Cine e Vladimir Saldo, omul care face treaba murdară a lui Putin în Herson FOTO VIDEO

Cine e Vladimir Saldo, omul care face treaba murdară a lui Putin în Herson FOTO VIDEO

Rușii au fost salvarea lui Vladimir Saldo. Bogatul ucrainean a fost primar al orașului Herson, situat în sudul țării, timp de trei mandate, însă la începutul lui 2022 autoritățile au deschis un dosar pe numele său pentru că a comandat o crimă, relatează The Guardian.

Vladimir Saldo a fost primar al orașului Herson. FOTO EPA EFE (Arhivă)

Am vrut să-l bag după gratii", spune Oleksandr Prokudin, care la acea vreme era șeful poliției din Herson și care în prezent este guvernator al orașului, stând în subsolul pe care îl folosește pentru întâlniri de când rușii i-au aruncat în aer acoperișul încăperii pe care o folosește pe post de birou.

Detectivii i-au dat de urmă intermediarului despre care credeau că a trimis asasini pentru a-l lichida pe unul dintre dușmanii lui Saldo. Ulterior, acesta a dezvăluit că Saldo a fost cel care a plătit pentru asasinat, mărturisește Prokudin. „Apoi a izbucnit războiul”.

În prezent, Saldo nu mai poate răspunde pentru faptele sale în fața judecătorilor ucraineni. El este din nou un politician puternic - conducător ales de Vladimir Putin pentru teritoriul ocupat care se află peste râu de Herson. De acolo, obuze și bombe sunt lansate fără încetare asupra orașului la cârma căruia s-a aflat.

O investigație a ziarului britanic The Guardian asupra regimului lui Saldo dezvăluie cum, sub egida naționalismului rusesc, invadatorii și colaboratorii lor par să recurgă la teroare pentru a construi pe teritoriul u

O investigație a The Guardian asupra regimului lui Saldo dezvăluie cum , sub egida naționalismului rusesc, invadatorii și colaboratorii lor par să recurgă la teroare pentru a pune bazele, pe teritoriul ucrainean, unui stat de tip mafiot pe care Putin l-a construit acasă, unde acoliții se îmbogățesc și disidenții sunt pedepsiți.

Având în vedere că linia frontului pare în impas - și că occidentalii cu greutate cer Ucrainei să cedeze lui Putin teritoriile ocupate ca preț al păcii - acest regim ar putea fi cel sub care milioane de ucraineni ar putea fi condamnați să trăiască ani de zile.

Sistem de trădători

Puțini sunt cei care au curajul de a vorbi despre viața în timpul „domniei” lui Saldo.

„Este ca în regimul lui Stalin", a mărturisit Serhii Khlan, un fost consilier din Herson, care locuiește în prezent în capitala ucraineană. Acesta spune ceea ce îi transmis prietenii aflați încă pe teritoriul ocupat. „Dacă stăm cu toții și povestim și cineva spune: La naiba cu Rusia!, cineva va suna și le va spune rușilor. Este un sistem de trădători, de șușoteli”, a mai adăugat el.

O mărturie a unei persoane din interiorul orașului Herson, pe care The Guardian a obținut-o printr-un intermediar, prezintă o imagine similară a represiunii extreme. Yuri - nume fictiv – a mărturisit că regimul continuă să desfășoare „filtrarea" care a început după invazie. Acest lucru, declară Yuri, implică „percheziții, raiduri constante și verificări telefonice".

Principalele rețele de telefonie disponibile sunt cele rusești, despre care se știe că sunt dotate cu dispozitive care permit autorităților să asculte convorbirile. Potrivit lui Yuri, nu mai au loc atât de multe arestări, însă serviciile de securitate ale ocupației fabrică uneori cazuri împotriva ucrainenilor pentru a avea pe cine să rețină.

În opinia lui Yuri, propaganda joacă un rol esențial în activitatea lui Saldo. Pe Telegram, Saldo transmite retorica liderului de la Kremlin, conform căreia scopul „operațiunii militare speciale” este de a-i elibera pe ucraineni de sub fasciști.

Grupurile de oameni care îi întâmpină cu bucurie pe ucraineni în piața centrală din Herson au fost aranjate pentru mass-media", se arată într-unul dintre mesajele lui Saldo, după ce forțele ucrainene au eliberat orașul Herson în urmă cu un an, forțând Rusia să se întoarcă pe malul estic al fluviului Nipru.

Locuitorii din Herson se tem de soldații ucraineni. Reprezentanții înarmați ai regimului de la Kiev îi măcelăresc pe civilii suspectați că simpatizează cu Rusia". Deși este adevărat că au avut loc represalii împotriva colaboratorilor din orașul Herson, rușii și complicii lor sunt cei care au ucis civili cu miile în întreaga Ucraină.

Pentru Saldo, problema, mai ales înainte ca ocupanții să-și îmbunătățească activitatea de supraveghere, era că ucrainenii de pe teritoriul său aveau încă acces la adevăr, prin intermediul conversațiilor private și al telefoanelor lor. Realitatea de la Bucea, de exemplu, unde rușii au ucis zeci de prizonieri de război și unde trupurile lor au fost aruncate în gropi comune.

Groapă comună din Bucea.

Groapă comună din Bucea. FOTO Getty Images (Arhivă)

Așadar, realitatea trebuia să se schimbe.

Într-o zi, în primele săptămâni ale ocupației, Serhii Tsygipa, un pensionar, a pornit pe jos de la casa sa din estul regiunii Herson pentru a livra provizii în următorul oraș. Și-a luat cu el câinele, Ice, un Boxer numit astfel după pata albă de pe piept. Un patriot înrâit, Serhii a lucrat ca jurnalist și consultant politic și a servit în armată. Când trupele rusești au năvălit, el a publicat detalii despre mișcările acestora pe pagina sa de Facebook. „Era important pentru el să țină lumea la curent cu ceea ce se întâmpla în acest loc", a mărturisit soția lui, Olena.

Serhii nu a mai revenit acasă. Rușii, după cum a aflat Olena, l-au oprit la un punct de control. Ea l-a găsit pe Ice legat lângă o clădire pe care o foloseau ca centru de detenție.

Olenei i s-a spus că soțul ei fusese dus într-o închisoare din Crimeea, peninsula pe care Rusia a anexat-o în anul 2014, și a fost condamnat la 13 ani de închisoare pentru spionaj, conform codului penal rusesc.

Într-o zi, pe YouTube a apărut un videoclip cu Serhii. Acesta purta o cămașă curată, dar avea un ochi vânăt. Vorbind în fața camerei, el a declarat că nu a avut loc niciun masacru la Bucea - doar o „operațiune psihologică" a ucrainenilor care au folosit cadavre de la morgă.

Olena a primit scrisori despre care crede că au fost trimise pe ascuns de soțul ei. Unele dintre ele sunt scrise ca niște poezii. Într-una, spune că l-a scuipat în față pe torționarul său. Olena găsește titlul acesteia derutant: „Apel către biroul președintelui Ucrainei". Mărturiile foștilor prizonieri din orașul Herson ajută la descifrarea mesajului. Torționarii aveau cabluri electrice. Le prindeau de corp și porneau curentul. Un „apel către Zelenski”, președintele Ucrainei, însemna prinderea cablurilor la organele genitale ale victimei. Fixarea la anus era cunoscută sub numele de „apel către Biden”.

Primirea rușilor

Chiar și fără ancheta autorităților ucrainene, în anii dinaintea războiului, cariera politică a lui Saldo era în declin. El nu a mai fost prezent în Parlament de când președintele pro-rus al Ucrainei, Viktor Ianukovici, din al cărui partid făcea parte și Saldo, a fost destituit în anul 2014. Doi ani mai târziu, Saldo a fost reținut în Republica Dominicană. În momentul în care a revenit în țară, a susținut că un om de afaceri din Herson l-a ademenit acolo, l-a legat cu cătușele de un pat și a fost un pistol cu electroșocuri. Fratele acestui om de afaceri a fost cel care avea să fie ucis mai târziu, se presupune că la ordinul lui Saldo.

Această încercare l-a lăsat cu moralul la pământ, mărturisește una dintre fostele iubite ale lui Saldo, accentuând astfel suferința provocată de două intervenții oncologice. A încercat, de asemenea, să recâștige funcția de primar al orașului Herson, însă în zadar. Cu toate acestea, s-a bucurat în continuare de sprijinul Rusiei.

În anul 2016, a fost făcută publică o înregistrare în care Saldo vorbea despre relația sa cu FSB, serviciul de securitate al Rusiei. El a vorbit despre întrevederi cu superiorul său, care au avut loc în Crimeea.

Cel mai important lucru este să furnizăm informații despre ceea ce se întâmplă pe teren, despre opinia publică, despre proteste, despre ceea ce îi îngrijorează. Iar dacă vor decide să intre în Kherson, vor avea nevoie de oameni de încredere”, a spus Saldo în înregistrarea cu pricina.

O persoană apropiată lui Saldo a confirmat pentru The Guardian că vocea este a sa, însă el a susținut că este vorba de un trucaj.

În momentul în care a avut loc invazia, Saldo s-a făcut nevăzut timp de două săptămâni. În timp ce trupele lui Putin își făceau loc spre Kiev, el și-a făcut din nou apariția în public pentru a ține un discurs la un mic miting de primire a rușilor.

La doar o lună după acest eveniment, Saldo a fost numit conducător al regiunii Herson. Rușii au început să pună bazele unei versiuni locale a FSB-ului. Numit GSB sau Serviciul de Securitate al Guvernului, acesta a fost alcătuit din ruși și ucraineni și condus de un om care a fost șef al serviciilor secrete ucrainene în regimul pro-rus al lui Ianukovici. Saldo a oferit GSB-ului spații pe care le-au transformat în camere de tortură. În plus, el a fost responsabil de bugetul trimis de Moscova, spun procurorii ucraineni.

Conform acțiunilor privind crimele de război deschise recent de procurorii ucraineni împotriva lui Saldo, printre alte presupuse infracțiuni, acesta a dispus torturarea unui fermier din zona rurală a orașului Herson. Se pare că scopul acestei torturi, incident confirmat de fermier pentru sursa citată, nu a fost acela de a face rost de informații militare, de a identifica partizani ucraineni sau de a obține vreo mărturisire falsă în scopuri propagandistice. În schimb, se pare că se voia ferma bărbatului. Acest lucru sugerează că regimul lui Saldo pare să fie condus și de

Potrivit acțiunilor privind crimele de război deschise recent de procurorii ucraineni împotriva lui Saldo, printre alte presupuse infracțiuni, acesta a ordonat torturarea unui fermier din zona rurală a orașului Herson. Se pare că scopul acestei torturi, pe care fermierul l-a declarat pentru The Guardian, nu a fost acela de a obține informații militare, de a identifica partizanii ucraineni sau de a obține vreo mărturisire falsă în scopuri propagandistice. În schimb, se pare că a fost acela de a-l forța pe fermier să cedeze ferma sa. Acest lucru sugerează că regimul lui Saldo pare să fie orientat și spre jefuire.

„Preocupat de bani"

De curând, într-o dimineață de miercuri, unul dintre obuzele care au fost lansate asupra orașului Herson a căzut între o florărie și un bloc. Un angajat al primăriei se plimba prin apropiere. Corpul acestuia a ajuns pe marginea drumului. Morțile fără de sfârșit ale foștilor săi alegători, proclamă Saldo în discursurile și postările sale, sunt un sacrificiu pentru gloria Patriei ruse. Dar la o cafenea, situată la câțiva metri de un crater, un politician local care s-a luptat cu el ani de zile crede că principiile vechiului său adversar sunt neschimbate. „Saldo", spune Victor Bogdanov, „este întotdeauna preocupat de bani".

Timp de decenii, Kremlinul a profitat de călcâiul lui Ahile al Ucrainei: corupția. De la înțelegeri necurate cu oligarhii ucraineni în domeniul gazelor și al oțelului până la subminarea campaniilor anticorupție, rușii au valorificat o mare slăbiciune a tinerei democrații ucrainene. Se pare că au găsit un partener în Saldo, al cărui apetit pentru bani i-a adus porecla „domnul Cincizeci la sută".

Saldo și-a obținut binecuvântarea rușilor pentru a face bani ilicit, dându-le acces. Una dintre schemele pe care se presupune că le-a supravegheat a vizat grămezi de bancnote ucrainene lăsate în seifurile băncilor din Herson. Personalul bancar a găurit bancnotele în momentul în care trupele lui Putin au invadat Uvraina. Conform lui Oleksandr Vlasov, un antreprenor din Herson care susține că a fost invitat să se alăture schemei, Saldo i-a spus unuia dintre adjuncții săi să găsească o cale prin care să schimbe echivalentul a 5 milioane de dolari din bancnote deteriorate în unele aflate în circulație.

Vlasov a mai mărturisit că adjunctul i-a spus că ofițerii FSB din Herson i-au dat permisiunea lui Saldo să facă acest lucru, cu condiția să împartă câștigurile cu ei în proporție de 50-50. În aceeași ordine de idei, antreprenorul a refuzat să facă parte din această schemă, însă a afirmat că Saldo a mărturisit apoi că a reușit să spele bancontele deteriorate, inclusiv punând curieri să le ducă în Ucraina. Unele părți din declarațiile sale se potrivesc cu informațiile prezentate într-un raport al Most, o publicație din Herson.

Condamnat pentru trădare

La finalul lui august, Saldo a efectuat ultima sa vizită la Kremlin cu o actualizare a situației din regiunea Herson - acum oficial o provincie rusă în urma unui referendum fictiv. El i-a spus lui Putin despre consecințele provocate de distrugerea barajului Kahovka. Dovezile indică în mod clar că rușii, care controlau zona, au fost responsabili.

Barajul Nova Kahovka distrus

Barajul Nova Kahovka distrus. Foto AFP (Arhivă)

Acesta a fost un act josnic din partea autorităților de la Kiev", a declarat Saldo, potrivit unei transcrieri de la Kremlin. Cu toate acestea, Saldo i-a spus lui Putin, „acest dezastru ne-a mobilizat și mai mult și am devenit și mai încrezători că Rusia este o țară mare care nu lasă pe nimeni în urmă".

Se pare că Putin l-a felicitat pe Saldo pentru eforturile sale.

În luna noiembrie, Saldo a fost condamnat de un tribunal ucrainean pentru trădare în contumacie. Sentința este de 15 ani. Pentru moment, el se bucură de faptul că este protejat de trupele ruse. Chiar și sancțiunile pe care Marea Britanie i le-a impus par să aibă un efect redus.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 „Ar fi primul val al ofensivei”