Ciolacu: „Era nedrept ca fiecare salariat și pensionar al țării să fie penalizat”

Ciolacu: „Era nedrept ca fiecare salariat și pensionar al țării să fie penalizat”

România a câștigat procesul Roșia Montană. Tribunalul de la Washington a decis, vineri seara, în unanimitate, că țara noastră nu trebuie să plătească despăgubiri de câteva miliarde de dolari firmei Gabriel Resources.
 
În plus, compania canadiană este obligată să returneze României cheltuielile de judecată, care ajung la câteva milioane de dolari. Motivarea hotărârii va fi emisă în următoarele 20 de zile.

După aflarea verdictului, premierul României, Marcel Ciolacu, a transmis un mesaj pe Facebook. "Am câștigat procesul Roșia Montană!!! Ne-am luptat pentru România, pentru că era nedrept ca fiecare salariat și pensionar al acestei țări să fie penalizat pentru ticăloșia unor antiromâni!


Mulțumesc echipei de avocați care a reprezentat România cu profesionalism, cinste și onoare! Românii nu trebuie să sufere din cauza deciziilor unor premieri care au pus interesele personale mai presus decât interesele naționale!


Bravo, România!", a spus șeful Guvernului.

Înainte de pronunțarea verdictului, acesta a declarat că și-ar dori un referendum pentru a afla părerea românilor despre oportunitatea continuării exploatărilor în zonă, implicit despre scoaterea sitului din patrimoniul UNESCO.

În 2015, societatea Gabriel Resources a dat în judecată țara noastră pentru că a blocat exploatarea de aur, deși compania obținuse acest drept. Zeci de mii oameni au ieșit atunci în stradă și au protestat pentru a fi oprite lucrările la Roșia Montană.

Situl a fost inclus în patrimoniul UNESCO în 2021. Acolo există o uriașă rezervă de metale prețioase: peste 300 de tone de aur și 1.600 de tone de argint, în valoare de 16 miliarde de dolari, potrivit estimărilor din 2013.

Sursa: StirilePROTV


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?