceștia "nu trebuie să ezite" să apeleze la exorciști atunci când este necesar.

Exorcizările au fost mult timp un subiect de fascinație pentru Hollywood și pentru fanii horror. The Pope's Exorcist este cel mai recent dintr-un lung șir de filme care îi pun pe preoți în fața unor forțe demonice, cel mai faimos dintre acestea fiind The Exorcist (1973). Amorth a fost un fan al filmului: Când s-a întâlnit cu regizorul acestuia, William Friedkin, decenii mai târziu, i-a explicat că nu se temea de diavol și că, de fapt, diavolul se temea de el.

"Știți de ce se teme diavolul de mine? Pentru că sunt mai urât decât el", i-a spus Amorth lui Friedkin într-un interviu pentru Vanity Fair din 2016.

Deși era cunoscut pentru faptul că avea un simț al umorului surprinzător , având în vedere domeniul său de activitate, Amorth credea că munca pe care o făcea era esențială. De-a lungul vieții sale, a susținut că a efectuat zeci de mii de ritualuri de exorcizare.

Potrivit lui Deepa Bharath de la Associated Press (AP), Amorth a declarat că 98% dintre cei care îl caută au nevoie de un psihiatru, nu de un exorcist. Cu toate acestea, el se concentrează asupra celor 2%.

În timp ce unii membri ai comunității catolice critică The Pope's Exorcist, unul dintre producătorii executivi ai filmului, Edward Siebert, care este și preot iezuit, a susținut că scopul său este de a prezenta oameni ca Amorth într-o lumină pozitivă. "Este bine să vezi un preot vorbind despre rugăciune, iertare, dragostea lui Dumnezeu și, pe lângă toate acestea, învingând demonii", a declarat Siebert pentru AP. "Este bine să vezi în sfârșit un preot ca erou".

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...