Cine sunt Rafal Trzaskowski si Karol Nawrocki, candidatii care au ajuns in turul 2 al alegerilor prezidentiale din Polonia

Cine sunt Rafal Trzaskowski si Karol Nawrocki, candidatii care au ajuns in turul 2 al alegerilor prezidentiale din Polonia

Primarul Varșoviei, centristul Rafal Trzaskowski, susținut de actualul partid de guvernământ și candidatul independent naționalist, Karol Nawrocki, susținut de partidul conservator din opoziție PiS, se vor confrunta în turul doi al alegerilor prezidențiale poloneze, după o cursă strânsă, arată ultimele sondaje la ieșirea din urne în urma scrutinului de duminică.

Primarul Varșoviei, Rafal Trzaskowski, a câștigat primul tur al alegerilor din Polonia FOTO EPA-EFE

Primarul Varșoviei, Rafal Trzaskowski, a câștigat primul tur al alegerilor din Polonia FOTO EPA-EFE

Conform sondajului Ipsos, realizat după numărarea a 90% din voturi, Trzaskowski a obținut 31,2% din voturi, în timp ce Nawrocki se află la mică distanță, cu 29,7%.

Pe locul trei și patru s-au situat candidații de extremă dreapta Slawomir Mentzen și Grzegorz Braun, care au obținut 14,5%, respectiv 6,3% din voturi.

Conform sondajelor efectuate la ieșirea din urne, Rafal Trzaskowski a câștigat în 10 provincii, iar Nawrocki în șase. Hărțile electorale au arătat o tendință accentuată de divizare între vestul Poloniei, care l-a votat majoritar Trzaskowski, și partea de est a țării, unde Nawrocki a obținut cea mai mare parte a voturilor.

Cine este Rafal Trzaskowski

Trzaskowski, în vârstă de 50 de ani, a făcut parte din primul guvern Tusk și a pierdut la limită prima sa candidatură la președinția Poloniei în 2020 în fața conservatorului Andrzej Duda.

Un eurofil declarat, este susținut de Coaliția Civică, de centru, a premierului Donald Tusk.

Candidatul liberal provine dintr-o familie de intelectuali din Varșovia. Străbunicul său este fondatorul primelor școli secundare pentru fete din Polonia

Tatăl său, Andrzej, a fost un pianist celebru în anii 1950, cântând jazz, un gen de muzică detestat de regimul comunist.

A început activitatea politică încă din adolescență, într-un an crucial pentru blocul sovietic, 1989.

A părăsit școala pentru a lucra ca voluntar în timpul primelor alegeri libere din Polonia, care au precipitat sfârșitul erei comuniste.

A absolvit Universitatea din Varșovia și a făcut apoi un doctorat cu o teză despre reforma UE. A studiat la Oxford, Paris și la Colegiul Europei de lângă Varșovia.

Vorbește patru limbi - engleză, franceză, italiană, rusă și spaniolă - și a lucrat o perioadă ca profesor de engleză.

Înclinația sa pentru lumea francofonă i-a atras porecla „Bonjour”, o aluzie la criticii săi care îl percep ca fiind elitist.

Ales în Parlamentul European în 2009, a făcut parte al din primul guvern al lui Donald Tusk în 2013, înainte ca premierul polonez să devină președinte al Consiliului European.

A fost mai întâi ministru al tehnologiei, apoi ministru adjunct al afacerilor externe.

Deputat din partea Platformei Civice între 2015 și 2018, a fost ales vicepreședinte al Partidului Popular European în 2017.

Trzaskowski a fost ales de două ori primar al Varșoviei, în 2018 și 2024. Aprecierile privind bilanțul său sunt amestecate, criticii acuzându-l că nu a făcut suficient pentru oraș.

Promisiunile campaniei sale electorale

Căsătorit și tată a doi copii, Trzaskowski promite să apere drepturile femeilor și să legalizeze avortul într-o Polonie predominant catolică, unde este practic interzis.

Cu ocazia Zilei internaționale a femeii, el a promis că va face eforturi pentru a se asigura că „această lege medievală ce interzice avortul devine un lucru al trecutului”.

El și-a declarat sprijinul pentru avortul până în săptămâna a 12-a, de altfel o promisiune a Coaliției Civice aflată la guvernare dar care, totuși, nu a fost votată în parlament.

În ceea ce privește drepturile LGBTQ, un alt subiect sensibil în Polonia, Trzaskowski a declarat că sprijină uniunile civile, inclusiv pentru cuplurile de același sex.

Este „complet absurd ca doi oameni (…) care rămân împreună toată viața să nu se poată vizita în spital sau să nu poată moșteni unul de la celălalt”, declara el în timpul unei dezbateri electorale din aprilie.

Într-o postare pe Facebook, a vorbit despre dragostea sa pentru cărțile vechi și a admis că a fumat marijuana în tinerețe, însă „rar”.

Cine este Karol Nawrocki

Karol Nawrocki, în vârstă de 42 de ani, este de profesie istoric și este susținut în cursa prezidențială de principalul partid de opoziție Lege și Justiție (PiS), conservator.

Nawrocki s-a născut în orașul portuar Gdansk, iar în tinerețe a jucat fotbal și a făcut box. Este doctor în istorie și are un MBA.

Între 2017 și 2021,a fost directorul Muzeului celui de-al Doilea Război Mondial din Gdansk, după care a condus Institutul Memoriei Naționale (IPN), care investighează crimele naziste și comuniste.

Printre interesele sale de cercetare se numără opoziția anticomunistă poloneză, crima organizată în timpul perioadei comuniste și istoria sportului.

Anul trecut, Rusia l-a pus pe Nawrocki pe lista de persoane căutate pentru eforturile sale de a înlătura monumentele epocii sovietice din Polonia.

Candidatul independent Karol Nawrocki în mijlocul mulțimii FOTO EPA-EFE

Candidatul independent Karol Nawrocki în mijlocul mulțimii FOTO EPA-EFE

În 2018, Nawrocki a provocat un scandal după ce a semnat o carte sub pseudonimul Tadeusz Batyr și a apărut anonim la televiziune pretinzând că este acel autor, dând declarații.

Cartea avea ca subiect un gangster din perioada comunistă, Nikodem Skotarczak.

Apărând la televiziunea de stat cu fața ascunsă și vocea alterată, a pretins că domnul Nawrocki este cel care i-a fost inspirație în munca sa.

Apoi, a scris pe rețelele sociale că Batyr i-a cerut un sfat.

„Mi-a mulțumit dându-mi o carte interesantă pe care o recomand”, a explicat el.

Presa a fost cea care a descoperit ulterior că Batyr și Nawrocki erau de fapt una și aceeași persoană.

Politicianul a fost însă acuzat de lucruri mai serioase, de pildă că ar avea legături cu gangsteri și neonaziști.

El a denunțat aceste acuzații drept „manipulare profundă”, apărându-se că aceste contacte au fost rare și au avut loc în scopuri profesionale.

„Nimeni nu a auzit vreodată de la mine un singur cuvânt pozitiv despre nazism”, a spus el.

Campania electorală

Sloganul său de campanie este „Polonia pe primul loc, polonezii pe primul loc” și este o reflectate a viziunii sale cu privire la refugiați. Aproape un milion de refugiați ucraineni trăiesc în Polonia.

Nawrocki s-a angajat să mențină sprijinul Poloniei pentru Ucraina, însă a criticat ajutorul generos acordat refugiaților de către guvernul polonez și a promis să introducă o legislație în acest sens.

Într-un clip de campanie, el spune că „beneficiile sociale sunt destinate în primul rând polonezilor” și că „la cozile din spitale, cetățenii polonezi trebuie să aibă prioritate”.

Totodată, Nawrocki a criticat Ucraina pentru că nu a „arătat recunoștință pentru ceea ce au făcut polonezii” și l-a acuzat pe președintele acesteia, Volodimir Zelenski, de „insolență”.

Admirator al președintelui american Donald Trump, s-a întâlnit cu acesta la Casa Albă cu două săptămâni înainte de alegeri.

„Vei câștiga”, l-ar fi încurajat Trump.

Vizita sa a declanșat reacții critice în Polonia și acuzații de interferență americană în alegeri.

În campania sa electorală, Nawrocki a solicitat efectuarea de controale la frontiera cu Germania pentru a împiedica intrarea migranților, despre care a afirmat că sunt respinși de această țară, și a cerut ca Berlinul să plătească Poloniei despăgubiri pentru cel de-al Doilea Război Mondial.

Cu două săptămâni înainte de primul tur de scrutin, a izbucnit un scandal legat de apartamentele pe care le deține.

În timpul unei dezbateri televizate în care a militat împotriva introducerii impozitului pe proprietate în Polonia, el a declarat că are un singur apartament.

După care presa a dezvăluit că Nawrocki a achiziționat un al doilea apartament și, mai mult decît atât, că ar fi făcut-o în schimbul îngrijirii unui pensionar vulnerabil, în cadrul unei înțelegeri pe care nu a respectat-o.

Deși Nawrocki a donat acel apartament în scopuri caritabile, dezvăluirea i-a creat probleme.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 LIVE Alegeri prezidențiale 2025, turul 2 / Ritmul de vot începe să scadă, mai ales în diaspora / Au început speculațiile privind câștigătorul

2 ALERTĂ Avem un nou președinte: Nicușor Dan! / Numărătoarea voturilor confirmă exit-poll-urile!

3 BREAKING Câteva date concrete despre ce se întâmplă la urne / Se pare că s-a cristalizat un trend pro Nicușor Dan, dar s-ar putea să fie prea târziu...

4 BREAKING Simion a aflat vineri dimineața, din propriile sondaje, că va pierde

5 BREAKING Nicușor Dan va fi dat câștigător în exit-poll-uri!