Ciolacu: Industria uşoară trebuie să fie desemnată "industrie de suport strategic"

Ciolacu: Industria uşoară trebuie să fie desemnată "industrie de suport strategic"

Industria uşoară trebuie să fie desemnată "industrie de suport strategic", adică Guvernul să achiziţioneze cu prioritate de la producătorii români echipamente militare, pentru medici şi pentru forţele de ordine, a declarat, marţi, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu.

"Industria uşoară trebuie să fie desemnată industrie de suport strategic. Adică, Guvernul să achiziţioneze cu prioritate de la producătorii români echipamente militare, echipamente pentru medici şi pentru forţele de ordine. Stocurile din rezerva statului şi pentru situaţii de urgenţă să fie asigurate frecvent de la firmele româneşti. Şi nu în ultimul rând, trebuie să venim la Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă cu o componentă clară destinată salvării industriei confecţiilor din România", a precizat Ciolacu la o conferinţă de presă, după întâlnirea cu producătorii români de echipamente de protecţie şi din industria de confecţii.

El a adăugat că şi-ar dori să-l întrebe pe premierul Florin Cîţu cum este posibil ca forţele de ordine din Franţa sau Italia să fie îmbrăcate "din produse româneşti", iar cele din România să fie "îmbrăcate din China".

"Am aflat, de asemenea, şi aici chiar aş vrea să-l întreb pe domnul Cîţu, cum jandarmii şi poliţiştii francezi sau italieni sunt îmbrăcaţi din produse româneşti, iar Armata română, Jandarmeria şi Poliţia sunt îmbrăcaţi din China şi nu din România. Cum e posibil aşa ceva? Am aflat că în Germania este o taxă verde pentru cei care participă la licitaţii, cu cât este distanţa mai mare când participi la licitaţii, această taxă este mai mare. Cu alte cuvinte, încurajează pe producătorii autohtoni introducând această taxă. Se pare, în Germania, total legală", a afirmat liderul social-democrat.

Ciolacu a mai precizat că aceasta este "zona" în care PSD se va implica, menţionând că nu înţelege cum Unifarm a putut să cumpere măşti de import când există producători autohtoni.

"Aceasta este zona în care PSD se va implica. În acest moment vedem adevărata realitate, nu înţeleg în continuare cum, de exemplu, Unifarm a putut să cumpere atâtea măşti din import când avem producători autohtoni. Adevărat, poate nu erau dispuşi să facă ce acum este sesizat la DNA. Cum, întrebare legitimă a producătorilor, ajung măştile neconforme pe raft, când ele pot fi stopate de la vamă, un lucru pe care ar trebui să-l rezolve actualii guvernanţi (...). Am cunoscut astăzi un producător tânăr, cu o capacitate de 60 de milioane de măşti medicale pe lună. Nimeni de la Guvern nu i-a contactat şi nu au încercat măcar pentru rezervele strategice să luăm produse româneşti", a adăugat preşedintele PSD. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria