Cine sunt oamenii lui Putin care concurează pentru furturile de cereale din Ucraina

Cine sunt oamenii lui Putin care concurează pentru furturile de cereale din Ucraina

Potrivit unui raport obţinut de The Times şi preluat de Radio Europa Liberă, principalul favorit al controlului furturilor de cereale din zonele capturate de Rusia în Ucraina este Serghei Kirienko, directorul adjunct al Administraţiei Prezidenţiale Ruse.

Cel puţin alţi doi apropiaţi ai lui Putin îşi doresc puterea în regiune, şi anume Veaceslav Volodin, preşedintele Dumei de Stat, şi Dmitri Medvedev, vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei.

Kirienko, premier al Rusiei între martie şi august 1998, s-a deplasat la începutul acestei luni în Donbas, prilej cu care a vizitat portul Berdiansk, ocupat de ruşi încă din martie. În urma vizitei, Kirienko a numit oameni fideli lui în poziţii de putere în regiune, înlocuindu-i pe cei numiţi anterior de fostul ideolog al Kremlinului, Vladislav Surkov, aflat în arest în prezent.

„Kirienko îşi cimentează puterea prin numirea de personal”, se arată în raportul care se întinde pe cinci pagini.

Potrivit serviciilor secrete ucrainene, Kirienko îşi doreşte reducerea luptelor, pentru a profita de pe urma furturilor de produse agricole. Spre deosebire de el, Volodin vrea intensificarea luptelor şi anexarea de noi teritorii la Rusia.

Toate aceste jocuri pentru putere au loc în timp ce lumea riscă o criză alimentară. Rusia respinge orice vină în acest sens şi cere ridicarea sancţiunilor impuse împotriva sa din cauza agresiunii militare împotriva Ucrainei pentru a permite livrarea cerealelor blocate în porturile ucrainene.

De la începutul războiului din Ucraina, la 24 februarie, Rusia a furat circa 500.000 de tone de cereale în valoare de 100 de milioane de dolari, notează Radio Europa Liberă.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...