Cine este Alexandru Stoian, puștiul care a debutat în Superliga la doar 14 ani

Cine este Alexandru Stoian, puștiul care a debutat în Superliga la doar 14 ani

În partida cu U Craiova 1948, încheiată cu victoria celor de la Farul cu 2-1, Gigă Hagi l-a trimis în teren pe Alexandru Stoian, un jucător care nu a împlinit încă 15 ani.

Alexandru Stoian (nr. 18) joacă pentru naționalele de tineret ale României. Foto frf.ro

În minutul 88 al duelului, Hagi l-a introdus pe Stoian, fotbalist născut în anul 2007. Blondul atacantul în vârstă de 14 ani a debutat astfel pe prima scenă a fotbalului românesc, devenind al doilea cel mai tânăr jucător din istoria Ligii 1, după Nicolae Dobrin.

Nicolae Dobrin - 14 ani, 10 luni și 5 zile, Știința Cluj - Dinamo Pitești
Alexandru Stoian - 14 ani, 10 luni și 13 zile, FCU Craiova - Farul
Rareș Lazăr - 15 ani, 1 lună, 19 zile, Ceahlăul - FC Vaslui

Alexandru Stoian s-a născut la Madrid, însă a copilărit în România. Considerat un mare talent, el i-a impresionat doi ani la rând pe spaniolii de la Celta Vigo, fiind invitat de gruparea spaniolă în stagii de pregătire, după ce a câștigat titlul de cel mai bun jucător la turneele organizate în 2018 și 2019 de Celta Vigo Brașov.

Stoian este îndrăgostit de fotbalul englez, unde speră să ajungă atunci când va crește mare. Deja a debutat în Superliga la o vârstă fragedă! În ciuda faptului că are doar 14 ani, „Blondul”, așa cum e poreclit încă din copilărie, uimește prin maturitate. Și-a impus un program de pregătire strict și un regim de viață pentru care ar fi invidioși până și fotbaliștii profesioniști.

”M-am născut cu mingea la picior”

Produs al clubului Școlii de Fotbal Benfica București, Alexandru Stoian a evoluat la Academica Clinceni 2, iar acum joacă sub comanda lui Gică Hagi la liderul Farul Constanța.

"Aveam șase ani când am ajuns la Benfica București. Până atunci băteam mingea în jurul blocului cu prietenii de joacă. Îmi plăcea să dau cu piciorul în minge. Îmi și place să spun că m-am născut cu mingea la picior! Sunt dreptaci, dar dau bine și cu stângul. Calități? Viteză, șut la poartă, puțin dribling, și spirit de echipă. Nu mai sunt egoist”, spune Alexandru Stoian într-un interviu pentru frf.ro.

Alexandru Stoian, înaintea unui meci de pregătire România - Bulgaria la tineret. Foto frf.ro

Alexandru Stoian, înaintea unui meci de pregătire România - Bulgaria la tineret. Foto frf.ro

"Idolii mei? Gică Hagi, Lionel Messi, iar mai nou Kylian Mbappe și Octavian Popescu. Îmi plac meciurile din Premier League, unde se joacă un fotbal total. Mi-ar plăcea ca într-o zi să ajung la Manchester City”.

La ora 22.00 închide telefonul și se duce la culcare

Muncesc foarte mult. Fac sacrificii. De ani buni vacanțele sunt foarte scurte și puține, mă văd rar cu prietenii, la ora 22.00 închid telefonul și mă bag la somn. Îmi amintesc cum plecam în deplasări sau în cantonamente îngrămădiți în câteva mașini sau în câte un microbuz. Am grijă ce mănânc. De fapt nu eu, ci mama!", spune Alexandru Stoian pentru frf.ro.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…