Cine este Florentina Mirică, primul procuror care și-a depus candidatura la șefia DNA

Cine este Florentina Mirică, primul procuror care și-a depus candidatura la șefia DNA

Primul procuror care și-a depus candidatura, în ultima zi de înscriere la concursul pentru șefia Direcției Naționale Anticorupție, este Florentina Mirică. Venită în DNA în 2010 de la parchetul de pe lângă Tribunalul București, la șase luni după ce a promovat de la parchetul de pe lângă judecătoria Buftea, Mirică trece drept un procuror apropiat de Laura Codruța Kovesi. A plecat de la parchetul Buftea după ce l-a denunțat pe fostul său șef, Nelu Carpen. Acesta a fost condamnat definitiv în 2014 de instanţa supremă la şase ani de închisoare cu executare, în dosarul în care a fost acuzat de fapte de corupţie.

În noiembrie 2014, secția de procurori a CSM o numește în funcţia de procuror şef al Serviciului de combatere a corupţiei în justiţie, structură în cadrul DNA, pentru o perioadă de 3 ani. In noiembrie 2017, Kovesi a numit-o din nou pe această funcție. A anchetat mai multe dosare de magistrați acuzați de corupție.

Rechizitorii de rasunet

Florentina Mirica este de aproape opt ani la DNA.

De-a lungul timpului, ea a realizat mai multe dosare mediatizate: judecatorul Stan Mustata, afaceristul Dinel Staicu - "Spaga pentru achitare", fostul boxer Rudel Obreja - "Spaga la Curtea Suprema", afaceristul Catalin Chelu - "Mita la MAI", judecatoarele Antonela Costache si Viorica Dinu - "Reteaua judecatoarelor de la Tribunalul Bucuresti" sau Veronica Carstoiu- "Regina spagii din justitie".

In 2016, Florentina Mirica a facut rechizitorii in doua dosare celebre: cazul Limuzina - Gabriel Oprea si cel privindu-i pe sefi de la Oficiul National pentru Protectia Martorilor (ONPM), cel mai cunoscut nume fiind al chestorului Adrian Barascu, acuzati tot de deturnarea fondurilor operative.

Florentina Mirica a lucrat anul acesta la o ancheta uriasa, cel privind deturnarile de fonduri de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.

Mai multi ofiteri din cadrul serviciului secret al MAI, Directia de Infomatii si Protectie Interna, celebrul Doi si-un sfert, s-au plans la CSM de Florentina Mirica. CSM a respins in iunie 2018 actiunea disciplinare formulata de Inspectia Judiciara.

Aparata de Kovesi

Codruta Kovesi a declarat, in octombrie 2016, atunci cand a inceput cercetarea disciplinara, ca o sustine pe colega ei, Florentina Mirica, care a instrumentat dosarul privind abuzul in serviciu la achizitii facute de DIPI si care acum are dosar disciplinar la CSM.

"Acest dosar disciplinar a fost deschis ca urmare a faptului ca un procuror din DNA a indraznit sa verifice modul in care un serviciu de informatii a folosit banii statului, sunt investigati doi fosti ministri de Interne, doi fosti sefi ai unui serviciu de informatii si mai multi ofiteri de informatii.

Eu cred ca astfel de anchete ar trebui incurajate si astept sa vad verdictul pe care CSM il va da in aceasta actiune disciplinara", a declarat sefa DNA.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a susținut luni dimineață că un posibil motiv pentru care, până în ultima zi, nu a existat nicio candidatură depusă pentru șefia DNA ar fi că unii procurori cred că numirea se face ca în trecut, în baza unor înțelegeri politice.

“Nu uitaţi că numirile precedente au fost făcute, şi folosesc o formulă severă, au fost realizate uneori, uneori, pe baza unei înţelegeri politice, să nu zic un troc politic, pentru că, gândiţi-vă, la DNA nu a fost procedură, nu a fost concurenţă, nu v-aţi alarmat că nu sunt mulţi înscrişi, s-a transmis propun pe …, să reinvestească şi atâta tot. Nu uitaţi că altă dată numirea s-a făcut în detrimentul unui aviz al CSM, Secţia de procurori, un aviz negativ, consultativ e adevărat, iar acum se spune decretul este nelegal, pentru că are acelaşi aviz consultativ şi negativ. Cred că unii dintre procurori au această părere că numirea se va face ca în precedent, pe baza unor înţelegeri. Vă asigur că nu va fi aşa ceva”, a afirmat Toader.

Ministerul Justiției a anunțat pe 9 iulie, la câteva ore de la revocarea Laurei Codruța Kovesi de la șefia DNA, că a demarat procedurile de selecție a viitorului procuror-șef anticorupție.

”Ministerul Justiției organizează în perioada 09 – 30.07.2018, selecția procurorilor în vederea efectuării propunerii de numire în funcția vacantă de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție”, se arată într-un comunicat postat pe site-ul instituției.

Potrivit legii 303/2004 privind statutul magistraților, procedura de numire a șefului DNA presupune conlucrarea ministrului Justiției cu președintele României: ministrul face propunerea, CSM avizează (consultativ), iar președintele numește prin decret. Șeful statului poate refuza nelimitat propunerea făcută de ministrul Justiției.

PSD, ALDE și UDMR au modificat legea privind statutul magistraților în sensul limitării la un singur refuz din partea președintelui României a propunerii făcută de ministru. Actul normativ nu a intrat însă în vigoare și nu produce efecte.

 
 



Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...