Cine este Renat Karceaa, specialistul în maimuțe devenit ghidul Rosatom la centrala nucleară Zaporojie: O carieră demnă de FSB

Cine este Renat Karceaa, specialistul în maimuțe devenit ghidul Rosatom la centrala nucleară Zaporojie: O carieră demnă de FSB

Un bărbat cu o carieră demnă de FSB (Serviciul Federal de Securitate al Rusiei, fostul KGB) a jucat rolul de ghid la Zaporojie pentru șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi.

Renat Karceaa (primul din stânga) FOTO Twitter @maria_avdv

Într-un articol dedicat lui Renat Karceaa, portalul rusesc independent Mediazona arată că acest bărbat în vârstă de 56 de ani are o activitate profesională destul de variată și pătată de infracțiuni înainte de a deveni „expert nuclear”. Specialist în primate, Karceaa a activat mai ales ca oficial de stat și consultant politic.

Conform Mediazona, Renat Karceaa deține în prezent funcția de consilier al șefului Rosatom. El este cel care a reprezentat Moscova la centrala nucleară de la Zaporojie cu ocazia vizitei experților AIEA.

Explicațiile sale halucinante menite acoperirii atacurilor ruse asupra centralei au atras critici din partea Kievului, care l-a acuzat de dezinformare. Într-un videoclip apărut pe Twitter, Karceaa le spune experților AIEA că „obuzele fac o mișcare de rotație de 180 de grade înainte de impact” și din acest motiv par să fie lansate de ruși, nu de ucraineni. Legăturile lui Renat Karceaa cu Rosatom datează de curând. În 2014, acest bărbat chel era prezentat drept „expert în Caucazul de Nord și Abhazia”.

Născut la Ufa, pe 17 iulie 1966, Renat Karceaa a absolvit școala cu o medalie de aur și și-a îndeplinit stagiul militar la Tallinn, Estonia. Spre sfârșitul deceniului 1980-1990, s-a mutat în Abhazia, unde a absolvit Facultatea de Biologie și Geografie a Universității de Stat din această regiune separatistă din Georgia.

La vârsta de 25 de ani, Karceaa era cel mai tânăr membru al primului Parlament al Abhaziei. Pe lângă activitatea de parlamentar, a deținut și funcția de director al Institutului de Cercetare în Primatologie și Terapie Experimentală, care a efectuat cercetări asupra maimuțelor de la o cunoscută crescătorie din Suhumi, capitala Abhaziei.

În 1994-1995, „omul de știință” ce avea să devină „strateg politic” a fost acuzat de deturnarea proprietății statului, cea mai gravă acuzație fiind că a vândut arhiva științifică. Comentând aceste acuzații câțiva ani mai târziu, el a spus că vechea „poveste îi aduce un zâmbet”.

În 2004, Renat Karceaa a fost inculpat într-un dosar penal referitor la un accident rutier soldat cu moartea unui adolescent de 16 ani. În acel an, el deținea funcția de șef al biroului de reprezentanță al regiunii Murmansk pe lângă Guvernul rus. Accidentul s-a produs în orașul Pustoșka, din regiunea Pskov, unde Karceaa se deplasase în calitate de consultant în alegerile pentru postul de guvernator. Potrivit ziarului „Izvestia”, „consultantul politic” a fugit de la locul accidentului, dar a fost reținut datorită unor martori care au memorat numărul de înmatriculare al mașinii. În cele din urmă, Karceaa a fost eliberat pe cauțiune. Jurnaliștii de la Mediazona nu au găsit nicio referire la un eventual proces împotriva sa.

În 2014, Karceaa se afla din nou în Abhazia, fiind bătut în timpul campaniei electorale și internat cu răni grave. El activa atunci în calitate de observator al Comisiei Electorale Centrale a Rusiei. De asemenea, a deținut, până în ianuarie 2021, funcția de consilier al președintelui Abhaziei.

Din 2 septembrie, Renat Karceaa și alte circa 700 de persoane asociate Rosatom se află pe lista de sancțiuni a Ucrainei.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”