Cioloș și Voiculescu: Românii vor rămâne fără medicamente din cauza exportului paralel direct de la farmacie

Cioloș și Voiculescu: Românii vor rămâne fără medicamente din cauza exportului paralel direct de la farmacie

Fostul premier Dacian Cioloș și fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu critică proiectul de lege, adoptat miercuri de deputați, care prevede posibilitatea ca persoanele juridice autorizate ce eliberează medicamente către populație să le distribuie și angro, susținând că astfel românii vor rămâne fără medicamente.

"Cu multă ipocrizie, cei care anul trecut ne acuzau că nu ieftinim suficient medicamentele pentru români, azi dau "verde" la exportul paralel al medicamentelor. Altfel spus, luăm măsuri de ieftinire prin decizie instituțională a medicamentelor în România, după care politicienii "preocupați" de binele românilor vin cu o lege care permite firmelor să re-exporte medicamente intrate ieftin pe piața românească. Asta înseamnă că pacienții români nu vor găsi pe piață unele medicamente tocmai pentru că sunt ieftine, iar unii "băieți deștepți" vor face bani pe seama "patriotismului" de fațadă al unor decidenți", a scris Dacian Cioloș, pe Facebook .

La rândul său, fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu argumentează că pacienții români vor rămâne fără medicamente din cauza exportului paralel al acestora direct de la farmacie.

"Exportul paralel de medicamente este un mecanism comercial legal, dar profund imoral față de pacienții români, prin care un distribuitor scoate medicamentele de pe piața română (unde ar fi obligat să le vândă ieftin) pe piețe europene, unde le poate — în mod legal — vinde la prețuri mult mai mari. În timpul mandatului meu am abordat această problemă definind obligația de serviciu public — ordinul de ministru conceput și pus în transparență de echipa mea impunea distribuitorilor să aprovizioneze piața farmaceutică internă înainte de a da medicamentele la export paralel. Acum două luni, după multă presiune publică, ministrul Sănătății semnează ordinul de ministru respectiv", a precizat Voiculescu, într-o postare pe rețeaua de socializare .

Potrivit acestuia, în data de 5 aprilie Ministerul Sănătăți a dat aviz pozitiv la exportul paralel prin farmacii, la cererea Parlamentului. "Și apoi, "experții" din Comisiile de sănătate din Parlament fac și ei ce știu mai bine... iar deputații adoptă miercuri, cu 154 de voturi "pentru", 78 "împotrivă" și două abțineri, proiectul de lege care dă voie oricărei farmacii să facă și vânzare angro", a mai scris Vlad Voiculescu.

Propunerea legislativă adoptată miercuri în Camera Deputaților modifică art. 800 alin. (2) din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății. Inițiatorii proiectului de lege sunt parlamentari PSD și ai minorităților naționale.

Potrivit actului normativ menționat, persoanele juridice autorizate să elibereze medicamentele către populație pot să desfășoare și activitatea de distribuție angro de medicamente. Proiectul de lege a fost respins anterior de Senat, iar Camera Deputaților este for legislativ decizional.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /