Cineastul ucrainean Oleg Senţov, închis în Rusia, a fost transferat la Moscova pentru un schimb de prizonieri (agenţie)

Cineastul ucrainean Oleg Senţov, închis în Rusia, a fost transferat la Moscova pentru un schimb de prizonieri (agenţie)

Cineastul ucrainean Oleg Senţov, aflat în închisoare în Rusia, a fost transferat la Moscova din centrul de detenţie din Marele Nord rus, a transmis joi agenţia de presă rusă Interfax, sugerând că acesta ar fi primul pas în vederea trimiterii lui în Ucraina, în cadrul unui schimb de prizonieri, informează AFP.

''A fost transferat la Moscova în cadrul unui schimb (de prizonieri) în curs'', a dat asigurări o sursă ''bine informată'', citată de agenţie.

La sfârşitul lunii iulie, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a propus Rusiei un schimb între Oleg Senţov şi jurnalistul ucraineano-rus Kirilo Vîşinski, judecat pentru ''înaltă trădare'' la Kiev.

În replică, delegata pentru drepturile omului de pe lângă Kremlin, Tatiana Moskalkova, a declarat că Vîşinski ''s-a opus categoric oricărui schimb'', apreciind că ar trebui să fie eliberat ''fără nicio condiţie prealabilă''.

Miercuri, Ucraina l-a eliberat condiţionat pe Vîşinski, această decizie-surpriză a justiţiei ucrainene survenind în momentul în care Kievul şi Moscova discută un posibil schimb implicând câteva zeci de prizonieri aflaţi în detenţie în cele două ţări.

Oleg Senţov a fost arestat în mai 2014 în Crimeea după protestele împotriva anexării acestei provincii ucrainene de către Moscova şi era considerat prizonier politic de Kiev. Condamnat la 20 de ani de închisoare pentru terorism şi trafic de arme în Rusia, după un proces calificat drept stalinist de către organizaţia neguvernamentală Amnesty International, regizorul în vârstă de 43 de ani a fost încarcerat într-o închisoare din Marele Nord rus. Ucraina, occidentalii şi numeroase celebrităţi au cerut eliberarea lui.

Kirilo Vîşinski, în vârstă de 52 de ani, fost redactor-şef al filialei ucrainene a agenţiei oficiale ruse de presă RIA Novosti, a fost arestat în mai 2018 la Kiev şi inculpat pentru înaltă trădare, delict pasibil de 15 ani de închisoare. Arestarea sa a fost aspru criticată de Moscova. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...