CIOCLUL va anunța miercuri la prânz rezultatul EVALUĂRII șefilor Parchetului General și DNA! Luni, întâlnire cu ambasadorul SUA!

CIOCLUL va anunța miercuri la prânz rezultatul EVALUĂRII șefilor Parchetului General și DNA! Luni, întâlnire cu ambasadorul SUA!

Cioclul de la Justiție va anunța miercuri la prânz, într-o conferință de presă, așa-zisul rezultat al așa-zisei evaluări a șefilor Parchetului General și DNA. În cursul zilei de luni, foarte interesant, Tudorel Toader se va întâlni cu ambasadorul SUA la București. Iar marți va face o vizită la Bruxelles...

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat luni dimineață că va prezenta rezultatele evaluării celor doi procurori-șefi într-o conferință de presă pe care o va susține „miercuri la prânz”, întrucât astăzi (luni) are o întâlnire cu ambasadorul SUA iar mâine merge la Bruxelles.

Întrebat dacă totuși  a avut vreo întâlnire cu șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, Toader a răspuns ușor iritat: „Aceeasi întrebare îmi puneți, același răspuns, miercuri la prânz. Nu e un secret, dar este în procedura pe care v-am anunțat-o deja”. Referitor la declarațiile anterioare ale președintelui Klaus Iohannis care s-a declarat mulțumit de activitatea celor doi procurori șefi, ministrul Justiției a reluat răspunsul dat și cu alte ocazii când a mai fost chestionat pe acestă temă: „Președintele  și-a exprimat in repetate rânduri, eu imi voi exprima opinia mea miercuri în conferința de presă”.

Astăzi se împlinea termenul anunţat de ministrul justiției, Tudorel Toader, pentru evaluarea procurorului general şi a procurorului-şef al DNA.

În urmă cu două săptămâni, ministrul Justiţiei a declarat, iniţial la Antena 3, apoi într-o conferinţă de presă, că a demarat procedurile pentru evaluarea, din punct de vedere managerial, a lui Augustin Lazăr, procuror general al României, şi a Laurei Codruţa Kovesi, procuror-şef al DNA.

Procedura, deşi anunţată din punct de vedere tehnic acum două săptămâni, a fost învăluită în mister. Ministrul a refuzat să spună dacă şi cine sunt procurorii desemnaţi pentru a face evaluarea sau ce anume a discutat cu procurorul general (a avut loc o întâlnire imediat ce s-a demarat evaluare). În ceea ce o privește pe șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, presa nu a avut informații despre o eventuală întâlnire de evaluare cu ministrul.

Ministrul Justiţiei se întâlneşte, luni după-amiază, cu ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm.

Pe de altă parte, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat duminică seara, la Antena 3, că îl va sprijini pe ministrul justiţiei, Tudorel Toader, indiferent ce decizie va lua cu privire la activitatea Codruţei Kovesi la şefia DNA şi a procurorului general, Augustin Lazăr. Numai că abordarea acestuia trebuie să fie „cinstită, bine argumentată şi corectă”, a precizat liderul social-democrat.

„Eu îl voi sprijini indiferent de ceea ce va transmite, doar cu o singură condiţie: dacă abordarea lui va fi cinstită şi bine argumentată, indiferent ce propunere sau ce evaluare va prezenta publicului, pentru că dumnealui a spus la dumneavoastră în emisiune că va face o evaluare”, a afirmat liderul PSD, întrebat ce aşteaptă de la ministrul justiţiei, în condiţiile în care luni expiră termenul pe care l-a anunţat pentru evaluarea activităţii lui Augustin Lazăr şi a Laurei Codruţa Kovesi.

„Din partea mea va avea susţinere şi din partea PSD. Aştept să văd cu ce evaluare iese. Nici nu am vrut să îi dau idei, cine ştie, să zică cineva că îi sugerez”, a declarat Liviu Dragnea, citat de News.ro. 

Ministrul justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, săptămâna trecută, că finalul verificărilor la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi DNA se apropie şi că în termenul stabilit va comunica concluziile şi argumentele care au dus la acestea. Tudorel Toader a mai spus, referitor la declaraţiile preşedintelui Klaus Iohannis că este optimist în ceea ce priveşte aceste verificări, că şi el este „optimist în statul de drept”.

Întrebat care sunt motivele evaluărilor făcute de Ministerul Justiţiei, Tudorel Toader a spus că, potrivit Constituţiei, „Ministerul Public îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea ministrului justiţiei".

Ministrul justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, în 12 martie, că va discuta cu procurorul general Augustin Lazăr şi, separat, cu procurorul general al DNA, Laura Codruţa Kovesi, despre ancheta privind OUG 13, considerând că s-a încălcat legea, conform deciziei Curţii Constituţionale, şi a dat de înţeles că nu exclude nici varianta ca cei doi să demisioneze până atunci. Tudorel Toader a mai spus că va face o analiză a activităţii Ministerului Public în două săptămâni, urmând să ia în acel moment o decizie finală, inclusiv privind revocarea celor doi procurori generali.

Ulterior, în 13 martie, ministrul justiţiei a afirmat că nu le-a sugerat procurorului general al României şi procurorului-şef al DNA să îşi dea demisia, ci a invocat o instituţie care există în Codul Muncii, precizând că oricine poate să îşi dea demisia şi că nimeni nu este obligat să muncească împotriva voinţei lui. 

Ministerul Justiţiei a precizat că ministrul are dreptul şi obligaţia de a verifica eficienţa managerială şi modul de îndeplinire a atribuţiilor de serviciu de către procurorul general şi procurorul-şef al DNA, potrivit legii privind organizarea judiciară.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că nu crede că cel care o poate face din punct de vedere legal va solicita revocarea procurorului general şi a şefei DNA. Preşedintele a spus în mai multe rânduri că este „foarte mulţumit” de procurorul general şi de procurorii-şefi ai DNA şi DIICOT. Întrebat pe ce se bazează când face aceste afirmaţii, preşedintele a răspuns: „Pe informaţii”.

„Nu există niciun demers în sensul revocării. (...) Haideţi să aşteptăm evaluarea", a îndemnat Iohannis.

În 15 martie, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, s-a întâlnit cu procurorul general, Augustin Lazăr, anunţând că au fost discutate „aspecte privind activitatea instituţională a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”.

Procurorul general al României declara, la rândul său, că ministrul justiţiei nu i-a cerut demisia la întâlnirea pe care au avut-o, iar discuţia a fost „foarte clarificatoare şi pozitivă, ceea ce este un fapt bun”. 

Conform procedurii legale, ultimul cuvânt într-o eventuală revocare a procurorilor-șefi îl are președintele Klaus Iohannis.


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”