Ciocniri armate în Nagorno-Karabah între Armenia și Azerbaidjan; Rusia "analizează atent" situația

Ciocniri armate în Nagorno-Karabah între Armenia și Azerbaidjan; Rusia "analizează atent" situația

Azerbaidjanul și Armenia au anunțat sâmbătă o acutizare dramatică a situației în Nagorno-Karabah, părțile acuzându-se reciproc de acțiuni ofensive active, informează agențiile de presă ruse Interfax și RIA Novosti.

"Există morți de ambele părți. Partea azeră a suferit pierderi în ceea ce privește efectivele umane și tehnice. A fost doborât un elicopter azer", a anunțat secretarul de presă al Ministerului Apărării al Armeniei, Arțrun Ovanisian, subliniind că anterior Azerbaidjanul a trecut la acțiuni ofensive în zona Nagorno-Karabah. De asemenea, potrivit Ministerului Apărării al Armeniei, partea azeră a efectuat lovituri aeriene și asupra unor zone civile.

La rândul său, Ministerul Apărării al Azerbaidjanului a subliniat că acuzațiile sunt "o nouă provocare" din partea Erevanului și că niciun elicopter azer nu a fost doborât.

Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse a anunțat că analizează situația din zona conflictului Nagorno-Karabah. "Studiem cu atenție informațiile care ne parvin", a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al diplomației ruse, Maria Zaharova.

Azerbaidjan și Armenia, două foste republici sovietice din sudul Caucazului, sunt în conflict de la sfârșitul anilor 1980 asupra Nagorno-Karabah. Populat în majoritate de armeni dar alipit Azerbaidjanului în epoca sovietică, Nagorno-Karabah a fost scena unui război ce a făcut 30.000 de morți și sute de mii de refugiați între 1988 și 1994. În ciuda semnării unui acord de încetare a focului, niciun tratat de pace nu a fost semnat și ciocniri armate au loc în mod regulat.

Președintele Azerbaidjanului Ilham Aliev a cerut miercuri, în fața secretarului de stat american John Kerry, ca Armenia să-și retragă "imediat" trupele din teritoriul Nagorno-Karabah disputat între cele două țări și pentru care Washingtonul caută să găsească o soluție de ani de zile.

AGERPRES/(AS — editor: Adriana Matcovschi, editor online: Anda Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

2 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

3 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

4 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?

5 Foarte interesante amănunte...