Cine ar putea fi responsabil pentru scurgerea documentelor clasificate. SUA evaluează riscurile pentru securitatea națională

Cine ar putea fi responsabil pentru scurgerea documentelor clasificate. SUA evaluează riscurile pentru securitatea națională

Statele Unite evaluează riscurile pentru securitatea naţională după apariţia recentă în spațiul public a unor documente clasificate care se referă în special la invazia rusă în Ucraina, a anunţat duminică Pentagonul, relatează AFP şi Reuters.

Pentagonul face o anchetă după scurgerea a zeci de documente secrete FOTO SHUTTERSTOCK

Pentagonul face o anchetă după scurgerea a zeci de documente secrete FOTO SHUTTERSTOCK

''O cooperare interagenţii a fost lansată pentru a evalua impactul pe care aceste documente fotografiate le-ar putea avea asupra securităţii naţionale şi aliaţilor şi partenerilor noştri'', a declarat o purtătoare de cuvânt a Pentagonului, Sabrina Singh.

Dezvăluită de săptămâna trecută de cotidianul New York Times, această scurgere de documente secrete, vizează evaluări şi rapoarte ale serviciilor de informaţii americane în legătură cu războiul din Ucraina, dar și cu China, Orientul Mijlociu şi Africa.

Care ar putea fi sursa scurgerii

Mai multe oficialităţi susţin că amploarea subiectelor tratate în documente sugerează că informaţiile s-au scurs de la un american mai degrabă decât de la cineva dintre ţară aliată.

''Atenţia este acum pe o scurgere din SUA, întrucât multe dintre documente s-au aflat doar în mâinile americanilor'', a explicat Michael Mulroy, fost înalt demnitar în Pentagon.

Oficialii analizează ce motivații ar avea un oficial american sau un grup de oficiali pentru a scurge astfel de informații sensibile, a declarat unul dintre oficialii care au vorbit cu Reuters.

Oficialul a spus că anchetatorii analizează patru sau cinci teorii, de la un angajat nemulțumit până la o amenințare din interior care a dorit în mod activ să submineze interesele de securitate națională ale SUA.

Cei care coordonează ancheta , aflată deocamdată în primele etape, nu au exclus posibilitatea ca elemente pro-ruse să se afle în spatele scurgerii de informaţii, care este considerată una dintre cele mai grave astfel de incidente după 2013, când peste 700.000 documente, înregistrări video şi telegrame diplomatice au fost publicate pe website-ul WikiLeaks, scrie Agerpres.

Ambasada Rusiei la Washington şi Kremlinul nu au răspuns solicitării Reuters de a comenta acest caz.

Reuters a analizat peste jumătate din documentele scurse

În urma noii scurgeri de informaţii, agenţia de presă britanică a examinat mai mult de 50 de documente etichetate 'Secret' şi 'Top Secret' care au apărut luna trecută în social media, pe website-uri precum Discord şi 4Chan. Deşi unele documente au fost postate în urmă cu câteva săptămâni, existenţa lor a fost anunţată prima dată de vineri 7 aprilie de către cotidianul american The New York Times.

Reuters nu a putut verifica din surse independente autenticitatea documentelor. Unele dintre acestea conţin estimări privind victimele de pe frontul din Ucraina ce par să fi fost modificate pentru a minimiza pierderile Rusiei. Nu este clar motivul pentru care cel puţin un document este marcat drept neclasificat, dar include informaţii 'top secret'. Unele documente au menţiunea 'NOFORN', ceea ce înseamnă că ele nu pot fi livrate cetăţenilor străini.

Două oficialităţi americane au declarat că ele nu exclud posibilitatea ca documentele să fi fost modificate pentru a induce în eroare anchetatorii în legătură cu originea lor sau pentru a răspândi informaţii false care pot afecta interesele de securitate ale Statelor Unite.

Unul dintre documente, datat 23 februarie şi având menţiunea 'Secret', evidenţiază în detaliu modul în care sistemele de apărare aeriană S-300 ale Ucrainei vor fi epuizate până la 2 mai în cazul utilizării cu frecvenţa actuală. Asemenea documente pot fi de mare ajutor forţelor ruse, iar preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi principalele oficialităţi ucrainene din domeniul securităţii s-au întâlnit vineri pentru a discuta despre modalitatea de a împiedica asemenea scurgeri de informaţii.

Pentagonul a deschis o anchetă

Într-o declaraţie difuzată duminică, Pentagonul a afirmat că verifică validitatea documentelor fotografiate care ''par să conţină material sensibil şi înalt clasificate''.

Pentagonul a predat acest dosar Departamentului Justiţiei, care a deschis o anchetă penală.

Un alt document, cu menţiunea 'Top Secret', arată că serviciul israelian Mossad încuraja protestele împotriva planurilor premierului israelian Benjamin Netanyahu de a înăspri controlul asupra Curţii Supreme.

Într-o declaraţie difuzată duminică, biroul premierului Netanyahu a descris informaţia drept ''mincinoasă şi fără niciun fundament''.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Să vă fie rușine! Mori de foame sau ce?” / O rusoaică de lângă Belgorod a surprins forțele armate ruse în timp ce îi jefuiau casa

2 „Doamne-ajută să nu-mi iau nicio țeapă!” / Experiența spirituală trăită de Mircea Bravo la Eforie Nord

3 Asta e Rusia, oameni buni... Un fost prizonier de război ucrainean descrie torturile la care a fost supus timp de aproape doi ani în închisorile din c…

4 Bărbat din Cluj, păcălit prin „metoda șmen”. A rămas fără 2.000 de euro după ce un necunoscut l-a abordat pe stradă, în plină zi

5 „Ați vrut agitație? / Iat-o!” Cum au complotat ofițeri FSB ca să semene discordie în Statele Unite