Cine este noul ministru al Apărării. Dedesubturile carierei politice și profesionale

Cine este noul ministru al Apărării. Dedesubturile carierei politice și profesionale

Angel Tîlvăr a depus, luni, jurământul de învestitură în funcţia de ministru al Apărării, în faţa preşedintelui Klaus Iohannis, într-o ceremonie care a avut loc la Palatul Cotroceni.

Angel Tîlvăr este noul ministru al Ministerului Apărării Naționale FOTO: Facebook/Angel Tîlvăr

Angel Tîlvăr, noul ministru al Ministerului Apărării Naționale are 60 de ani și face politică de mai bine de un sfert de secol. Profesor de limba engleză la bază, Tilvăr a fost mai întâi consilier județean din partea APR, partid condus la acea vreme de Teodor Meleșcanu, apoi a trecut în barca Partidului Democrat, iar în anul 2004 a candidat din partea PSD la Senat.

Anul acesta se împlinesc 18 ani de când Tîlvăr se află în Parlament, fie în poziția de deputat, fie de senator.

Vrânceanul a mai fost ministru în guvernul Ponta, între 2014 și 2015, când a deținut funcția de ministru al Românilor de Pretutindeni.

De numele său nu se leagă acuzații de corupție sau afaceri necurate, fiind un politician extrem de discret.

Se știe doar că este fiul unui colonel din Securitatea comunistă, lucru despre care a evitat să vorbească luni seară, după ce a fost nominalizat în funcția de ministru. „Mi-aș dori să trăiesc într-o țară în care dosarele de cadre să conteze mai puțin decât munca fiecăruia”, s-a limitat să răspundă Angel Tîlvăr unei întrebări în legătură cu apartenența părintelui său la securitatea comunistă.

Anul trecut, în luna octombrie, când se negocia formarea unui nou guvern după ieșirea USR de la guvernare, Tîlvăr critica nominalizarea lui Ciucă pentru postul de prim-ministru, considerând că numirea unui general în fruntea guvernului denotă altceva decât democrație. În opinia sa, Klaus Iohannis a dus o luptă de sorginte fascistă împotriva PSD.

„Acest PSD a fost demonizat de domnul Iohannis, care face gafe după gafe. Să știți că nici numirea unui general nu este cel mai bun semnal pentru democrație. Democrația trimite militarii undeva în zona care ține strict de domeniul pe care îl cunosc mai bine decât civilii, dar decizia politică o lasă în zona confruntării politice, a pluripartitismului. Deci pe de o parte numirea unui general, apoi lupta de sorginte aproape fascistă împotriva PSD din partea colegilor de la PNL și a domnului Iohannis”, declara Angel Tîlvăr în cadrul unei emisiuni la postul local de televiziune Atlas TV.

Președinte al PSD Vrancea doar o noapte

Deși Marian Oprișan, fost președinte al Consiliului Județean și PSD Vrancea, a fost cel care l-a lansat în politica mare pe Angel Tîlvăr, în prezent relațiile dintre cei doi sunt deteriorate.

Iar acest lucru se întâmplă de cel puțin doi ani. În toamna anului 2020, după pierderea alegerilor locale, Marian Oprișan și-a dorit să candideze pe primul loc la Senat și l-a scos de pe listele parlamentare, definitiv, pe Angel Tîlvăr.

Acest lucru a stârnit revolta lui Marian Ciolacu, președintele PSD, care a mers până acolo încât l-a numit pe Angel Tîlvăr în funcția de președinte interimar al PSD Vrancea.

„Având în vedere necesitatea continuării activității în cadrul organizației județene PSD Vrancea și ținând cont de propunerea președintelui PSD, Marcel Ciolacu, privind numirea lui Angel Tîlvăr în funcția de președinte interimar al PSD Vrancea al organizației PSD Vrancea (...) Consiliul Politic Național hotărăște: Art. 1 Se numește domnul Angel Tîlvăr în funcția de președinte interimar al organizației PSD Vrancea”, se arată în decizia lui Ciolacu.

Această numire nu a durat decât o singură zi, ea nefiind recunoscută de forurile județene ale PSD. Acceptarea lui Tîlvăr pe listele pentru parlament s-a făcut în urma unor negocieri cu filiala județeană și astfel acesta a prins și al cincilea mandat consecutiv de parlamentar.

Potrivit ultimei declaraţii de avere postate pe site-ul Senatului, Tîlvăr nu deţine terenuri sau clădiri în proprietate. În schimb, are două autoturisme, un Hunday Santa Fe din 2015 și un Ford Fusion din 2007, dar și o șalupă Laguna din anul 2009.

Angel Tîlvăr are mai multe conturi bancare, în lei și euro, iar soția sa, care este profesoară, a fost angajată la Consiliul Concurenței.

Din anul 2012, Angel Tîlvăr este doctor în istorie, teza de doctorat intitulându-se „Relații româno-israeliene 1948-1989”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

2 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 „Au vrut ca o Ucraină epuizată, dar încă neînvinsă, să fie forțată să se așeze la masa negocierilor cu o Rusie epuizată, dar și neînvinsă”