Cioloș: În România, foarte multă lume simte că e nevoie de schimbare, dar pentru schimbare e nevoie de curaj

Cioloș: În România, foarte multă lume simte că e nevoie de schimbare, dar pentru schimbare e nevoie de curaj

Multă lume simte că e nevoie de schimbare în România, dar pentru ca aceasta să fie făcută este nevoie de curaj, le-a spus premierul Dacian Cioloș celor 200 de stagiari care participă la cea de-a patra ediție a Programului Oficial de Internship al Guvernului. 

"Trebuie să aveți curajul experienței acesteia și în primul rând să nu vă lăsați dominați de pesimism, orice s-ar întâmpla și orice ați vedea în administrația publică, pentru că (...) sunt multe lucruri care s-au schimbat, sunt multe lucruri care se vor schimba, dar care n-au cum să se schimbe doar modificând legi, dacă nu facem și o infuzie de idei noi. (...) În primul rând, pot să vă spun că înveți cel mai mult într-o administrație care e în schimbare, care e în progres. O administrație care devine autosuficientă și care are impresia că e perfectă poate să devină deja culmea birocrației, pentru că acolo nu mai poți să evoluezi. (...) Eu cred că în România foarte multă lume simte că e nevoie de schimbare, dar pentru a face schimbare e nevoie de curaj, e nevoie de curaj în primul rând al celor care s-au așezat pe un anumit grad de stabilitate și de certitudine care vine din trecut'', a declarat premierul Cioloș, luni, la deschiderea Programului Oficial de Internship al Guvernului României, ediția 2016, organizată la Biblioteca Națională a României.

Acesta a precizat că participarea la procesul de transformare din administrație le va schimba viața stagiarilor.

"Faptul de a participa la un proces de schimbare vă asigur că (...) va fi o experiență care vă va marca pe viață și orice veți face după aceea vă va fi foarte util. (...) În sectorul privat prin definiție lucrurile sunt în mișcare, trebuie să ai idei inovatoare tot timpul și să ai curajul să împingi lucrurile înainte. (...) Dacă ți-ai asumat lucrul ăsta de la început, într-o structură care poate să pară închistată și cu rezistență la schimbare, și reușești chiar și un milimetru să schimbi lucrurile, deja e un succes pentru conștiința ta și îți forjează conștiința și îți forjează curajul de a încerca să faci pași și mai abițioși mai apoi. Și dincolo de asta, de la cine vreți să așteptăm schimbarea, dacă nu de la oameni ca și voi? Și asta și în administrație, și în politică (...). Putem să tot vorbim noi că așteptăm suflu nou, că așteptăm idei noi, dacă oameni ca și voi n-au curajul să se angajeze, cine s-o facă, de unde să așteptăm schimbarea asta?", le-a transmis premierul Cioloș stagiarilor.

Premierul le-a mai spus tinerilor că știe prin ce trec, deoarece el însuși a fost stagiar la Comisia Europeană, în urmă cu aproape 20 de ani. "Mi-a format profilul profesional acel stagiu", a recunoscut Cioloș.

Acesta le-a recomandat totodată stagiarilor să se implice în activitatea instituțiilor publice la care își vor desfășura activitatea.

"Eu (...) am avut șansa să lucrez pe un dosar chiar de actualitate la vremea aceea, ceea ce a devenit mai apoi programul SAPARD, care chiar era gândit în momentul respectiv, în Direcția Generală de Agricultură din Comisia Europeană (...). Asta v-aș ruga să vă asigurați că se întâmplă și în ministere. Îi spuneam domnului Cancelar că aș vrea să studiem posibilitatea, din punct de vedere procedural, chiar unii dintre dumneavoastră să puteți asista cel puțin la o parte din ședințele de Guvern", a arătat Cioloș.

Acesta a precizat că își dorește ca în urma programului să fie trase și concluziile necesare pentru îmbunătățirea lucrurilor în viitor.

"Chiar mi-aș dori să putem continua și Guvernele care vin să continue acest lucru și mi-aș dorit în primul rând ca șefii administrațiilor, șefii agențiilor, ai ministerelor să înțeleagă cât mai mult utilitatea de a lua stagiari, chiar dacă (...), într-o primă fază poate să pară enervant, poate să pară o treabă în plus, pentru că trebuie să te mai lovești și de niște tineri care nu pricep mare lucru, care vin și-ți pun întrebări stupide, dar asta e doar impresie care vine dintr-o anumită rutină. Și sper ca toți colegii, colaboratorii mei să treacă peste această rutină și să observe suflul nou pe care puteți să îl aduceți", a subliniat Cioloș.

În opinia acestuia, este nevoie la nivelul întregii administrații publice din România de oameni cu profilul participanților la Programul Oficial de Internship.

''Sper să învățăm și noi și să reușim să transmitem la nivelul întregii administrații acest profil pe care îl aveți și cu care veniți. Vă dați seama dacă am ajunge în câțiva ani de zile să avem pe un post sau câteva posturi scoase la concurs în administrație o concurență de 20 — 30 pe un loc, așa cum a fost în cazul dumneavoastră, asta ar înseamnă că am reușit să reformăm administrația publică'', a spus el.

Acesta le-a recomandat stagiarilor să spună la finalul programului care sunt ideile pe care le-au avut și care nu au putut fi implementate.

"După o săptămână, două, trei, după ce o să înțelegeți mai bine cum funcționează administrația, care sunt limitele obiective și care sunt limitele impuse subiectiv de unii sau de alții, eu vă recomand să puneți pe masă aceste idei (...) și care dintre ideile pe care le-ați avut nu pot fi aplicate și de ce. (...). Atunci când vii cu anumite idei, unele lucruri pot fi făcute pe termen scurt, altele pot fi mai puțin făcute pe termen scurt și asta v-o spun și din experiență proprie. Și la mine e un fel de stagiu mandatul ăsta de un an, un pic mai lung, dar tot un stagiu, în sensul că învăț lucruri noi, în sensul că am venit și eu cu anumite idei și-mi dau seama pe parcurs că unele dintre ele pot fi aplicate în alt fel decât m-am gândit inițial, altele pot fi aplicate mai puțin, dar e un exercițiu pentru fiecare'', a afirmat Cioloș.

Totodată, premierul și-a exprimat convingerea că mulți dintre participanții la acest program vor lucra în anii următori în administrația publică.

"Sunt convins, mulți dintre dumneavoastră, așa cum s-a întâmplat și în trecut, vă veți regăsi în anii următori în administrație. Am văzut din statisticile pe care le avem că circa 45% din foștii stagiari, deci din primele trei ediții, s-au angajat sau lucrează în administrație, în cabinetele miniștrilor, ale secretarilor de stat, în diferite agenții", a mai spus Cioloș.

La lansarea Programului Oficial de Internship al Guvernului au participat, printre alții, vicepremierul Costin Borc, ministrul Finanțelor Publice, Anca Dragu, Ministrul Educației, Mircea Dumitru, ministerul Mediului, Cristiana Pașca Palmer, șeful Cancelariei prim-ministrului, Dragoș Tudorache, și secretarul general al Executivului, Sorin Chelmu.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

2 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 „Au vrut ca o Ucraină epuizată, dar încă neînvinsă, să fie forțată să se așeze la masa negocierilor cu o Rusie epuizată, dar și neînvinsă”