Cine și cât a investit în armata ucraineană. Bugetul de apărare al Rusiei e de cinci ori mai mare decât al Kievului

Cine și cât a investit în armata ucraineană. Bugetul de apărare al Rusiei e de cinci ori mai mare decât al Kievului

Bugetul de apărare al Moscovei este de cinci ori mai mare decât al Kievului, armata rușiei era considerate a doua cea mai mare din lume , iar armata ucraineană părea a fi condamnată în februarie.

Lansator de rachete Javelin, una dintre armele folosite cu succes de ucraineni Foto EPA EFE

Dar a rămas unită în jurul președintelui Volodmir Zelenski, care, s-a bazat, de la bun început, pe ajutorul internațional transpus în echipament de luptă, muniție, informații, tehnologie nouă.

Deoarece nu au dorit să se angajeze în teren, aliații Ucrainei au decis un efort comun de război, care, cuprinde și ajutoare umanitare dar și economice.

40 de miliarde de dolari pentru apărarea Ucrainei

Potrivit unui studiu german, realizat de Institutul Kiel de cercetare economică, citat de RFI, până la începutul lunii august, angajamentul oficial pentru a asigura apărarea Ucrainei, s-a ridicat la 40 de miliarde de dolari. Recent, promisiuni suplimentare au fost făcute de Statele Unite. Chiar și așa, suma reprezintă de 4 ori bugetul Apărării ucrainene, votat pentru anul 2022.

SUA, principalul donator

Statele Unite sunt, de departe, primul donator: 25 de miliarde de dolari, adică, mai bine de jumătate din ajutorul anunțat.

Suma este cu mult mai mare decât a fost cazul ajutorului militar american furnizat în 2020 celor trei state pe care Washington le susține pe termen lung: Israel, Egipt și Afganistan – înainte de reîntoarcerea talibanilor la putere.

Întrebarea este dacă aceste sume permit Ucrainei să facă o diferență în teren?

Luni dimineață, generalul Jean-Paul Palomeros, fost comandant al forțelor NATO a explicat faptul că volumul ajutorului american și rapiditatea cu care a fost mobilizat, contribuie la recentul succes înregistrat de armata ucraineană.

Iar săptămâna trecută, secretarul american de stat, Antony Blinken promitea la Kiev un nou ajutor, în valoare de 2 miliarde de dolari. Banii ar urma să consolideze apărarea Ucrainei și a vecinilor săi, pe termen lung. Jumătate din sumă este destinată Ucrainei.

Investiții masive ce servesc intereselor strategice ale Statelor Unite, determinate să îl împiedice pe Vladimir Putin să câștige acest război. Dar, marele beneficiar al noilor comenzi care curg întruna din februarie, este industria americană de armament.

Același studiu german arată că, în timp, elanul european s-a tot diminuat.

Germania este al 13-lea donator, Uniunea Europană este al 14-lea iar Franța al 20-lea donator.

Statele europene se concentrează pe criza energetică pe care trebuie să o suporte, din vina Rusiei.

Apoi, europenii au stocuri de arme destul de limitate – așa o arată acest război.

Totuși, efortul european este și el important. Polonia este al doilea donator de ajutor militar, după Statele Unite… iar Marea Britanie se situează pe locul 3.

Dacă ne raportăm în funcție de Produsul Intern Brut al statelor donatoare, vecinii Rusiei sunt, de departe, statele cele mai generoase.

În acest caz, datele se inversează iar primul donator devine Estonia care, a consacrat Ucrainei 0,9% din PIB-ul său - iar cu procente similare se află Letonia și Polonia.

Iar Statele Unite nu se află decât pe al 7-lea loc, cu 0,2% din Produsul Intern Brut alocat pentru a ajuta Ucraina.

Ministrul american al Apărării, Lloyd Austin anunță pentru această săptămână o reuniune specială a celor aproape 50 de state care ajută militar Ucraina. Se va discuta cum industriile de apărare vor putea echipa forțele ucrainene.

Obiectivul este ca aceste state să poată coopera pentru a accelera producția echipamentelor necesare, dar și de a le face compatibile – adică, muniția fabricată de un stat să fie utilizată pe un sistem fabricat de un alt stat.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop vineri, 3 mai 2024. Cei din zodia Berbec fac o schimbare în viață, iar Scorpionii ignoră sfatul partenerului

2 Ucraina contraatacă și face ravagii pe tronsonul de cale ferată Moscova–Kursk

3 Israelul retrage din serviciu bateriile sale de rachete Patriot. Cum explică experții decizia și ce se poate întâmpla cu ele

4 VIDEO Voi ați văzut ce se întâmplă cu mașinile electrice în Germania?

5 „Bă, voi știți ce mai fac copiii voștri?”