Cine a fost Marita Lorenz, amanta-spioană a lui Fidel Castro. S-a mai iubit cu un dictator

Cine a fost Marita Lorenz, amanta-spioană a lui Fidel Castro. S-a mai iubit cu un dictator

Marita Lorenz, amanta-spioană CIA a lui Fidel Castro, s-a născut la Bremen, Germania, la 18 august 1939, dintr-un tată neamţ şi o mamă americană. L-a cunoscut pe „El Lider Maximo“ pe pachebotului Berlin, cu care tânăra călătorea din Germania la New-York, cu escală la Havana, potrivit Historia .

Marita Lorenz și Fidel Castro, la bordul vasului Berlin. FOTO arhivă

Pe parcursul escalei, la 23 februarie 1959, Castro a urcat pe vas, iar cei doi s-au îndrăgostit După ce Marita a ajuns la New York, Fidel a convins-o să vină în Cuba, oficial ca interpretă. Au locuit împreună la hotelul Havana Libre, în apartamentul în care Castro şi-a amenajat Cartierul General.

Rămasă însărcinată, Marita a susținut mai târziu că Fidel Castro ar fi pus oameni s-o drogheze şi, apoi, s-o facă să avorteze.

În realitate, aşa cum a mărturisit în septembrie 2000 Jesus Yanez Pelletier, aghiotantul lui Castro, înainte de a muri, căzut între timp în dizgraţie, Marita şi-a dorit avortul. A născut prematur, la 15 octombrie 1959, un băiat, pe care-l botează Andrés.

Ştiind că e băiatul lui Pelletier, şeful escortei sale, Fidel Castro nu a recunoscut copilul.

La întoarcerea în SUA, în octombrie 1959, Marita a fost recrutată de CIA şi s-a antrenat într-o tabără a Agenţiei. I s-au promis două milioane de dolari, dacă-l asasinează pe Castro. Documentele arată c-a fost recrutată şi de Cosa Nostra.

Pentru lichidarea lui Castro, CIA l-a subcontractat pe unul dintre agenţii Familiei de Chicago, Sam Giancana, succesorul lui Al Capone. Revoluţia administrase o lovitură mortală intereselor mafiote din insulă. Mai multe atentate puse la cale împotriva lui Fidel Castro poartă semnătura Mafiei.

Urma să-l otrăvească pe Fidel Castro

Potrivit propriilor mărturisiri, în ianuarie 1960, Marita a venit în Cuba având asupra sa pastile cu otravă, pe care trebuia să i le pună lui Castro în lapte, ştiindu-se că El Comandante en Jefeera mare amator de milk-shake.

Dar pentru că încă-l mai iubea – așa cum a mărturisit în cartea sa, „Dragul de Fidel: viaţa mea, dragostea mea, trădarea mea” – a aruncat pastilele în toaletă şi, când l-a întâlnit, au făcut amor, după ce i-a dat lui Castro cei 6.000 de dolari primiţi de la CIA pentru îndeplinirea misiunii.

Ulterior a devenit amanta generalului Marco Perez Jimenez, fostul dictator al Venezuelei, cu care a avut o fiică.

Marita Lorenz s-a căsătorit în 1970 cu managerul unui bloc de apartamente de lângă ONU.

Articolul integral, în Historia

Amintim că despre Marita Lorenz s-au scris cărţi şi chiar s-au făcut filme. Viaţa ei, care a inclus şi 25 de ani ca informatoare pentru CIA şi FBI, a creat suficientă inspirațir pentru scenarii palpitante.

Chiar ea însăşi a publicat mai multe cărţi, cea mai recentă fiind lansată în 2017, pe când Marita avea 78 de ani: „The Spy Who Loved Castro", apărută pe piaţă cu doi ani înainte de moartea ei.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 „Ar fi primul val al ofensivei”