Cine a fost, de fapt, Mița Biciclista. Cum a răușit să captiveze atenția bărbaților

Cine a fost, de fapt, Mița Biciclista. Cum a răușit să captiveze atenția bărbaților

Miţa Biciclista , pe seama căreia se mai fac şi astăzi glume deochiate, este cea mai cunoscută curtezană din România. Porecla sa vine de la faptul că ea străbătea adesea Calea Victoriei pe bicicletă.

Miţa Biciclista. FOTO Arhivă

Miţa Biciclista - porecla unei demimondene din perioada interbelică care a trecut testul timpului - a fost una dintre cele mai excentrice figuri ale Bucureştiului interbelic. Numele său real a fost Maria Mihăescu.

Frumoasa cu ochi albaştri care a sucit minţile unor bărbaţi celebri, a fost prima ciclistă din Capitală și a primit celebra poreclă de la ziaristul George Ranetti, care a observat-o străbătând Calea Victoriei pe bicicletă.

Miţa Cotroceanca, cum mai era poreclită, s-a născut la Dideşti, în judeţul Prahova, în 1885 și ar fi beneficiat de o educaţie aleasă, la pension. Bucureştiul, unde a ajuns mai târziu - nu se știe în ce an - a însemnat pentru Maria Mihăescu rampa spre celebritate.

A fost amintită de istoricul Neagu Djuvara în cartea „Un secol cu Neagu Djuvara”.

Era o demimondenă, mă rog, hai să-i spunem în mod vulgar, o curvă de mare lux. Lucru rar la vremea aceea, în anii ‘20, făcea ciclism prin Bucureşti pentru a-şi menţine silueta. Făcuse avere şi una din casele ei era cea în care am locuit noi”, explica istoricul.

A vrăjit bărbaţi celebri

Ochii albaştri, trupul zvelt, părul tuns scurt, un lucru mai puţin obişnuit pentru femei la începutul secolului, au atras atenţia. Farmecele ei au vrăjit bărbaţi celebri precum pictorul Nicolae Grigorescu sau poetul Octavian Goga.

Se spune că însuși Regele Ferdinand ar fi avut o legătură cu frumoasa Maria şi că el i-ar fi dăruit casa care astăzi îi poartă numele. Clădirea valora la vremea respectivă o sumă uriaşă, peste 4 milioane de lei. De fapt, chiar legătura cu regele Ferdinand, i-ar fi adus Mariei Mihăescu porecla de Miţa Cotroceanca.

Potrivit poveştilor care au supravieţuit timpului, Miţa Biciclista şi-ar fi câştigat banii practicând cea mai veche meserie din lume. Nu era însă o prostituată oarecare, ci una de lux.

Îndrăznea să fumeze pe stradă, să facă plajă topless la Mamaia, avea automobil coupe, servitori aduși din străinătate, mânca numai la Athenee Palace, arunca banii pe poșete și pălării în cele mai scumpe prăvălii din București și, mai ales, se plimba cu velocipedul la Șosea, notează B365 .

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat