Cine este bărbatul care a murit la hotel în Capitală: Un magistrat iranian acuzat de tortură și luare de mită, prins în România

Cine este bărbatul care a murit la hotel în Capitală: Un magistrat iranian acuzat de tortură și luare de mită, prins în România

Bărbatul care a murit vineri după ce a căzut de la etajul unui hotel din București este un cetățean iranian urmărit în țara lui, prins în România și pus sub control judiciar, până la luarea unei decizii în privința sa. Moartea lui Gholam Reza Mansouri, cleric și fost magistrat iranian, este cu atât mai misterioasă, cu cât el era acuzat de torturarea unor jurnaliști și luare de mită în Iran, scrie Digi24 .

Gholam Reza Mansouri, 52 de ani, a fost prins pe 12 iunie în România, în baza unui mandat de urmărire internațională transmis prin Interpol, potrivit Radio Europa Liberă. După ce militanții pentru drepturile omului l-au acuzat de torturarea și încarcerarea ziariștilor independenți din Iran, fostul oficial a căzut și în dizgrația regimului de la Teheran, care îl acuză acum că a luat mită în valoare de jumătate de milion de euro.

Judecătorii români au refuzat cererea de arestare, în schimb l-au pus pe Mansouri sub control judiciar, cu interdicția de a părăsi România.

Mansouri a fost un influent cleric în Iran, procuror și judecător. Ca judecător, susțin militanții pentru drepturile omului, el a trimis după gratii jurnaliști independenți, critici la adresa puterii, pe baza unor dovezi contrafăcute. Jurnaliștii încarcerați au fost supuși torturii. În 2013, a ordonat arestarea simultană a 20 de jurnaliști într-o singură zi.

Asociațiile de jurnaliști și cele care militează pentru drepturile omului vor judecarea lui în Germania sau în altă țară europeană pentru torturarea și arestarea jurnaliștilor. 

Se presupune că Mansouri a fugit din Iran în Germania, dar într-un video publicat pe rețelele sociale de o persoană care se prezintă ca fiind nepotul lui Mansouri, aceasta spune că personajul în discuție s-ar fi prezentat la 10 iunie la Ambasada iraniană de la București. 

Iranianul a fost prins la București și prezentat în fața instanței, cu cerere de arestare. România nu are acord de extrădare cu Iranul.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante