Cioloş: Rămânerea noastră în Guvernul Cîţu ar fi însemnat cauţionarea unui comportament nedemn

Cioloş: Rămânerea noastră în Guvernul Cîţu ar fi însemnat cauţionarea unui comportament nedemn

Rămânerea USR PLUS în Guvernul condus de Florin Cîţu ar fi însemnat cauţionarea unui "comportament nedemn", a afirmat, joi, preşedintele partidului, Dacian Cioloş.

Într-o postare pe Facebook, Cioloş i-a transmis o replică preşedintelui Klaus Iohannis, după ce acesta a declarat că USR "s-a dat mare partid reformist", iar apoi "a abandonat" guvernarea şi a susţinut o moţiune de cenzură.

"În aşteptarea consultărilor pentru formarea noului Guvern, l-am auzit pe preşedintele Klaus Iohannis spunând că USR PLUS 'a abandonat guvernarea din motive de ei ştiute'. Cred că este necesar să repetăm câteva dintre motivele de noi ştiute pe care le-am tot spus public, dar nu s-au auzit bine", a scris Cioloş pe Facebook.

Potrivit acestuia, premierul "a tratat cu o crasă lipsă de respect" partenerii de guvernare şi a dat afară "fără motiv" doi miniştri, iar în felul acesta "a rupt acordul de coaliţie cu bună ştiinţă".

"Un premier care a aprobat intempestiv şi împotriva opiniei partenerilor de coaliţie un program de 10 miliarde de euro - PNDL 3 - în care nu există criterii de împărţire a banilor altele decât pixul său. Premisele unui jaf din bani publici. Blocarea reformelor pe care USR PLUS le-a promis cetăţenilor care ne-au votat şi care sunt parte a programului de guvernare: desfiinţarea Secţiei speciale ca sperietoare pentru magistraţi, reformarea sistemului de pensii şi desfiinţarea pensiilor speciale, reforma Legilor Justiţiei, reforma administraţiei, depolitizare şi desfiinţarea agenţiilor guvernamentale care sunt doar nişte 'sinecuri' politice", sunt alte argumente invocate de Cioloş.

El s-a referit şi la "eşecul" campaniei de vaccinare anti-COVID, pe care a coordonat-o premierul şi pe care "a refuzat" să o lase în coordonarea Ministerului Sănătăţii.

"Toate aceste lucruri ne-au adus la momentul în care, pur şi simplu, rămânerea noastră în Guvernul condus de Florin Cîţu ar fi însemnat cauţionarea unui comportament nedemn pentru o astfel de poziţie şi, în mod clar, în afara parteneriatului politic stabilit iniţial cu el pentru o guvernare în interes public. Ne-am dat seama că pe premierul Cîţu mai mult îl încurcăm în obiectivele sale personale şi nu vom atinge niciunul dintre punctele agreate în programul de guvernare aprobat de Parlamentul României", a menţionat Dacian Cioloş.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al partidului, Ionuţ Moşteanu, a scris pe Facebook că USR "nu a abandonat" guvernarea, ci "a fost exclus".

"Domnule Iohannis, atunci când USR PLUS a cerut reforme, aţi fost printre primii care v-aţi opus. Reformă însemna transparenţa şi prioritizarea vârstnicilor pentru vaccinare, aşa cum a luptat Vlad Voiculescu să se întâmple. L-aţi oprit. În România 'matură şi responsabilă', securiştii trebuiau vaccinaţi în centre ascunse, înaintea bătrânilor. Vlad Voiculescu a arătat asta şi a fost demis. Reformă însemna să desfiinţăm SIIJ, să reparăm Legile Justiţiei, să numim şefi la DIICOT şi DNA oameni verticali şi profesionişti. Pentru prima dată, aveam în desfăşurare un proces transparent, nu în spatele uşilor închise. Atunci când Stelian Ion a încercat asta, l-aţi pus pe Cîţu să îl demită", a transmis Moşteanu. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”