Cine s-a aflat, cu adevărat, în spatele atentatului de la Sankt Petersburg? Teoriile vehiculate

Cine s-a aflat, cu adevărat, în spatele atentatului de la Sankt Petersburg? Teoriile vehiculate

Celebrul blogger a fost asasinat în timp ce susținea o conferință la cafenea despre cum ar trebui să scrie corespondenții de război și bloggerii ruși despre conflict.

Vladlen Tatarski FOTO: Profimedia

Kremlinul nu a pierdut timpul învinovățind Ucraina pentru orchestrarea atentatului cu bombă din weekend de la o cafenea din Sankt Petersburg, soldat cu 40 de răniți și cu moartea bloggerului militar ultranaționalist de profil înalt Vladlen Tatarski.

Iar oficialii ucraineni nu au fost mai puțin fermi în respingerea acuzațiilor.

Aceștia au dat vina pe o "luptă politică internă" în cazul exploziei produse la doar un kilometru și jumătate de unde locuiește fosta soție a lui Vladimir Putin, în inima istorică a orașului natal al președintelui rus.

"Păianjenii se mănâncă între ei într-un borcan", a scris pe Twitter consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak.

Pe cine ar trebui să credem?

"În fiecare zi, în Rusia, este un serial de thriller", a notat Ksenia Sobchak pe canalul său de Telegram. Fosta candidată la președinția Rusiei și fiica autoexilată a fostului patron al lui Putin, Anatoli Sobchak, primul primar post-sovietic al Sankt Petersburgului, înțelege mai bine decât majoritatea că lucrurile sunt rareori așa cum par în Rusia lui Putin - dacă au fost vreodată.

Ca și în cazul atentatului cu mașină capcană comis în august la periferia Moscovei asupra comentatoarei Darya Dugina, fiica lui Alexander Dugin, un ideolog ultranaționalist, lista posibililor făptași este lungă. Dar, lăsând asta la o parte, puține lucruri sunt sigure sau de încredere - în ciuda abundenței imaginilor de pe camerele de supraveghere care au fost publicate și a arestării surprinzător de rapide a unei tinere de 26 de ani, Darya Trepova, până de curând asistentă la un magazin de haine de epocă.

Ea a fost văzută în timp ce îi dădea lui Tatarsky o figurină din ghips, despre care anchetatorii ruși spun că a fost împachetată cu TNT. Într-o înregistrare video difuzată de autoritățile ruse, Trepova este auzită spunând că "a adus o statuetă" în interiorul cafenelei, care "a explodat ulterior", adăugând că preferă să spună mai târziu cine i-a cerut să îi dea bloggerului cadoul. Nu este clar dacă Trepova și-a făcut declarațiile sub constrângere.

Anul trecut, Trepova, care este despărțită de soțul ei, a fost închisă timp de 10 zile pentru că a protestat împotriva războiului Rusiei în Ucraina. Dar, din mai multe motive, ea pare un atentator improbabil și a fost fotografiată părăsind cafeneaua Street Food Bar No 1, deținută cândva de șeful paramilitar Wagner, Evgheni Prigozhin, și condusă acum de fostul său ginere.

Prietenii ei, care au vorbit sub protecția anonimatului, de teamă că ar putea fi implicați în ancheta antiteroristă, spun că li se pare puțin probabil ca ea să fi știut despre bombă, iar soțul ei de care s-a despărțit , Dmitri Rylov, a declarat pentru o agenție de presă rusă că nu-i stă în fire să ucidă. "Sunt pe deplin convins că ea nu ar fi putut niciodată să facă așa ceva de bunăvoie", a spus el. "Soției mele i s-a făcut o înscenare pentru că ea nu ar fi ucis niciodată pe nimeni".

Dar acest lucru nu îi împiedică pe oficialii Kremlinului să o prezinte ca pe o ucigașă care execută ordinele ucrainenilor în legătură cu opoziția anti-Putin din Rusia.

"Regimul de la Kiev sprijină acțiunile teroriste", a declarat purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, reporterilor de la Moscova, la câteva ore după ce s-a așternut praful asupra celui de-al doilea asasinat pe teritoriul rusesc al unui susținător proeminent al războiului împotriva Ucrainei.

Iar Comitetul Național Antiterorist al Rusiei a declarat că atentatul a fost "planificat de serviciile speciale ucrainene", menționând că Trepova a fost un "susținător activ" al liderului opoziției ruse încarcerat Alexei Navalni.

Activistul de opoziție Ivan Zhdanov a avertizat că este posibil ca autoritățile ruse să promoveze "povestea Navalni" pentru a-i discredita pe dizidenți și pentru a pregăti terenul pentru procese-spectacol, inclusiv un alt proces împotriva liderului opoziției încarcerat, cu scopul de a-i prelungi pedeapsa de nouă ani de închisoare.

O grupare misterioasă revendică responsabilitatea

În mijlocul tuturor speculațiilor și contra-narațiunilor lansate, lucrurile devin foarte tulburi.

La mijlocul săptămânii, Ilia Ponomarev, un fost deputat rus devenit disident care locuiește la Kiev, a postat o declarație a unui grup misterios, Armata Națională Republicană, în care se afirmă că acesta este responsabil pentru bombardarea lui Trepova, "binecunoscutul belicos și propagandist de război".

ANR, care a revendicat, de asemenea, responsabilitatea pentru asasinarea lui Dugina, a declarat: "Această acțiune a fost pregătită și desfășurată de noi în mod autonom, nu avem nicio legătură și nu am primit asistență din partea niciunei structuri străine, cu atât mai puțin din partea serviciilor speciale."

Dar, ca și în cazul atentatului de la Dugina, grupul nu a oferit nimic concret care să dovedească faptul că se află în spatele uciderii lui Tatarski, iar revendicarea este primită cu scepticism de către experții în securitate.

Celebrul blogger a fost asasinat în timp ce susținea o conferință la cafenea despre cum ar trebui să scrie corespondenții de război și bloggerii ruși despre conflict. Evenimentul a fost găzduit de grupul ultranaționalist Cyber Front Z, care a declarat că a închiriat cafeneaua pentru această seară. "A avut loc un atac terorist. Am luat anumite măsuri de securitate, dar, din păcate, nu au fost suficiente", a declarat grupul pe Telegram.

Maxim Fomin, care s-a născut într-o familie de mineri din Donețk în 1982, a ales să scrie sub un pseudonim - Vladlen Tatarski este un personaj dintr-un roman al lui Victor Pelevin. El a avut o varietate de locuri de muncă, inclusiv în mină, înainte de a fi arestat pentru jaf bancar. Pedeapsa de nouă ani de închisoare a fost scurtată atunci când a fost grațiat în 2014 de către autointitulatul șef al "Republicii Donetsk" separatiste, Alexander Zakharchenko. Tatarski s-a înrolat apoi într-o miliție locală pro-rusă.

Până în 2016, el a publicat pe blog o viziune naționalistă rusească brutală, dar supraîncărcată, despre cum era să lupți în Donbas, savurând violența, jafurile și băutura, în timp ce îi avertiza pe viitorii voluntari: "înainte de a merge la război, întrebați-vă dacă vreți cu adevărat să vă uitați în abis".

Anul trecut, Tatarski a înregistrat peste o jumătate de milion de abonați la canalul său de Telegram. Acolo aceștia puteau citi cronicile sale de război, de tip "gung-ho" și macho, inclusiv propriile sale experiențe de luptă, și vociferările împotriva Ucrainei. "Ucrainenii ar trebui să fie vindecați de rusofobia și naționalismul lor, așa cum strămoșii noștri au vindecat cândva excelenta țară numită Germania de Führerul său nebun și de ideile sale", a scris el.

Tatarski a devenit o vedetă a televiziunii de stat rusești și anul trecut a participat la o ceremonie de la Kremlin care a marcat anexarea ilegală a teritoriului ucrainean confiscat. Într-o înregistrare video pe care a postat-o de la eveniment, el a anunțat: "Vom triumfa asupra tuturor, vom ucide pe toată lumea, vom jefui tot ce vrem".

În timp ce susținea din toată inima războiul împotriva Ucrainei, Tatarski a fost, la fel ca alți ultranaționaliști, din ce în ce mai vitriolant cu privire la tacticile proaste ale generalilor ruși, catalogându-i drept "idioți" și susținându-l pe Prigojin în războiul de cuvinte dintre șeful Wagner și șefii apărării țării.

Unele rapoarte ale presei locale sugerează că Prigozhin urma să participe duminică la discursul lui Tatarski, deși liderul paramilitar nu a menționat acest lucru pe canalul său Telegram atunci când a deplâns moartea lui Tatarski.

Prigozhin a respins, de asemenea, ideea că Ucraina ar fi fost implicată în uciderea soldatului-blogger, spunând: "Nu aș da vina pe regimul de la Kiev pentru aceste acțiuni". El a sugerat că asasinatul a fost comis de "un grup de radicali", dar a adăugat în mod enigmatic că aceștia "nu prea au legătură cu guvernul", adică cu guvernul rus, lăsând în suspensie întrebarea dacă au avut astfel de legături.

Comentariul său a alimentat speculațiile conform cărora FSB sau un alt serviciu de informații rus ar fi putut avea un amestec în explozie, fie păcălind activiștii anti-Putin într-o așa-numită operațiune cu steag fals, fie asociindu-se cu alte persoane din lumea fratricidă a ultranaționalismului rusesc pentru a-l ucide pe Tatarski și a da vina pe Kiev și Navalny.

Potrivit acestei teorii, FSB are un interes personal în disciplinarea lui Prigozhin - bombardarea cafenelei asociate cu el trimite un avertisment să nu depășească prea mult linia de atac a șefilor apărării.

Înșelat într-un atentat cu bombă?

Deci, cum se încadrează Trepova în toate acestea? Puținii prieteni dispuși să vorbească cu presa spun că ea ar fi putut foarte bine să fi fost păcălită să ducă figurina în cafenea. Unii analiști sunt de acord. "Nu poate fi exclus ca ea să nu fi știut despre bombă", a declarat Tatiana Stanovaya, fondator și director al R.Politik, un grup de reflecție. "Acțiunile ei ulterioare sugerează că nimeni nu o pregătise pentru o evadare rapidă după atac, ceea ce înseamnă că este posibil ca ea să fi fost folosită fără să vrea."

Înregistrarea video în care Trepova pare la fel de uimită ca și ceilalți care se zbat să se îndepărteze cu greu de cafeneaua bombardată vine să susțină această idee. De asemenea, ea nu prea se potrivește profilului unui atentator hotărât sau chiar al unui mare radical, citind postările sale de pe rețelele de socializare înainte ca multe dintre ele să fie șterse, deoarece a fost reținută foarte repede după atentat.

Potrivit site-ului independent de știri Baza, bazat pe Telegram, ea era cunoscută în Sankt Petersburg ca feministă și activistă. Dar postările ei pe Vkontakte, sau VK, echivalentul rusesc al Facebook, includeau în principal selfie-uri și comentarii pline de angoasă despre viața ei și foarte puțin despre probleme sociale sau politice. Ea pare mult mai tânără decât o persoană de douăzeci și ceva de ani, mai degrabă o adolescentă.

Surse de securitate rusești au declarat pentru RBC că nu exclud posibilitatea ca Trepova să fi fost manipulată.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 VIDEO Cum, mint americanii? / Amănunte greu de digerat despre atentatul cu sute de victime din timpul retragerii americane din Afganistan, negat de Pent…