Ciolacu: Până la sfârșitul anului vom intra în Schengen și terestru, iar din 2025 vor fi scoase vizele pentru SUA

Ciolacu: Până la sfârșitul anului vom intra în Schengen și terestru, iar din 2025 vor fi scoase vizele pentru SUA

Premierul Marcel Ciolacu susține că România va intra și terestru în Schengen până la sfârșitului anului 2024, că vizele pentru SUA vor fi scoase până la sfârșitului anului 2025 și vă vom adera la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) în 2026.

Marcel CiolacuFoto: Inquam Photos / Octav Ganea

„Vă dau garanții că așa va fi. Acesta este proiectul nostru de țară. Cea mai importantă va fi aderarea la OCDE”, a declarat premierul la Antena 3.

OCDE a aprobat, în cursul acestei săptămâni, primul Aviz Formal, ca urmare a evaluării României în cadrul Comitetului Înalţilor Funcţionari pentru Buget, informează Ministerul Finanţelor.

Au fost punctate progresele României prin raportare la cele 4 principii cheie care ghidează evaluarea statelor candidate în cadrul Comitetului SBO:

  • eficientizarea cheltuielilor, prin alocarea şi realocarea eficientă a resurselor publice pe baza unor dovezi concrete;
  • capacitatea de a face faţă provocărilor bugetare existente şi viitoare şi de a aborda priorităţile politice de nivel înalt într-un mod sustenabil;
  • acurateţea şi accesibilitatea cheltuielilor publice prin mecanisme clare de transparenţă şi responsabilitate;
  • supravegherea eficientă a procesului bugetar de către parlamente şi existenţa unor mecanisme de implicare a cetăţenilor.

Aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) reprezintă unul dintre cele mai importante obiective de țară pentru România, după accederea în NATO și intrarea în Uniunea Europeană. Guvernul României a finalizat prima etapă a procesului de aderare la OCDE în decembrie 2022.

„Fără impozit progresiv pe salarii în 20225 și investiții record”

Ciolacu mai spune că nu va exista un impozit în trepte pe salariu de la anul, dar anunță o reformă Fiscală care „va avea efecte în 2027”.

De asemenea, el a reluat din afirmațiile făcute anterior anunțând „un val al investitorilor strâini în România”

Premierul a dat din nou asigurări marți că Guvernul nu va mări taxele și a invitat investitorii americani să dezvolte obiectivele de investiții strategice ale României, de la cloudul guvernamental la sectorul energetic. „Gazul din Marea Neagră, energia nucleară și eoliană, hidrogenul verde pot face din România noul El Dorado energetic al continentului”, a spus Ciolacu.

Premierul și-a prezentat viziunea economică și a estimat că, „dacă își păstrează stabilitatea politică și economică, România poate deveni în următorii 4-5 ani una dintre marile forțe economice ale continentului”.


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?