Cioloș rămâne MODEST. Nu sunt popular pentru că așteptările sunt foarte mari/Interviu pentru Washington Post

Cioloș rămâne MODEST. Nu sunt popular pentru că așteptările sunt foarte mari/Interviu pentru Washington Post

Premierul Dacian Cioloș a acordat un interviu pentru Washington Post  cu ocazia vizitein de lucru in Statele Unite desfasurate saptamana aceasta. Premierul a aratat ca partidele politice din Romania trebuie sa se reformeze si sa vina cu oameni noi pentru alegerile din toamna, astfel incat viitorul guvern sa reprezinte o rupere fata de guvernele anterioare cabinetului Ciolos. Toptodata, Ciolos a recunoscut că nu este foarte popular pentru că "așteptările sunt foarte ridicate și există multe critici care spun ca nu fac suficient de multe în procesul de reformă".

Menținerea stabilității politice, sociale și economice și începerea reformelor în sectoare cheie, după ce procesul de reformă a administrației publice a debutat deja, sunt principalele priorități ale premierului român Dacian Cioloș în următoarele luni, relevate într-un interviu publicat joi de cotidianul american The Washington Post. 

''Pentru prima dată în ultimii 20 de ani, guvernul a asigurat deplina transparență asupra cheltuielilor publice — modul în care cheltuim banul public. Toate instituțiile publice sunt obligate să-și publice cheltuielile. Am început să reducem birocrația. Sper că vom avea timp să propunem o nouă legislație pentru a spori calitatea oamenilor care lucrează în administrația publică, pentru a veni cu un nou proces de recrutare bazat pe competență și profesionalism. Până acum, fiecare partid a numit oameni în principal pe baza criteriilor politice'', a spus Cioloș, care a efectuat recent o vizită în Statele Unite.

Referitor la această vizită, Dacian Cioloș a apreciat că importantă este menținerea dialogului cu Washingtonul, în contextul în care relațiile dintre București și Washington sunt la cel mai ridicat nivel din istorie, iar parteneriatul strategic româno-american s-a concretizat în proiecte de apărare și securitate importante.

În opinia șefului executivului român, despre care publicația americană menționează că își va încheia mandatul după alegerile legislative din acest an, politicienii români vor trebui să demonstreze în continuare că România poate fi o țară democratică cu partide politice transparente și eficiente și, astfel, pot obține încrederea oamenilor.

Totuși, Dacian Cioloș recunoaște că nu este foarte popular pentru că ''așteptările sunt foarte ridicate și există multe critici potrivit cărora guvernul nu face suficient în procesul de reformă''. ''Am început, dar trebuie să schimbăm unele legi. Pentru a face asta, avem nevoie de sprijinul partidelor politice în parlament. Este posibil ca partidelor politice să nu le placă un guvern independent'', a răspuns premierul României la o întrebare legată de realizările de până acum ale guvernului său.

El a estimat că în actuala perioadă, în care România are un guvern tehnocrat, partidele politice românești au șansa de a se reforma și de a promova oameni noi.

O altă temă abordată în interviu a vizat scutul antirachetă american în Europa. Întrebat în legătură cu protestele Moscovei față de desfășurarea de elemente ale scutului antirachetă al SUA în România, șeful executivului a subliniat că ''acest sistem nu este îndreptat împotriva nimănui, el este un sistem pur defensiv''. ''Nu dorim să atacăm pe nimeni. Dorim doar să descurajăm agresiunile. Este un sistem de descurajare'', a spus Cioloș.

El a anunțat că la viitorul summit al NATO (găzduit de Varșovia pe 8-9 iulie) România va propune nu numai consolidarea flancului nord-estic al Europei, ci și a celui sud-estic, țara noastră dorind să fie integrată în procesul de rotație a trupelor NATO.

Întrebat dacă Rusia reprezintă o amenințare pentru țara sa, șeful executivului de la București a răspuns: ''Trebuie să fim vigilenți, dar suntem vecini. Pe termen lung, ambele țări sunt interesate să conlucreze''.

Pe de altă parte, Dacian Cioloș s-a pronunțat pentru menținerea sancțiunilor împotriva Moscovei atât timp cât Rusia nu respectă Acordul de la Minsk cu privire la soluționarea crizei din estul Ucrainei.





Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…