Cine sunt militarii ucraineni care i-au făcut șah-mat pe ruși

Cine sunt militarii ucraineni care i-au făcut șah-mat pe ruși

Contraofensiva ucraineană de succes a fost dusă de militarii de elită din două brigăzi aeropurtate care au fost instruiți de Aliați, iar tactica utilizată este cea a forțelor speciale americane.

Militarii ucraineni și-au pregătit contraofensiva distrugând centrele logistice ale rușilor

Pregătiți conform tiparelor Forțelor pentru Operații Speciale (FOS) ale SUA, principalii artizani ai contraofensivei de succes a Kievului în confruntarea cu fosta Armată Roșie sunt luptătorii de elită ai Brigăzii 25 Aeropurtate și Brigăzii Aeropurtate de Asalt 80. În sprijinul lor au fost și militarii Brigăzii Mecanizate 92 și Brigăzii 406 Artilerie, iar securizarea teritoriilor recucerite a revenit unor unități de infanterie.

Înființată relativ recent, în luna iunie a anului 1993, Brigada 25 Aeropurtată are totuși un trecut operațional destul de vast, acesta culminând cu victoriile din această contraofensivă. Militarii unității au început primele misiuni în 1995 când au fost detașați în fosta Iugoslavie, iar ulterior din 1999 au servit ca forțe de menținere a păcii în Kosovo.

Metodele de luptă FOS Aliate

O subunitate a Brigăzii 25 Aeropurtate a fost probabil singura formațiune militară ucraineană care a încercat să se opună rușilor în timpul crizei din Crimeea, în 2014, dar a fost nevoită să se retragă. Ulterior, până la începerea războiului din Ucraina, militarii Brigăzii 25 Aeropurtate au trecut prin mai multe cursuri de formare la care au avut ca instructori militari de elită americani, canadieni și britanici. Aici au învățat tehnicile de luptă ale Forțelor pentru Operații Speciale Aliate, dar și modul în care pot fi utilizate eficient în luptă sisteme de armament occidentale precum Javeline, de exemplu.

Cu un istoric legat de trupele de asalt sovietice, la rândul ei, Brigada Aeropurtată de Asalt 80 are o veche tradiție de luptă. Concret, în timp, militarii unității au avut misiuni în Afganistan, Nagorno-Karabah, Kosovo, Sierra Leone și chiar Irak. Unitatea s-a modernizat în 2015, când a primit autospeciale blindate Humvee M1114. La fel ca și colegii lor din Brigada 25 Aeropurtată, militarii din Brigada 80 au trecut prin mai multe cursuri cu instructori FOS occidentali, dar au participat şi la exerciții ale NATO cum ar fi „Anakonda 16” şi „Flaming Thunder”.

Tactica occidentală

Planul contraofensivei din regiunea Harkov a fost elaborat de comandantul Forțelor Terestre ale armatei ucrainene, generalul-colonel Oleksandr Sirski, cel care a apărat Kievul și direcția nord și conform analiștilor occidentali forțele Kievului au folosit o tactică din manualul forțelor speciale americane. Mai exact, militarii ucraineni au promovat intens pe toate canalele avute la dispoziţie contraofensiva din sud, iar mai apoi a lovit fulgerător concomitent și în nord-est.

Hartă recuperări de teritoriu după contraofensiva ucraineană

Cum a recuperat Ucraina teritorii în numai câteva zile

Totul după ce rușii și-au repoziționat o parte dintre militari. Strategie simplă, dar foarte eficientă, susțin analiștii occidentali. De altfel, pe măsură ce Ucraina își stabilea planurile de ripostă împotriva rușilor, liderii de rang înalt de la Kiev au decis că împărtășirea mai multor informații cu Statele Unite ar ajuta la asigurarea unei asistențe mai mari, au declarat oficialii americani. Înalți oficiali americani au refuzat să spună câte sfaturi au oferit Statele Unite, însă au recunoscut că au discutat „în mod constant” cu Kievul.

Cocktailul de măsuri împotriva rușilor

Analistul militar Aurel Cazacu a explicat pentru „Adevărul” care au fost atuurile ucrainenilor în această contraofensivă și ce trebuie să facă militarii Kievului în continuare.

„Se vede clar că ucrainenii au fost sfătuiți de partea americană, care are o vastă experiență de luptă. Oricum, Kievul a lucrat ca la carte, a folosit un cocktail cu urmări nefaste pentru ruși. În primul rând, folosindu-se și de rachete HIMARS, partea ucraineană a avut grijă să distrugă centrele logistice ale rușilor care oricum sufereau pe linia aprovizionarii. Apoi, au păcălit fosta Armată Roșie în problema direcției de contraatac. În fine, în misiunea de luptă au fost trimiși militari de elită care au și avut timp să fie pregătiți de instructorii occidentali în privința utilizării armamentului modern. Însumate toate aceste elemente s-au tradus în victoria contraofensivei. Oricum, în acest moment este foarte importantă consolidarea pozițiilor ocupate pentru că nici rușii nu stau cu mâinile în sân. Pe de altă parte, este din ce în ce mai evident că în timp capacitatea de luptă a Ucrainei s-a consolidat vizibil pe fondul instrucției occidentale pe care o primesc militarii și pe fondul unei creșteri a ritmului în care este livrat armamentul NATO. În tot acest timp, fosta Armată Roșie este tot mai «palidă» la mai toate capitolele, iar militarii ruși devin tot mai puțin dornici de luptă”, a precizat Aurel Cazacu.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Ucraina contraatacă și face ravagii pe tronsonul de cale ferată Moscova–Kursk

2 Horoscop vineri, 3 mai 2024. Cei din zodia Berbec fac o schimbare în viață, iar Scorpionii ignoră sfatul partenerului

3 Israelul retrage din serviciu bateriile sale de rachete Patriot. Cum explică experții decizia și ce se poate întâmpla cu ele

4 VIDEO Voi ați văzut ce se întâmplă cu mașinile electrice în Germania?

5 „Bă, voi știți ce mai fac copiii voștri?”