Cine e Sanna Marin, premierul Finlandei devenit viral pe net, după o fotografie de la un festival rock

Cine e Sanna Marin, premierul Finlandei devenit viral pe net, după o fotografie de la un festival rock

Sanna Mirella Marin, născută la 16 noiembrie 1985, a devenit premier al Finlandei în luna decembrie a anului 2019, la 34 de ani. S-a născut la Helsinki, însă a locuit în Espoo, Pirkkala şi Tampere. A absolvit în anul 2012 Facultatea de Ştiinţe Administrative la Universitatea din Tampere, în acelaşi an fiind aleasă în Consiliul Municipal din Tampere.

În anul 2014 a devenit vicepreşedinte a Partidului Social-Democrat, iar în 2015 a fost aleasă în Parlamentul Naţional, din partea districtului Pirkanmaa. În anul 2019 a fost realeasă deputat.

În vara aceluiaşi an, a fost numită în guvern ca ministru al Transporturilor şi Comunicaţiilor, însă în urma unei crize politice, partidul a numit-o, în luna decembrie, premier.

Alături de preşedintele Sauli Niinisto, ea a cerut, luna trecută, aderarea Finlandei la NATO, ca urmare a războiului pe care Rusia la declanşat în Ucraina.

La câteva zile după ce a fost numită premier, Sanna Marin a fost caracterizată de un conservator, ministrul de Interne al Estoniei, ca fiind „o vânzătoare”.

„Acum vedem cum o vânzătoare a devenit prim-ministru şi cum alte activiste de pe stradă şi persoane fără educaţie au ajuns în acest guvern”, a declarat politicianul la un post de radio.

Sanna Mirella Marin nu a ascuns niciodată că a lucrat ca vânzătoare înainte să meargă la universitate şi să înceapă cariera politică. Ea a fost prima persoană din familia ei care a terminat liceul şi a mers la universitate.

„Aici un copil dintr-o familie săracă poate primi educaţie şi poate realiza multe lucruri în viaţă. Casierul de la magazin poate deveni prim-ministru”, a scris Sanna Marin pe Twitter, ca reacţie la afirmaţia politicianului estonian.

Premierul Finlandei este copilul unui cuplu de părinţi de acelaşi sex. A fost crescută de o mamă singură, care apoi a intrat într-o relaţie cu o femeie. Sanna Marin nu s-a întâlnit cu familia tatălui ei biologic. Ea a spus că s-a confruntat cu lipsuri materiale şi că a fost stigmatizată de societate.

Sanna Marin este mamă a unei fetiţe, născută în anul 2018, al cărei tată este Markus Räikkönen. Cei doi s-au căsătorit în luna august a anului 2020, după ce Sanna Marin devenise premier.

În timpul pandemiei, Sanna Mirella Marin a fost criticată fiindcă a ieşit într-un club, la scurt timp după ce a fost informată că un coleg din guvern a fost testat pozitiv pentru coronavirus. Cu toate că nu a încălcat nicio regulă, şi-a cerut scuze afirmând că ar fi trebuit să judece mai bine situaţia.

Această situaţie l-a amuzat pe Elon Musk, care a făcut glume pe Twitter pe seama premierului finlandez. Liderul Tesla a publicat pe contul său de Twitter o fotografie cu doi tineri într-un club de noapte: „Deci, cu ce te ocupi? Eu sunt prim-ministra Finlandei”.

Sanna Marin i-a dat replica lui Musk, scriind pe Twitter că „şi Finlanda este mişto”. „Un stat social nordic care doreşte să fie neutru din punct de vedere climatic până în 2035... Cei mai fericiţi oameni din lume trăiesc în Finlanda”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

4 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

5 Foarte interesante amănunte...