Cioloș, anunț UTOPIC? Am acționat BUTOANELE fără de care România competitivă NU poate exista!

Cioloș, anunț UTOPIC? Am acționat BUTOANELE fără de care România competitivă NU poate exista!

Guvernul prezinta marti la Palatul Parlamentului strategia de dezvoltare economica pe termen mediu si lung "Romania competitiva", un proiect elaborat de Cabinetul Ciolos si lansat, incepand de astazi, in dezbatere publica. "Va propunem spre dezbatere si desigur, concretizare in urma acestei dezbateri, proiectul 'Romania competitiva'. Am actionat acele butoane care declanseaza, in efect de domino, o serie de alte reforme, fara de care Romania competitiva nu poate exista. In proiect este inclus si pachetul privind debirocratizarea, care sta la baza unui nou mod de organizare a administratiei, si de asemenea pachetul de achizitii publice, care aduce o noua paradigma", a declarat premierul Dacian Ciolos, la prezentarea proiectului "Romania competitiva". "Transformarea de care avem nevoie nu este numai una administrativa, ci una mult mai profunda, la nivelul mentalitatilor. Esential pentru succesul acestui demers va fi asumarea de valori si principii comune", a subliniat primul ministru.

Cele mai importante declaratii ale lui Dacian Ciolos:

Pentru a fi puternici in fata provocarilor curente trebuie sa avem, in primul rand, o strategie proprie de dezvoltare.

Propunem astazi la reflectam impreuna la un proiect pentru viitorul Romaniei, care sa vina cu o perspectiva pe termen mediu si lung, dar care sa contina masuri care sa poata fi aplicate chiar de astazi.

Guvernul intra intr-o etapa noua, cea a livrarii de rezultate.

Am urmarit in principal in ultimele luni sa deblocam proiecte care stagnau, sa punem bazele unor reforme solide si unor programe care sa ajute la constructia Romaniei.

Proiectul pe care il prezentam astazi este menit sa deblocheze strategii de dezvoltare.

Cu atat mai mult trebuie sa ne mobilizam acum cand UE insasi se pregateste la un proces de adaptare si transformare post Brexit.

Dupa aproape 10 ani ca membri UE stim care sunt datele problemei si care este contextul european in care trebuie sa evoluam.

Realitatea ultimelor zile ne-a intarit tuturor convingerea ca pentru a fi puternici in fata provocarilor curente trebuie sa avem in primul rand o viziune proprie de dezvoltare.

In ultimele decenii, de cele mai multe ori, strategiile noastre au ramas pe hartie, in mare parte, iar deciziile majore de politica economica au fost luate mai mult sau mai putin sub presiunea diferitelor organisme internationale.

Propunem astazi sa reflectam impreuna la un proiect pentru viitorul Romaniei, pornind de la realitatile de astazi. Ne dorim un proiect care sa vina cu o viziune, cu o perspectiva pe termen mediu si pe termen lung, dar care sa contina masuri care sa poata sa fie aplicate chiar incepand de astazi.

Viziunea de dezvoltare economica pe termen mediu si lung a aparut din nevoia de repere in decizii pe care suntem chemati sa le luam. Mediul economic a inceput sa se organizeze in ultima perioada si cu siguranta are acum maturitatea pentru a propune astfel de repere asumate de catre decidentii publici din nevoia de predictibilitate. Pe parcursul acestui proces am realizat ca dezvoltarea economica este de fapt mai mult decat economie, este o forma de asumare a unui insusi proiect de societate.

Romania beneficiaza de cele mai ample garantii de securitate si stabilitate economica pe care le-a avut in istorie si trebuie sa profite de aceasta sansa.

Mediul economic are maturitatea de a propune repere asumate.

Transformarea de care avem nevoie nu este numai una administrativa, ci una mult mai profunda, la nivelul mentalitatilor. Esential pentru succesul acestui demers va fi asumarea de valori si principii comune.

Va propunem spre dezbatere si desigur, concretizare in urma acestei dezbateri, proiectul "Romania competitiva".

Am actionat acele butoane care declanseaza, in efect de domino, o serie de alte reforme, fara de care Romania competitiva nu poate exista.

In proiect este inclus si pachetul privind debirocratizarea, care sta la baza unui nou mod de organizare a administratiei.

De asemenea, pachetul de achizitii publice, care aduce o noua paradigma.

Ne dorim un document final care sa reflecte dorinta si interesele romanilor si Romaniei pe termen mediu si lung, un set de prioritati asupra carora sa existe consens, astfel incat executia lor sa nu fie afectata de ciclurile electorale.

Avem nevoie de un acord politic pentru o strategie de competitivitate a Romaniei. Va adresam asadar astazi invitatia deschisa de a ne asuma impreuna un drum, care, pe langa cresterea competitivitatii economice, sa ne creasca in primul rand increderea in propriile forte, in potentialul Romaniei, sa aducem Romania la adevaratul ei potential de dezvoltare si sa cream Romania in care vrem sa traim.

Am lansat totodată facilități fiscale pentru toți cei care lucrează în centrele de cercetare aplicată și dezvoltare tehnologică, ingineri sau cercetători. (...) O nouă legislație totodată, care este în dezbatere, pentru învățământul profesional dual (...) și nu în ultimul rând cadastrul general, important pentru orice activitate care implică terenuri și clădiri. Legat de acest subiect am adoptat o OUG cu o serie de prevederi menite să accelereze înregistrarea imobilelor în sistemul integrat de cadastru și de carte funciară, măsuri cu importanță deosebită mai ales din perspectiva terenurilor agricole, dar și din cea a proiectelor de infrastructură", a mai afirmat Cioloș.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 China, pivotul care ar putea fi cheia în criza nucleară. SUA fac încă o încercare pentru a-l aduce pe Putin cu picioarele pe pământ

2 Mii de apeluri ale soldaților ruși au fost interceptate: „Ni s-a dat ordin să ucidem toți civilii” / „Putin e un prost”

3 Erdogan îi dă o lovitură subtilă lui Putin: Turcia schimbă strategia față de Rusia

4 Marele joc strategic / Ce armă susține Rusia că are împotriva Occidentului. Țările cheie și rolul Chinei

5 Moarte stupidă pentru un fotomodel, în camera de hotel. Tânăra a confundat ușa de la toaletă