Ciocan (Federaţia Poliţiştilor): Demiterea şefului Poliţiei Române nu trebuie făcută la cald, ci conform legii, cu semnătura prim-ministrului

Ciocan (Federaţia Poliţiştilor): Demiterea şefului Poliţiei Române nu trebuie făcută la cald, ci conform legii, cu semnătura prim-ministrului

Demiterea şefului Poliţei Române nu trebuie făcută peste noapte, la cald, ci în condiţiile legii, prin semnătura prim-ministrului, a declarat, vineri seara, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Federaţiei Sindicatelor Democratice a Poliţiştilor din România, Christian Ciocan.

"Încep prin a deplânge moartea acestor fetiţe, considerând că este un eveniment extrem de grav şi de aceea cerem imperativ ca lucrurile să fie făcute în conformitate cu legea. Prin urmare, demiterea şefului Poliţiei Române şi numirea unui nou şef al Poliţiei române considerăm că nu trebuie făcute la ceas de seară, peste la noapte, şi mai ales la cald. Demiterea şefului Poliţiei Române şi numirea unui alt şef se face numai în condiţiile legii, prin semnătura prim-ministrului. Prim-ministrul este cel care decide prin semnătura, numai aşa este valabila demiterea şefului Poliţiei Române.(...) Având în vedere că însuşi preşedintele României a spus că va analiza acest lucruri în CSAT şi că analizează marţi, noi cerem ca aceste decizii să nu se ia la cald", a spus Ciocan.

Acesta a precizat că poliţiştii aflaţi la faţa locului se supun deciziilor procurorului, se subordonează direct acestuia.

"Mai mult decât atât, aflaţi la faţa locului, poliţiştii se supun deciziilor procurorului pe Codul de procedură penală, se subordonează direct acestuia, pentru că în conformitate cu Codul de procedură penală, competenţa revine procurorului. Cunoaştem prevederile din Constituţie, dar poliţiştii nu se aflau singuri la faţa locului. Demiterea şefului Poliţiei în aceste condiţii ar însemna aducerea în stare de nesiguranţă a întregului efectiv al Poliţiei Române şi inducerea unei stări de nesiguranţă pentru toţi cetăţenii României", a explicat purtătorul de cuvânt al federaţiei, adăugând că "şeful Poliţiei române nu face parte din poliţia judiciară, nu întocmeşte acte de cercetare şi nu participă la cercetarea la faţa locului".

Pe de altă parte, Ciocan a anunţat că solicită ministrului de Interne să asigure Federaţiei spaţiu pentru organizarea unei conferinţe de presă la sediul MAI, sâmbătă, la ora 10:00, "în baza prevederilor dialogului social, ca formă de garantare a democraţiei în România".

Ministrul de Interne, Nicolae Moga, a anunţat, vineri seară, că l-a demis pe şeful Poliţiei Române, Ioan Buda, ca urmare a modului în care a fost gestionat cazul dispariţiei fetei din Caracal.

Ministrul şi-a motivat decizia prin necesitatea unor "măsuri drastice" în acest caz.

"Am propus demiterea şefului Poliţiei Române, care este lângă mine, a prefectului judeţului, care trebuia să colaboreze cu inspectoratul de aici. (...) Trebuie să luăm aceste măsuri, pentru că nu pot eu să mă bag în ancheta procurorului. Ancheta este o anchetă complexă, şi atunci (...) eu nu plec de aici până nu finalizăm ancheta", a declarat Moga la Caracal.

Chestorul Ioan Buda a declarat ulterior, tot la Caracal, că a luat act de demiterea sa, activitatea în cadrul Poliţiei Române urmând să fie coordonată de adjunctul său, Florian Dragnea.

Premierul Viorica Dăncilă îi solicitase anterior ministrului de Interne să-l demită pe şeful Poliţiei Române.

"Cei care au greşit trebuie să plătească. Solicit demisia chestorului Ioan Buda, şeful IGPR, a prefectului de la Olt, precum şi a şefului interimar al Poliţiei Olt. Cred că trebuie să îşi dea demisia începând de la cel mai înalt nivel până la ultimul responsabil de acest caz", a declarat Dăncilă într-o intervenţie telefonică la Antena 3.

O fata de 15 ani din comuna Dobrosloveni, judeţul Olt, a dispărut miercuri, după ce a plecat spre municipiul Caracal cu o maşină "la ocazie".

Minora a sunat de trei ori la numărul de urgenţă 112, spunând că a fost sechestrată de un bărbat, însă autorităţile nu au reuşit să identifice locul în care se afla. Anchetatorii au început percheziţia domiciliară la locuinţa bărbatului de 66 de ani vineri dimineaţa, la circa 19 ore de la apelul fetei.

La locuinţa bărbatului, mecanic auto de profesie, au fost găsite rămăşiţe care par a fi de natură umană. Astfel, într-un butoi au fost identificate oseminte, dar şi bijuterii ce par a fi ale fetei dispărute pe data de 24 iulie.

De asemenea, poliţiştii iau în calcul şi varianta ca în acel butoi să existe şi rămăşiţele unei alte fete, dispărută în urmă cu două luni în zona respectivă.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...