Cine este fugarul Dragoș Săvulescu, infractorul care a primit 50 de milioane euro de la Primăria Capitalei în mandatul Gabrielei Firea

Cine este fugarul Dragoș Săvulescu, infractorul care a primit 50 de milioane euro de la Primăria Capitalei în mandatul Gabrielei Firea

Dragoș Săvulescu – fugarul prins în insula grecească Mykonos după ce iubita lui, Angela Martini, a postat fotografii pe Instagram cu el – este condamnat la 5 ani și jumătate de detenție în dosarul Retrocedărilor, alături de fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre, Cristi Borcea şi alţii.

Decizia definitivă a Înaltei Curți a fost luată de un complet din care a făcut parte și judecătorul Ionuț Matei, în februarie 2019. Inculpații au fost găsiţi vinovaţi de un prejudiciu de 114 milioane de euro, scrie G4Media.ro .

Săvulescu a fugit însă în Italia, unde Curtea de Apel din Napoli i-a comutat pedeapsa într-una cu suspendare. Judecătorii napoletani i-au șters lui Săvulescu 3 ani din pedeapsă în baza unui decret de grațiere din 2006 și, constatând că a rămas cu 2 ani și jumătate (sub 3 ani), i-au comutat pedeapsa într-una cu suspendare. Decizia Curții de Apel Napoli a rămas definitivă prin neapelare de către procurorul italian.

Ulterior, pe 11 decembrie 2020, Curtea de Apel București a confirmat sentința de condamnare la 5 ani și jumătate de închisoare cu executare în cazul omului de afaceri Dragoș Săvulescu, aflat în Italia, iar pe 11 martie 2021, Înalta Curte a validat, la rândul ei, decizia. Astfel, Săvulescu se afla pe site-ul Poliției Române la rubrica ”persoane urmărite”.

Dacă vine în România sau părăsește Italia, Săvulescu trebuie arestat de Interpol în baza mandatului european de arestare emis de Justiția din România”, explicau pentru G4media.ro surse judiciare în decembrie 2020.

În urmă cu câteva zile, iubita lui, Angela Martini, și o prietenă, fotomodelul italian Marica Pellegrinelli, au postat fotografii și filmulețe pe Instagram, la story, din insula grecească Mykonos, în care putea fi zărit și Dragoș Săvulescu. Spre exemplu, în seara zilei de 8 august 2021, Dragoș Săvulescu era cu Angela Martini în Little Venice, Mykonos.

Cine e Dragoș Săvulescu. Are 46 de ani, a fost acționar la Dinamo și a fost implicat în retrocedarea parcului Verdi din Capitală.

La o simplă căutare pe Google a numelui său, Dragoș Săvulescu este prezentat drept actor. El apare în fotografii cu Kevin Costner și Eros Ramazzotti. Săvulescu a fost iubitul Mădălinei Ghenea și s-a însurat apoi cu fosta Miss Albania, Angela Martini.

Sursa: https://retetesivedete.ro/

Foto: Dragoș Săvulescu alături de Kevin Costner

Sursa: https://retetesivedete.ro/

Foto: Dragoș Săvulescu și Eros Ramazzotti în Mykonos în luna august

Dragoș Săvulescu a făcut bani din tranzacții imobiliare, după cum singur declara într-un interviu din Evenimentul zilei din 2013: „Am făcut bani 70-80% din imobiliare. Înainte de boom! Am vândut casa profei de biologie şi am rămas cu 3.000 de dolari. De două mii mi-am luat un Opel Kadett. Eram singurul băiat ce venea la şcoală cu maşina. O umpleam cu fete la întors!”, declara Săvulescu în urmă cu 8 ani.

Singura firmă în care apare numele său este cea care administrează Clubul Dinamo. În 2012, se afla în companie alături de Ionuţ Negoiţă, fratele primarului sectorului 3, alături de Cristi Borcea și Nicolae Badea. Un an mai târziu, în 2013, a ieșit din firmă.

Cum a primit 50 de milioane de euro de la Primăria Capitalei, în timpul mandatului Firea

În 2015, Geta Săvulescu, mama lui Dragoș Săvulescu, a obținut în instanță, în calitate de mandatar, despăgubiri pentru terenul din parcul Verdi. Ea a revendicat despăgubirile în numele adevăraţilor proprietari – Camelia Coman Zărescu, Liviu Traian Poenaru, Eugenia Franţ şi Ion Tudor.

Instanţa i-a acordat despăgubiri de 660 de mii de euro, la care se adăugau dobânzi penalizatoare, pentru că foștii proprietari ar fi fost lipsiți de folosința terenurilor în perioada 2011 – 2015. Până la punerea în aplicare a sentinţei, primăria era obligată să plătească 2 euro/mp lunar, adică 67.430 de euro pe lună.

În iunie 2018, Consiliul General al Municipiului București a votat acordul de principiu pentru începerea negocierilor pentru cumpărarea suprafețelor de teren din Parcul Verdi. Era vorba despre un teren de 33.715 mp, divizat în șase parcele. Măsurătorile ulterioare şi documentele cadastrale au arătat că, de fapt, era o suprafaţă cu aproape o treime mai mare – 46.088 de mp.

Suma de vânzare se apropia de 50 de milioane de euro. Iniţial, expertul a evaluat terenul la o sumă de două ori mai mică – 26,4 milioane de euro, dar modificările la legea exproprierii, aprobate în august 2018, ar fi dus la dublarea despăgubirilor. Într-un răspuns pentru G4media.ro, Primăria Capitalei explica de ce s-a ajuns la această sumă uriașă:

De la momentul întocmirii rapoartelor și până la data la care Comisia s-a întrunit ca să ia act de rezultatele evaluării (21 august 2018 – n.r.), s-a modificat Legea nr. 255/2010 privind exproprierile pentru cauză de utilitate publică. Noile prevederi stabilesc că pot face obiectul exproprierii și „lucrările de conservare sau amenajare a spațiilor verzi”. Cu alte cuvinte, noua legislație prevede că și terenurile încadrate ca spații verzi sunt evaluate ținând cont de grilele notariale, care se situează în acest caz la 1.300 euro/mp.” se arată în comunicarea PMB. Detalii aici.

Cele mai mari suprafețe erau deținute de Dragoș Săvulescu, de un controversat om de afaceri iranian, Manochehr Saadi-Sohi, și de Speranța Budeanu, mama lui Radu Budeanu, fondatorul CanCan. Manochehr Saadi-Sohi este fostul patron Antrefrig și a avut o afacere controversată și în Cartierul Francez.

Pe 6 septembrie 2018, Consiliul General al Capitalei a votat cu două treimi – și cu câteva abțineri din partea consilierilor USR – cumpărarea terenului din Parcul Verdi, la prețul de aproape 50 de milioane de euro.

Afacerea de la Constanța

Dragoș Săvulescu a fost condamnat la 5 ani și jumătate de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu, în dosarul lui Radu Mazăre, alături de mai mulți inculpați. El a fost acuzat că a făcut parte din grupul infracțional organizat care ar fi reușit să prejudicieze statul cu 114 milioane de euro prin implicarea ilegală în retrocedarea de plaje și faleze în Constanța și Mamaia.

Procurorii anticorupție au stabilit că doar Emil Dragoș Săvulescu, împreună cu Cristian Borcea și Georgică Giurgiucanu, au prejudiciat statul român şi municipiul Constanţa cu 28 de milioane de euro. Prin intermediul societății „Holiday Club Neptun” SA, Săvulescu şi Giurgiucanu ar fi intrat, ilegal, în posesia unor drepturi succesorale ce aparţineau unei persoane în vârstă – Ivonne Aline Buzescu-Movilă. Aceasta moştenise proprietăţi impresionante în Bucureşti şi Constanţa şi lăsase partea sa din moştenire Academiei Române, printr-un testament încheiat în primăvara anului 2001.

Cu ajutorul unui notar, Săvulescu și Giurgiucanu au pretins că sunt mandatari ai moștenitoarei și au cerut Primăriei Constanţa să intre în posesia unor suprafeţe de teren de 12.500.000 de metri pătraţi. Ulterior, au vândut drepturile succesorale unor cunoscuţi sau rude, la preţuri foarte mici. Unul dintre cei care au primit o parte dintre drepturile succesorale a fost Cristi Borcea.



Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...