Cine este Cătălin Borcoman, procurorul european al României: A investigat fuga lui Hayssam, dosarul de spionaj Zikolov, un dosar de evaziune al soțului Alinei Bica și primul caz de trafic cu ovule

Cine este Cătălin Borcoman, procurorul european al României: A investigat fuga lui Hayssam, dosarul de spionaj Zikolov, un dosar de evaziune al soțului Alinei Bica și primul caz de trafic cu ovule

Cumătrul Laurei Codruța Kovesi (n.red. Kovesi i-a botezat copilul) și fost consilier al acesteia, în timpul mandatului de procuror general, Cătălin Borcoman va reprezenta România în cadrul Parchetului European pentru următorii 6 ani. În această perioadă, postul de procuror la DIICOT Brașov, unde activează în prezent, va fi suspendat și rezervat, scrie G4Media .

Cătălin Borcoman a fost propus procuror european de o comisie de la Ministerul Justiției, condusă de Cătălin Predoiu, și i-a avut drept contracandidați pe Marius Bulancea si Claudiu Dumitrescu. Borcoman a candidat pentru acest post și în timpul mandatului lui Tudorel Toader, când a declarat că schimbările legislative nu au avut efecte benefice pentru sistemul judiciar. De altfel, el a fost unul dintre magistrații care au protestat, în stradă, față de ordonanțele din Justiție.

Borcoman a condus structura Direcției de combatere a crimei organizate din Brașov în perioada 2012- 2018, iar între anii 2009 și 2010 a fost adjunct al structurii centrale.

Dosare instrumentate

Cătălin Borcoman a investigat fuga din România a lui Omar Hayssam, dosar în care instanța i-a condamnat pe Mustafa Tartoussi la o pedeapsă de șapte ani de închisoare cu executare și pe frații lui Omar Hayssam- Omar Mokhles și Omar Mahmoud- la câte cinci ani de închisoare cu executare.

Dosarul spionajului lui Achim Floricel și Marinov Zikolov

Magistratul i-a trimis în judecată și pe Floricel Achim şi Marinov Zikolov, condamnați definitiv la câte 12 ani și jumătate pentru spionaj. Cei doi au fost acuzați că au dezvoltat un sistem clandestin în baza căruia subofiţerul român procura, din reţelele informatice ale unităţii militare unde îşi desfăşura activitatea, informaţii secrete de stat pe care le transmitea cetăţeanului bulgar, care, la rândul său, le înmâna reprezentanţilor statului Ucraina.

Ca adjunct al Direcției de Combatere a Crimei Organizate, Borcoman a coordonat investigația referitoare la furtul din februarie 2011 a 15 arme – cinci mitraliere AKM şi zece pistoale – de la UM Ciorogârla. De asemenea, el a coordonat primul caz de trafic de ovule umane în România, dosarul „Sabyc”, în care s-au dat condamnări de până la 3 ani de închisoare cu executare.

La DIICOT Brașov, procurorul Borcoman a cercetat evaziunea fiscală de 3,4 milioane de lei, în care a fost vizat soțul Alinei Bica și, totodată, a fost implicat în ancheta „Ayahuasca”, în care a fost arestat Gelu Oltean, fostul șef al serviciului secret al MAI.


Citește și:

populare
astăzi

1 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

2 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

3 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?

4 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

5 Un articol despre ce se întâmplă în India...