Cine este George Dimitrescu, acuzat de procurorii DNA că i-ar fi intermediat lui Liviu Drangea servicii de lobby în valoare de 100.000 de dolari pentru întâlniri cu înalți oficiali din administrația Trump

Cine este George Dimitrescu, acuzat de procurorii DNA că i-ar fi intermediat lui Liviu Drangea servicii de lobby în valoare de 100.000 de dolari pentru întâlniri cu înalți oficiali din administrația Trump

Pe lângă participarea la ceremonia de inaugurare a fostului președinte american, Donald Trump, în ianuarie 2017, Liviu Drangea este acuzat de procurorii DNA că ar fi primit foloase necuvenite pentru sine și pentru partid constând în servicii de lobby, prestate în toamna lui 2017, în valoare de 100.000 de USD, din care 45.000 ar fi fost achitați de Dimitrescu Gheorghe, scrie G4Media.

Fost consilier al lui Florin Iordache și fost consul la New York, George Dimitrescu este acuzat de procurorii DNA de cumpărare de influență. Potrivit procurorilor, la data faptei era consilier parlamentar. Din investigațiile publicate în urmă cu patru ani, când scriam la HotNews.ro, rezultă că aceste servicii de lobby intermediate de Dimitrescu vizau întâlniri cu vicepreședintele american de la acea vreme, Mike Pence și cu președintele Camerei Reprezentanților, Paul Ryan. Aceste întâlniri nu s-au concretizat.

”Serviciile respective ar fi fost prestate de o societate americană de lobby, pentru stabilirea și perfectarea unor vizite ale lui Dragnea Nicolae-Liviu cu înalți oficiali americani. În schimbul foloaselor primite de la Dimitrescu Gheorghe, în perioada iunie – iulie 2017, inculpatul Dragnea Nicolae-Liviu ar fi traficat în favoarea acestuia, influența reală pe care o avea asupra ministrului afacerilor externe, promițând că îl va determina pe înaltul demnitar să îl desemneze pe primul în funcția de consul general al României la Bonn, lucru care s-a și întâmplat”, se arată în rechizitoriul DNA.

Gheorghe Dimitrescu a fost numit consul general – şef al Consulatului General al României la Bonn, Germania, pe data de 28 decembrie 2017. A fost rechemat pe 15 ianuarie 2021.

Context

În noiembrie 2017, am dezvăluit în premieră cum Liviu Dragnea a încercat să-și aranjeze întâlniri cu vice-președintele Statelor Unite, Mike Pence, și cu președintele Camerei Reprezentanilor, Paul Ryan.

Informația a apărut pe site-ul legistorm pe data de 2 noiembrie 2017, care a prezentat documente oficiale ale Departamentului de Justiție. Site-ul legistorm este specializat în monitorizarea activității Congresului și a activităților de lobby.

Legistorm nota inclusiv faptul că ”un politician român condamnat la închisoare pentru fraudarea alegerilor încearcă sa-si aranjeze intalniri cu vice-presedintele Statelor Unite, Mike Pence, si cu presedintele Camerei Reprezentanilor, Paul Ryan”.

  • “Acum, Partidul Social Democrat plateste grupului de relatii publice Madison&Co 100.000 de dolari pentru a-l introduce pe Dragnea la Pence si Ryan “cat mai curand posibil” pentru a aranja <<intalniri politice, media si academice>> pentru Dragnea. Cei implicati in acest caz sunt presedintele Madison&Co, Al Madison, lobbyist-ul democrat William Oldaker, Drew Willison, seful stafului liderului democrat Harry Reid si William Harris, un republican care <<a lucrat pentru Trump Organization pe diverse chestiuni politice si de business>>, potrivit documentelor date publicitatii. Departamentul Justitiei n-a dat inca publicitatii datele pentru Oldaker si Willison”, se arata in articolul publicat pe site-ul legistorm.com.

Liviu Drangea a negat vehement la vremea respectivă că ar fi plătit bani pentru lobby.

  • „PSD nu are nici un contract cu vreo firma de genul asta si nici nu a platit vreun leu nici unei firme. Am verificat dimineata si eu la partid”, a declarat  Liviu Dragnea pe data de 3 noiembrie 2017.

În zilele de după ceremonia de inaugurare a presedintelui Donald Trump, Dragnea s-a întalnit cu președintele-ales, cu fostul consilier pe securitate nationala, Michael Flynn si cu Ed Royce (senator republican), care conduce comitetul de afaceri externe din Camera Reprezentanilor.

În documentul dat publicitatii de Departamentul Justitiei la data de 24 octombrie 2017  apare numele Gheorghe Dimitrescu la rubrica persoanei de legatură dintre PSD și lobbyistii americani.  (Vezi aici documentele)

Gheorghe Dimitrescu era la vremea respectivă consilierul lui Florin Iordache, vicepresedintele Camerei Deputatilor si presedintele comisiei speciale care se ocupa de modificarile la legile justitiei.

Gheorghe Dimitrescu a fost consul la Strasbourg si consul general la New York. Numele sau a aparut anul trecut pe o listă publicata de site-ul stiripesurse.ro cu cei ajunși diplomați în MAE fără a da concurs, sau plecați la posturi în străinătate fără concurs.

Despre el, stiripesurse.ro mentiona urmatoarele: “Gheorghe Dimitrescu, consul la Strasbourg (afaceri economice si comerciale) cum scrie pe site, titulatura care nu exista în MAE, fost consul general New York, fara concurs, cu trecut PSD și MAPN (fost doctor militar)”

Dimitrescu a fost consul la New York in perioada guvernarii Nastase iar în anul  2003 a făcut oficiile în calitate de consul la căsătoria Elenei Udrea cu Dorin Cocos.

Dupa cum rezultă din documentele publicate de Departamentul de Justitie, inclusiv un mail trimis de Dimitrescu in 24 aprilie 2017 lui Alan Madison, rezulta ca ținta principală a activitatii de lobby era stabilirea unei întalniri cu Donald Trump.

Rise Project scrie că firma americană de lobby politic, Madison and Company LLC a lucrat și pentru premierul Adrian Năstase. Potrivit Rise Project, plățile au fost efectuate în patru tranșe: iulie – 45.000, septembrie – 15.000, 6 octombrie – 30.000 și 10 octombrie 2017 – 10.000 de dolari. În total, 100 de mii de dolari.

Rise Project mai remarca faptul ca Gheorghe Dimitrescu a trimis mail-ul către firma de lobby pe data de 24 aprilie 2017, adica exact ziua  în care Curtea Supremă a reconfirmat verdictul de doi ani de închisoare cu suspendare pentru Liviu Dragnea în dosarul “Referendumul”.

Sursa Foto: bonn.mae.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Țiitoarea l-a înșelat pe Dragnea! Încornoratul și-a făcut bagajele și a părăsit casa cumpărată cu banii lui

2 Fata lui Nuțu Cămătaru...

3 Rusia, la granițele României? / Manevra președintelui nu mai pare atât de revoltătoare, nu-i așa?

4 Află ce vechime în muncă ai cumulat şi dacă ţi s-au plătit contribuţiile pentru pensie

5 ULTIMA ORĂ / Rusia ar ajunge până la granița cu România! / Cotidianul german BILD dezvăluie planurile lui Putin de…