Cine poate amâna alegerile

Cine poate amâna alegerile

Tema amânării alegerilor până în primăvară prin voința Parlamentului este una mai degrabă falsă, scrie jurnalista Ioana Ene Dogioiu pe  spotmedia.ro .

Este adevărat că pe viitor, legislativul va fi cel care va stabili data scrutinului, dar nu oricând, ci în limtele Constituției. Ce spune ea?

Articolul 63 din Constituție:

„(1) Camera Deputaţilor şi Senatul sunt alese pentru un mandat de 4 ani, care se prelungeşte de drept în stare de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă, până la încetarea acestora.

(2) Alegerile pentru Camera Deputaţilor şi pentru Senat se desfăşoară în cel mult 3 luni de la expirarea mandatului sau de la dizolvarea Parlamentului.

(3) Parlamentul nou ales se întruneşte, la convocarea Preşedintelui României, în cel mult 20 de zile de la alegeri.

(4) Mandatul Camerelor se prelungeşte până la întrunirea legală a noului Parlament. În această perioadă nu poate fi revizuită Constituţia şi nu pot fi adoptate, modificate sau abrogate legi organice”.

Deci mandatele parlamentarilor au o durată extrem de precisă, în cazul de față până pe 21 decembrie, care nu poate fi prelungită decât în patru situații limitativ enumerate.

Dacă nu ne aflăm într-una dintre ele, mandatele parlamentarilor încetează automat pe 22 decembrie după care, timp de 3 luni, Parlamentul nu mai poate emite legi organice.

Deci Parlamentul poate fixa data alegerilor în interiorul acestor 4 ani plus 3 luni.

Dacă depășește cei 4 ani își asumă un Parlament ”șchiop”, ceea ce e foarte riscant pentru majoritatea care ar lua decizia. Niciodată nu poți să știi ce nevoi legislative apar și cum vei ajunge să decontezi politic faptul că ele nu pot fi satisfăcute. Un decont care se poate dovedi cu mult mai mare decât câștigul scontat prin erodarea adversarului care ar trebui să treacă minoritar iarna.

În plus, legea care permite Parlamentului să stabilească data alegerilor, nici nu mai vorbim despre proiectul privind amânarea până în martie, nici măcar nu e în vigoare și există proceduri care ar mai putea amâna momentul promulgării chiar până în decembrie.

Politic, cred că amânarea alegerilor și-ar putea-o dori doar cei care știu că nu mai prind alt mandat. În rest, liberalii nu au niciun motiv să-și dorească amânarea, Marcel Ciolacu vrea să-și pună pe liste oamenii lui și să scape de vechea gardă, la fel și Dan Barna, iar PMP are tot interesul să valorifice revitalizarea de la locale și să intre rapid cu acte în regulă la guvernare.

Deci aș zice că PSD a trimis la înaintare un independent cu proiectul de amânare până în martie ca să joace o temă de campanie.

Asta nu înseamnă însă că alegerile vor fi în mod obligatoriu la termenul fixat și asta depinde de fapt de un singur lucru în mod real: evoluția pandemiei.

Și din acest punct de vedere lucrurile nu arată deloc bine.

E greu de spus în acest moment dacă recordurile zilelor trecute sunt doar efectul redeschiderii școlilor sau e mai mult de atât. În curând vom vedea și dacă alegerile locale au avut un efect.

Dar cel mai rău lucru nici măcar nu este creșterea numerelor. Până la urmă, toată Europa este în valul al doilea, nu puteam face noi excepție. Spre deosebire de restul Europei, însă, noi nu am avut niciun moment de respiro, iar în sistemul sanitar e haos.

Numărul paturilor de ATI Covid nu a crescut spectaculos, deja sunt zone complet ocupate, în frunte cu Bucureștiul, unde medicii înroșesc telefoanele pentru a găsi un loc să transfere pacienții pozitivi.

Epidemia nu va putea fi ținută sub control cu actualele DSP-uri, complet deprofesionalizate în ani de zile și unde anchetele epidemiologice au ajuns să fie făcute de oameni fară nicio calificare în domeniu.

Curg relatările celor care sună cu zilele la DSP-uri să anunțe că au Covid și nu răspunde nimeni. Au fost și experimente TV.

Dl Tătaru, pierdut între cocoașele dromaderului, dinți de fierăstrău, platouri și platouașe, nu a luat nicio măsură pentru a regla cât de cât situația din DSP-uri. Și fară capacitatea de izolare a focarelor și de stabilire a cercului de contacți, nu există nicio șansă de a ține lucrurile sub control.

Dacă evoluția epidemiei va fi gravă, eu nu văd cu cine vor mai fi alcătuite birourile secțiilor de votare. Să nu uităm că va fi o perioadă în care Covid se va amesteca cu viroze și gripe sezoniere.

Unde mai pui că apar tot felul de măsuri care favorizează răspândirea bolii. Eu înțeleg că în campania electorală este greu să te pui cu Biserica, dar să permiți pelerinaje cu zeci de mii de persoane mi se pare inacceptabil. Dl. Tătaru le recomandă pelerinilor să evite locurile aglomerate, ceea ce, dacă ar avea mai mult umor, aș considera o ironie.

Dacă guvernul vrea să fie sigur că alegerile vor fi ținute pe 6 decembrie ar trebui să înceapă să ia foarte în serios epidemia. Altfel ea, nu PSD, va amâna alegerile.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”