Ciolacu vrea supraimpozitarea veniturilor care depășesc 25.000 de lei. Ce scenarii sunt pe masă

Ciolacu vrea supraimpozitarea veniturilor care depășesc 25.000 de lei. Ce scenarii sunt pe masă

Președintele PSD a vorbit de supraimpozitarea veniturilor (pensie și salariu de la stat sau simplul salariu) bugetarilor care depășesc leafa brută a șefului statului, adică 25.000 de lei, fiind doar unul din cele două scenarii de lucru ale Coaliției.

Marcel Ciolacu vrea supraimpozitarea veniturilor de peste 25.000 de lei FOTO Inquam Photos

„E o discuție în ceea ce privește (n.r. - veniturile mari. Sunt 2 drepturi fundamentale în Constituție: la muncă și la pensie. Niciunul din cele două legiuitorul nu poate interveni să-l ia. În OUG nu puteam prinde cumulul pensiei cu salariu. Lucru corect, de altfel. Au fost mai multe discuții referitoare la constituționalitatea unui astfel de demers”, a precizat Marcel Ciolacu.

„Am discutat mai multe variante. Din punctul meu de vedere sunt cazuri în care faci cumul de pensie, ai o pensie de 2.000 de lei, și ești și portar la o primărie. Eu nu pot lua acelui om dreptul de a munci sau de a cumula pensia cu salariul”, a completat șeful PSD.

Vorbim de cumulul salariului cu pensia. Doar de zona bugetară. Dacă în acel moment, prin cumul depășești, de exemplu, salariul brut al președintelui, care e aproximativ 25.000 de lei, este normal să viii...Dacă este consituțional acest lucru, e firesc să vii cu o impozitare suplimentară. Pentru că sunt două venituri, amândouă de la bugetul statului. Amâdnouă sunt un drept câștigat”, a mai afirmat social-democratul care a precizat că pe masă este și această variantă, dar și interzicerea cumulării pensiei cu salariul de la stat.

Impozitare progresivă, nu suprataxare

„În lege nu poți să treci doar pe cei cu componentă specială, cum spuneți dvs, în pensie. Nu poți să interzici numai la unii. Eu cred că aborarea corectă e zona de impozitare pe praguri, nu taxe suplimentare, nu dublă impozitare, iar aici va veni Ministerul Finanțelor să ne spună de venituri, câte persoane depășesc salariul brut al președintelui, ca să putem să ne facem o impresie”, a ținut să puncteze Marcel Ciolacu.

Zona de privat nu a fost discutată. A fost vorba doar de veniturile de la statul român. Adică dacă ești pensionar al statului român și prin salariu faci cumul de peste 25.000 de lei. ești secretar de stat și ai și pensie. E normală această abordare (...) Avem discuția cu autoritățile de reglementare. E de la nivel european. Ai niște venituri impuse să ai 7.000, 8.000 de euro, la ANCOM, ANRE, ASF. Dacă le ai impuse ținând cont că nivelul de salarizare nu e cel din UE, e normal ca ce depășește venitul brut al președintelui să fie impozit” a ținut să puncteze reprezentantul PSD.

Șeful PSD a negat faptul că ar urma o înghețare a salariilor bugetarilor. „Avem Legea 153 (n.r. - a salarizării unitare). Urmează în cererea numărul 4 să venim cu noua Lege a salarizării. Nu s-a vorbit de tăieri de salarii niciodată. Nici de o înghețare de venituri, nici în sistemul bugetar. Cu adevărat e o abordare corectă și profesionistă. Dacă tot avem jalonul din cererea de plată numărul 4, e normal să avem o abordare corectă și unitară”, a mai afirmat președintele PSD

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”