Cine se află la baza atacurilor din Crimeea? Indicii furnizate de oficialii de la Kiev

Cine se află la baza atacurilor din Crimeea? Indicii furnizate de oficialii de la Kiev

Totodată, presa rusă, citată de canalul belarus Nexta, a relatat despre alte explozii la o bază militară rusă din Gvardeiskoie, în centrul Crimeei.

Lumea întreagă şi-a îndreptat marţi dimineaţă atenţia asupra Peninsulei anexate Crimeea, după ce două incendii, unul însoţit de explozii masive, au dus la rănirea a două persoane şi evacuarea a peste 3.000 de locuitori din zonă, scrie Associated Press. Al doilea incident de acest fel în decurs de o săptămână a stârnit din nou întrebări cu privire la un posibil atac din partea forţelor ucrainene, care să fi reuşit pentru a doua oară să lovească în Peninsulă, notează publicaţia americană.

Exploziile s-au produs la o bază militară de lângă satul Maiskoe, situat la circa 20 de kilometri de oraşul Djankoe, în nordul Peninsulei Crimeea.

Suflul exploziilor au zguduit marţi dimineaţa satul Maiskoe din districtul Djankoi din Crimeea, a mai informat presa rusă.

Un alt incident a fost raportat chiar în Dzjankoi -- conform agenţiei de ştiri de stat a Rusiei RIA Novosti, unde o staţie de transformare a luat foc după ce s-a auzit „un zgomot puternic”. Ministerul Energiei al Rusiei a raportat la scurt timp după aceea că incendiul este sub control.

Potrivit canalului de Telegram Baza, primul incendiu a fost constatat la o staţie de transformare, urmat de o detonare puternică la baza militară de lângă Maiskoe. Exploziile au avariat şi gara din zonă perturbând serios serviciile feroviare. Djankoe este un nod feroviar important fiind folosit de trupele ruseşti pentru a transporta trupe, provizii şi echipament către oraşul Melitopol aflat sub ocupaţie de la începutul invaziei.

Este o altă lovitură devastatoare de origine necunoscută pe care o primeşte armata rusă atât de departe de linia frontului, scrie The Guardian. Ministerul Apărării de la Moscova a confirmat izbucnirea unor incendii fără a oferi alte detalii decât că „vor fi luate măsurile necesare pentru a elimina consecinţele sabotajului”. Un atac similar a vizat aerodromul Saki din vestul Peninsulei, iar în urma lui cel puţin nouă aparate de zbor aparţinând Flotei ruse a Mării Negre au fost distruse.

Guvernul de la Kiev nu şi-a asumat responsabilitatea pentru niciunul dintre aceste atacuri, unii oficiali sugerând că ar fi opera partizanilor. Au existat însă şi declaraţii sub anonimat indicând că ar fi vorba de o armă de fabricaţie „exclusiv ucraineană” şi că atacurile au obiectivul de a slăbi forţa de atac a trupelor ruse asupra sudului Ucrainei. Pe de altă parte, rămâne încă destul de neclar ce mijloace au fost folosite pentru a lovi ţinte aflate mult în spatele liniei frontului.

Între timp, oficialii guvernamentali ucraineni de rang înalt au dat de înţeles că chiar forţele ucrainene s-ar afla în spatele atacurilor. Consilierul preşedintelui Zelenski, Mihailo Podoliak, a remarcat ironic într-o postare pe Twitter că acest atac ar fi „demilitarizare în acţiune”. Un alt consilier prezidenţial, Oleksii Arestovici a postat o fotografie modificată în Photoshop cu el relaxându-se pe un şezlong şi având în fundal norii de fum după exploziile de la aerodromul Saki.

„Dimineaţa în Djankoi a început cu explozii. O menţiune: Crimeea dintr-o ţară normală este despre Marea Neagră, munţi, relaxare şi turism. Dimpotrivă, Crimeea ocupată de ruşi este Crimeea ocupată de ruşi este despre explozii la depozite de muniţii şi risc crescut de moarte pentru invadatori şi hoţi”, a scris el pe Twitter.

Dacă forţele ucrainene ar fi în spatele exploziilor din Crimeea, aceasta ar reprezenta o escaladare semnificativă a războiului, notează Associated Press. Kremlinul a cerut Kievului să recunoască Crimeea ca parte a Rusiei drept condiţie pentru încheierea ostilităţilor, în timp ce Ucraina a promis că va alunga forţele Moscovei inclusiv din peninsula de la Marea Neagră.

Videoclipuri postate pe reţelele de socializare au arătat coloane groase de fum ridicându-se deasupra flăcărilor, în Maiskoie, iar în depărtare s-au auzit o serie de explozii. Ministerul rus al Apărării a declarat că incendiile au afectat o centrală electrică, linii de electricitate, căi ferate şi clădiri de apartamente.

Liderul regional al Crimeei, Serghei Aksionov, a declarat că două persoane au fost rănite şi peste 3.000 de locuitori au fost evacuaţi din două sate.

Rusia a pus şirul de explozii de săptămâna trecută, la aerodromul Saki, pe seama unei detonări accidentale a muniţiilor, doar că fotografiile din satelit şi alte dovezi – inclusiv faptul că exploziile s-au produs în mai multe locuri – contrazic această explicaţie. Cel mai probabil a fost vorba de un atac ucrainean, posibil cu rachete antinavă, potrivit analiştilor militari.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro