Cioloș: Este datoria noastră să ne sprijinim copiii și tinerii să meargă la școală

Cioloș: Este datoria noastră să ne sprijinim copiii și tinerii să meargă la școală

Premierul Dacian Cioloș invită românii să participe la consultarea publică a programului "Școală pentru toți", precizând că trebuie rupt acest cerc - sărăcia care duce la abandonarea școlii, care duce înapoi la sărăcie.

"În România de azi, un copil din cinci abandonează școala. Este vorba despre viitorul a sute de mii de oameni, despre viitorul nostru ca societate. Trebuie să rupem acest cerc: sărăcia care duce la abandonarea școlii, care duce înapoi la sărăcie. Este nevoie de politici noi și de o abordare integrată, pe care am lansat-o odată cu Pachetul de măsuri antisărăcie, în februarie 2016. Aceeași abordare este preluată azi în programul 'Școală pentru toți', lansat în consultare publică de Ministerul Fondurilor Europene. Vă invit să participați la această consultare. Este datoria noastră să ne sprijinim copiii și tinerii să meargă la școală", a scris premierul Cioloș, joi, pe Facebook .

Ministerul Fondurilor Europene (MFE) a lansat, spre consultare publică, un ghid pentru "Școală pentru toți", un program de educație cu o alocare de 193,2 milioane de euro din Programul Operațional Capital Uman (POCU 2014-2020), se arată într-un comunicat de presă al instituției remis, joi, AGERPRES .

"'Școală pentru toți' susține pachetul de măsuri antisărăcie lansat de Guvernul României în luna februarie 2016 și are ca beneficiari finali copiii din școli defavorizate, cu risc de abandon școlar, tinerii și adulții care au renunțat la școală și vor s-o reia, cadrele didactice și specialiștii care au nevoie de sprijin pentru a-și adapta activitatea școlii la nevoile copiilor", informează MFE.

Aplicanții eligibili pentru acest program sunt organizațiile neguvernamentale, autoritățile publice, instituțiile de cult și alte entități interesate să trimită copiii la școală. Elementul central al fiecărui proiect va fi, astfel, școala, fiind pentru prima oară când MFE pune la dispoziție fonduri pentru rezolvarea problemei abandonului școlar.

Obiectivele la care MFE se uită prin finanțarea proiectelor ce urmează să fie depuse sunt creșterea participării la învățământul ante-preșcolar și preșcolar pentru 25.000 de copii, sprijinirea a peste 30.000 de copii pentru a merge la școală, dar și scăderea riscului de abandon școlar, readucerea la școală — prin programul 'A doua șansă' — a 20.000 de tineri și adulți care nu au terminat învățământul obligatoriu și sprijinirea a 20.000 de cadre didactice, mediatori școlari, consilieri școlari, directori și specialiști în educație pentru a lucra mai bine cu copiii aflați în risc de abandon școlar.

"Abordarea cu care venim în cheltuirea fondurilor europene pe acest program, dedicat capitalului uman, este complet nouă față de exercițiul financiar anterior, fiind bazată pe realitate. Iar realitatea este că, în România, rata de părăsire timpurie a școlii este aproape dublă față de media din UE, iar tendința de creștere a atins o cotă alarmantă. Este nevoie de intervenție rapidă. Începem o epocă în care vom da bani europeni pentru impact real în viața oamenilor — nu pentru chitanțe și hârtii", a declarat Cristian Ghinea, ministru al Fondurilor Europene.

Diferența dintre România și UE în ceea ce privește rata de părăsire timpurie a școlii a crescut de la 5,4% în 2010 la 8,1% în 2015.

Potrivit MFE, reducerea abandonului școlar este o prioritate pentru România, care, ca membră UE, a aderat la principalele obiective trasate de Europa 2020, strategia de creștere economică a Uniunii. Unul dintre obiective prevede o rată a abandonului școlar la nivel european de sub 10%.

AGERPRES/(AS — autor: Mădălina Cerban, editor: Florin Marin, editor online: Adrian Dădârlat)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare . Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro .

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro .


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”