Circa 14% din coralii planetei au dispărut între 2009 şi 2018 (raport)

Circa 14% din coralii planetei au dispărut între 2009 şi 2018 (raport)

Circa 14% din coralii planetei au dispărut între 2009 şi 2018, din cauza schimbărilor climatice, a pescuitului excesiv şi a poluării, potrivit unui raport publicat marţi şi realizat de Reţeaua globală de monitorizare a recifelor de corali (GCRMN), informează AFP.

Situaţia recifelor de corali pe plan global în 2020 "oferă cea mai clară panoramă ştiinţifică de până în prezent a pagubelor cauzate de creşterea temperaturilor asupra recifelor de corali din întreaga lume", se precizează într-un comunicat de presă al organizaţiei, al cărei raport se bazează pe date colectate de la 12.000 situri din 73 de ţări.

"Recifele de corali din întreaga lume sunt supuse unui stres constant indus de încălzirea asociată schimbărilor climatice şi de alte presiuni locale, cum ar fi pescuitul excesiv, dezvoltarea costieră nesustenabilă şi o scădere a calităţii apei", detaliază GCRMN.

"Între 2009 şi 2018, lumea a pierdut aproape 14% din coralii din recife, reprezentând circa 11.700 kilometri pătraţi de corali, o suprafaţă mai mare decât toţi coralii vii din Australia", se precizează în comunicat.

"Deşi recifele acoperă mai puţin de 1% din fundul oceanului, ele găzduiesc cel puţin un sfert din toată flora şi fauna marină, constituind în acelaşi timp un habitat crucial şi o sursă de proteine (şi) de medicamente", adaugă organizaţia. "Cel puţin un miliard de persoane din întreaga lume depind de acestea" pentru hrană sau protecţie împotriva furtunilor şi a eroziunii.

Studiul a zece regiuni de corali din întreaga lume a arătat că "episoadele de albire a coralilor ca urmare a creşterii temperaturilor de la suprafaţa mării au constituit principalul factor în dispariţia coralilor", cu un episod deosebit de semnificativ în 1998.AGERPRES/ (AS - autor: Ana Alecu, editor: Simona Tatu, editor online: Adrian Dãdârlat)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”